Hot Discussion : 4-4-2 Atau 4-3-3 ?

Posted by KampungChelsea On Thursday, April 01, 2010
Masih terasa bahang membelasah Aston Villa beberapa hari yang lepas,membuatkan aku sedikit giler meroyan untuk memikirkan match gempak hari sabtu ni.Lawan Mankayu hari sabtu ni,aku terkejut jugak dengan time n hari match tersebut.Awal giler start.7.40 malam tu beb.Mase ni aku tak mandi lagi ,camner tu hah.Dah ler match start hari Sabtu.Biasanya kalau big four match, mesti hari ahad atau hari isnin game start.Hmmm,mesti ade kezutan ni.

Bagi sesape yang nak buat air atau teringin nak makan maggie, sila pergi buat sekarang kerana entri ini sangat panjang beb dan best bila dibaca sambil minum air nescafe atau makan maggie. Nak menang dengan mankayu bukanlah sesuatu benda yang mudah.Lawan makayu beb,bukanlah lawan team slow seperti Derby Country,Sunderland,Bolton,Kemboja,Laos,MyTeam dan tidak lupa juga Liverpool.Mankayu,team paling popular di dunia especially di Malaysia,sering sahaja mendapat kelebihan dan dimanja oleh sesetengah masyarakat kita especially pihak ASTRO.Pihak ASTRO ? korang faham2 lah sendiri erk.

Aku dah boleh mengagak formasi dan taktik yang bakal digunakan oleh Ancelotti hari sabtu ni.Sekarang ini chelsea nampak lebih berjaya dengan menggunakan formasi 4-3-3 yang mana 2 match terakhir,kita dapat hasilkan 12 gol.Sememangnya perfomance yang terbaik sekarang ini buat chelsea. Persoalannya ialah adakah formasi yang ancelotti gune dalam 2 match sebelum ni boleh menewaskan Mankayu di Old Kerepot nanti ? Jom kita fokus dan fikirkan sekarang.

Formasi 4-4-2 atau formasi 4-3-3 ? Mane satu yang lebih sesuai digunakan untuk match di old kerepot nanti ? Bagi aku, kita perlu guna balik 4-4-2 iaitu formasi diamond ancelotti.Mungkin ade yang setuju dan mungkin ade yang tak setuju.Ini bukan soal setuju atau tidak, tapi ini soal macam mana kita nak guna perfect formasi itu untuk menewaskan ManKayu.

Perlu diingat, musim ni jika korang tengok rekod big 4 match team kita,team kita dapat sapu semua dengan 3 mata.Lebih menghangatkan lagi,kita berjaya menewaskan team big 4 musim ni tanpa gawang kita dibolosi mane2 gol.Kita menang 2-0 dengan Liverpool di SB,menang 3-0 dengan Arsenal di Emirates dan menang 1-0 dengan mankayu di SB dengan menggunakan formasi 4-4-2. Formasi 4-3-3 lebih mendorong dan menjerumus kepada 50% attacking dan 50% speed sahaja.Untuk mengalahkan team big 4 seperti Mankayu ia hanya memerlukan 10% attacking dan 10% speed.Kerana untuk mengalahkan mereka,kita memerlukan mental 30%,fizikal 20% dan midfielder combination 30%.70 peratus berpunca dari formasi 4-4-2.Jika kita berjaya memperfectkan aspek2 itu, kita dapat beat mankayu hari sabtu ini dan kita juara EPL 2009/2010.

Masalah kecederaan aku tak nak ulas panjang.Ia hanya sedikit sahaja berkait rapat dengan formasi team kita.Ashley Cole injured,Essien injured,Carvalho injured,Ivanovic injured,tapi kita still boleh guna formasi 4-4-2.Zhirkov boleh gantikan tempat Ashley Cole dengan baik.Alex boleh ganti posisi Carvalho dengan cekap.Ferreira juga masih boleh diharapkan.Essien plak ? Lampard sekarang ni dah berada dalam top form dengan 5 gol dalam 2 match,Deco menjadi perancang dan kunci bagi perfomance hebat chelsea semasa menjinakkan aston villa 7-1.Mikel juga memainkan tanggungjawab dengan baik di posisi midfielder defensif walaupun tidak mampu menggalas posisi itu dengan hebat seperti Essien.Nak menang dengan mankayu, midfield kita kena perfect dan sistematik beb.Hanya perfect midfielder combination sahaja yang mampu menewaskan keangkuhan setan merah di Old Kerepot musim ni.Contohnya kita boleh lihat team kecik seperti Leeds United yang telah memalukan diorang di Old Kerepot musim ni di saingan Piala FA dengan menggunakan formasi 4-4-2 dan berjaya menguasai bahagian midfielder dengan baik dalam match tersebut.

So,sekarang ni korang pikirlah formasi mane yang lebih elok,gempak,cool,perfect,bagus dan terbaik untuk match nanti dan share dengan aku.Jika formasi 4-4-2 tidak menjadi di first half,cepat2 tukar balik ke formasi 4-3-3.Think brilliant formation with the best planning and genius thinking untuk match hari sabtu ini.Match hari sabtu ini merupakan halangan paling terbesar dan sukar bagi team kita musim ni.Gud luck kepada Ancelotti dan chelsea !!!!

 (4-4-2)
Kita boleh lihat betapa terbuka dan berkuasanya di bahagian midfielder biler formasi ini digunakan di atas padang.Deco/Ballack boleh menjadi attacking mdf pada bile2 masa sahaja.Malouda juga kita boleh nampak ruang play games die luas dan terbuka.Begitu juga dengan Lampard yang menjadi playmarker.Mase nilah kita boleh tengok Abang Lampard kita membuat passing cantik kepada Anelka ataupun Drogba.Yang menggembirakan aku ialah Didi dan Anelka feat bersama.Sape kate anelka xmenjadi biler feat dengan didi,itu sememangnya sesuatu tanggapan yang sangat salah.Untuk menetang mankayu nanti,diorang wajib feat bersama,aku tak kisah kalau anelka xscorepun,janji jangan jadi solo striker beb,bahaya dan memang kena block ar dengan vidic,neville,atau ferdinand nanti. 

 (4-3-3)
Aku tak suke kalau ancelotti gune formasi ni,walaupun time kite menang besar dengan aston villa 7-1 tu dengan menggunakan formasi ini tapi aku masih ragu2 dengan formasi ini.Untuk lawan team2 cikai n cincai2 bleh ar gune formasi ni,lawan mankayu,rasenyer baik xpayah ar.Peratusas xmenjadi bagi aku ialah 70% kalau gune formasi ini lawan mankayu nanti.Tapi kalau nak gune jugak,aku xtahu ar ancelotti weh.Anelka mesti hancur jadi attacking mdf dan didi xleh solo keseorangan lwan defend2 mankayu wei.Formasi ini kita akan nampak Lampard akan cuba membuat shoot berterabur,begitu juga dengan Mikel yang xbleh nak shoot tu.Ballack mesti takder function langsung kalau ancelotti gune formasi ni.Joe Cole seperti biasa akan memebuat shoot die yang xmenjadi tu.

(4-1-2-1-2) 
Formasi nipun bleh tahan jugak.Kalau nak gune formasi nipun boleh jugak.Tapi Ancelotti dah gune banyak kali formasi ni tapi aku je yang tak prasan,hehe.

P/S: So lu fikirlah sendiri...

13 Response to 'Hot Discussion : 4-4-2 Atau 4-3-3 ?'

  1. http://kampungchelsea.blogspot.com/2010/04/hot-discussion-4-4-2-atau-4-3-3.html?showComment=1270056419834#c3180468155900675479'> April 1, 2010 at 1:26 AM

    kalau bukan penyokong blh komen x??

     

  2. Umar_Lampard Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2010/04/hot-discussion-4-4-2-atau-4-3-3.html?showComment=1270059852245#c2829138912165210488'> April 1, 2010 at 2:24 AM

    boleh,ape salahnya,terbuka kepada semua,tapi komen elok2 je lar,jangan mencarut erk,hehe

     

  3. R.K Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2010/04/hot-discussion-4-4-2-atau-4-3-3.html?showComment=1270064444450#c120402997088129342'> April 1, 2010 at 3:40 AM

    ghua lebih prefer kalau pakai 4-1-2-1-2

    drogba penting dan anelka tengah form .
    bagi joe cole ,deco ngan ballack main , turunkan experienced player .

     

  4. shafiq08 Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2010/04/hot-discussion-4-4-2-atau-4-3-3.html?showComment=1270089823919#c2310064204699401312'> April 1, 2010 at 10:43 AM

    aku tengok kalau game drogba tak maen mesti byk chelsea score. aku rase kalo drogba maen, chelsea terlalu brgantung kt drgoba. sume nk pass kat drogba n harapkan dia gol. kalo drogba takde, player laen ade kebebasan skit nk bermain. aku rase 4-3-3 formaion yang sesuai.


    http://belogbagus.blogspot.com/

     

  5. http://kampungchelsea.blogspot.com/2010/04/hot-discussion-4-4-2-atau-4-3-3.html?showComment=1270098868433#c2680194516641730752'> April 1, 2010 at 1:14 PM

    setuju dgn RK, sebab Zhirkov dan Ferreira bebas atas bawah, diorang boleh feeding juga...

     

  6. http://kampungchelsea.blogspot.com/2010/04/hot-discussion-4-4-2-atau-4-3-3.html?showComment=1270098891237#c6354255905400524393'> April 1, 2010 at 1:14 PM

    Rooney cuti Sabtu ni kan...????

     

  7. fS-86 Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2010/04/hot-discussion-4-4-2-atau-4-3-3.html?showComment=1270109689934#c4290135104831489291'> April 1, 2010 at 4:14 PM

    Tak kesah formation ape yang penting Mikel, Deco dan Lampard maen kat tengah. Ballack relaks dulu.

    Kat atas bagi Drogba, Malouda dan Joe Cole dulu. Anelka masuk lambat sikit sebab waktu dorang main ialah waktu Maghrib.

    Defender Zirkof, Terry, Alex dan Ferreira. Petr kat gawang. Kompom Mankayu terbenam 4-0. Haha..

     

  8. R.K Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2010/04/hot-discussion-4-4-2-atau-4-3-3.html?showComment=1270110898653#c6273841725227522582'> April 1, 2010 at 4:34 PM

    maghrib waktu Malaysia . hehe . rajin anelka sembahyang kat masjid putrajaya ,

    ^^

    anyway , satu lagi .. kalau nak masukkan attacker .. masukkan kalou . jangan bagi sturridge main .

     

  9. Umar_Lampard Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2010/04/hot-discussion-4-4-2-atau-4-3-3.html?showComment=1270126063921#c3826341506604144642'> April 1, 2010 at 8:47 PM

    shafique n sesape saje,lawan mankayu,arsenal,inter,barcelona,real madrid,ac milan,mancity kena guna 4-4-2/4-1-2-1-2...

    lawan team slow cam derby country,liverpool,sunderland,bolton,burnley,blackburn leh la gune 4-3-3...

    kena tgk keadaan team tu,tgk kekuatan team tu...formasi standard kkdg xmenjadi biler lawan team kuat,

    so fikirlah sendiri

     

  10. adiPure Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2010/04/hot-discussion-4-4-2-atau-4-3-3.html?showComment=1270138078422#c3561931525365523149'> April 2, 2010 at 12:07 AM

    ak ade bace artikel 4-3-3 ni lbh suit chelsea punye style. formation ni lbh bnyak score goal season nie. player pom rse comfortable dgn formation nie.

     

  11. Umar_Lampard Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2010/04/hot-discussion-4-4-2-atau-4-3-3.html?showComment=1270139424206#c7207012509049232801'> April 2, 2010 at 12:30 AM

    masalahnya adi,ni lawan mankayu beb,bukan soal selesa ke,suit ker,comfortable ker,ni pasal menjadi ke xgune formasi ni lawan mankayu,kalau ikut rekod formasi 4-3-3 xmenjadi time lawan mancity,inter milan pasal diorg big team,tu pasal aku ingt lawan mankayu,jangan gune formasi 4-3-3 ni

     

  12. chempiang Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2010/04/hot-discussion-4-4-2-atau-4-3-3.html?showComment=1270190901759#c4712526184203043833'> April 2, 2010 at 2:48 PM

    klau maen diamond...fergie hidung merah sah2 letak berlambak midfield cm kt SB lu..4-5-1 kowt..aku prefer lampard ngan deco kt tgh banding ballack lampard..nmpak cm mndji jek deco ngan lampard..ballack,pemaleh sket..maen pon nk sapu kaki org jep..klau 4-4-2 la..drogba pair ngan anelka,raser no probs..klau xde yg flop..sbab kekdng anelka neh suke gk slowkan gem nk plak tem counter..papepon..4-4-2 rsernyer sesuai..

     

  13. adiPure Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2010/04/hot-discussion-4-4-2-atau-4-3-3.html?showComment=1270210318456#c5162733168166334631'> April 2, 2010 at 8:11 PM

    men 442 atau diamond kita akan hilang crossing dr maulud. lgi pom 2 3 match nie si maulud tu tgh tip top. jd ak prefer 4 3 3.

     


 photo imagetxt-9495669.png



 photo imagetxt-70216036.png

 photo 0617889c-c804-4db4-b933-4d1a5ca82661.jpg


2 In 1 Alex analisis André Schürrle andre villas-boas Andriy Shevchenko anugerah Ashley Cole avram grant azpilicueta big london derby biografi blablabla blues legends Branislav Ivanovic bruce buck capital one cup carling cup Carling Cup Preview Carlo Ancelotti carlo ancelotti dalam kenangan Cartoon Of The Week cesc fabregas chelsea tour Chit-Chat claudio ranieri community shield Daniel Sturridge david luiz Deco Didier Drogba diego costa dokumentari eden hazard Eksklusif erland johnsen europa league ex-player FA Youth Cup Fabio Borini facebook fair play fakta fernando torres Fesyen/Style Fifa Club World Cup fixture Flash Back Florent Malouda formasi Franco Di Santo Frank Lampard Friendly Match gael etock Gael Kakuta Galeri/Foto gambar gary cahill gol Guus Hiddink hangat hangit Head To Head Hilario Hot Discussion Info Kelab info kelab luar Injury News internationaleleh interview Islam Feruz istimewa Isu Panas Jack Cork Jadual Pra-Perlawanan Jeffrey Bruma jersi Joe Cole John Obi Mikel John Terry jose mario rocha Jose Mourinho Joseph Bosingwa Josh McEachran juan cuadrado Juan Mata Juliano Belletti kedudukan liga kelakar kem U-19 kenangan terbaik kevin de bruyne kontrak news kuala lumpur lari topik line-up LiveScore loic remy luahan hati lucas piazon Luiz Felipe Scolari malaysia friendly marco van ginkel mark schwarzer marko marin match international Match Stats Matej Delac Michael Ballack Michael Essien Michael Mancienne Miroslav Stoch Nemanja Matic Nicolas Anelka no more fa cup off-topic Official oriol romeu Oscar patrick van aanholt Paulo Ferreira pendapat dr supporter pengumuman penilaian pemain perutusan hari raya Peter Kenyon Petr Cech piala dunia Piala FA player ratings post-match pra-musim Pra-Perlawanan pre-match pre-season match Preview Match Preview Match Malam Ini profile Quaresma quote rafa benitez Ramires rasmi raul meireles Ray Wilkins Ricardo Carvalho roberto di matteo Roman Abramovich romelu lukaku Ron Gourlay Ross Turnbull rumours news rumours or not ryan bertrand Salomon kalou sam hutchinson samuel eto'o Scott Sinclair selebriti senarai pemain siri SiteMap sketsa Sketsa Perlawanan Skuad England stadium stamford bridge Statistik perlawanan Steven Gerrard suka-suki Sumber Rujukan table taktikal teka-teki terhangat dari kem sebelah thibaut courtois thorgan hazard tiket tips title race tomas kalas topik Transfer News UEFA Champions League uefa super cup ulasan aku Ulasan Perlawanan Ulises Davila Undian/Vote video Video Highlights/Gol willian world cup Yossi Benayoun youngster Youtube Yuri Zhirkov
 photo imagetxt-3183125.png