Chelsea 2 Liverpool 1

Posted by KampungChelsea On Monday, December 30, 2013 4 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1. Perfomance pada separuh masa pertama sangat hebat, menakjubkan. Ia memang typical skuad Chelsea Mourinho untuk memberi respons selepas ketinggalan gol awal. Selepas gawang Chelsea dibolosi seawal minit ke-3, kita lawan balik dan dapat gol penyamaan pada minit ke-17 menerusi Eden Hazard, & seterusnya Eto'o menjadi match-winner 14 minit kemudian. Segalanya memang dikuasai oleh Chelsea. Tempo, passing cukup berkualiti. Kita mendominasi pada separuh masa pertama & pada separuh masa kedua kita patut tambah 1/2 gol lagi kalau Eto'o dan Torres memanfaatkan peluang di depan gol. Liverpool hanya memberi sedikit cabaran pada babak kedua tapi tak cukup untuk kuat tumbangkan kubu pertahanan Chelsea.

2. David Luiz yang mengambil alih tempat Ramires menjadi kunci kemenangan Chelsea. Dia control bahagian tengah & merantai rapi Luis Suarez. Seperti yang aku katakan sebelum ini, David Luiz lebih bagus beraksi di bahagian tengah berbanding posisi asalnya, centre back.

3. Liverpool tak perlu menyalahkan sepenuhnya kepada Howard Webb. Mereka perlu menuding jari pada diri mereka sendiri juga di atas kekalahan kepada Chelsea. Walaupun ada 1/2 keputusan pengadil yang tidak memihak kepada mereka, tetapi kalau kita nilai secara keseluruhan Chelsea memang berhak memungut 3 mata penuh. Kita mencipta banyak peluang berbanding Liverpool. Liverpool bermain sangat teruk. Hanya seorang sahaja pemain mereka yang memberi tekanan kepada bek2 Chelsea dan selepas Ashley Cole masuk, menggantikan Ivanovic yang cedera, Ashley Cole menutup segala ruang dan peluang yang dibuat oleh rakan2 Sterling yang lain. Ini menunjukkan betapa Liverpool memerlukan Gerrard. Tanpa kapten The Kops itu, Liverpool hilang daya melawan di bahagian tengah.

4. Suarez mempunyai sejarah buruk. Dia terlalu banyak dive sebab itu bila ada fault ke atas dirinya, Liverpool sukar untuk mendapat apa2 free kick/penalty kick. Cara dia jatuh itu seolah-olah macam seorang penerjun kolam renang. Ini sebab kenapa Howard Webb tidak melayan dakwaan Suarez ketika dia dikasari oleh Eto'o. Itu yang akan berlaku kalau anda terlalu kerap dive. Pengadil pun tahu karenah seseorang pemain berdasarkan rekod yang dibuat dalam perlawanan2 sebelum ini.

7.

Man Utd 0 - 0 Chelsea 
Spurs 1 - 1 Chelsea
 Chelsea 2 - 1 Man City 
Arsenal 0 - 0 Chelsea 
Chelsea 2 - 1 Liverpool

Setakat ini, rekod Chelsea dalam perlawanan2 besar sangat positif. Kita tak tewas walau 1 game sekali pun ke atas pencabar2 kejuaraan liga. Kita berjaya mencuri mata di Old Trafford, White Hart Lane & Emirates serta memenangi big game di home. Ini membuktikan bahawa Chelsea serius dalam merebut takhta liga musim ini. Salah satu keistimewaan Chelsea dalam saingan liga pada musim ini, tiada kelab besar berjaya tumbangkan kita.

Chelsea 1 Swansea 0

Posted by KampungChelsea On Friday, December 27, 2013 0 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tumpulnya penyudah striker kita. Eto'o mensia2 banyak peluang. Kalau nak ikutkan kita boleh menang sampai 4-0. Betul lah cakap Mourinho. Kita tak mempunyai striker yang "killer instinct" seperti Aguero, Suarez, Diego Costa, Ibrahimovic. Sejak Drogba tiada, striker2 seterusnya tidak konsisten. Baik letak David Luiz jadi striker selepas ini.

Agak tertekan juga untuk melihat Chelsea hanya leading 1-0 sampai habis game. Selepas gol Hazard itu, kita boleh melebarkan kedudukan & "bunuh" game lebih awal jika Eto'o memanfaatkan peluang mudah di depan gol.

Apa yang positifnya bahagian pertahanan solid & kental. Kombinasi Mata-Hazard-Oscar juga harus diberi pujian.

Curi 1 mata di Emirates

Posted by KampungChelsea On Tuesday, December 24, 2013 0 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1. Perlawanan ini memang boring, Tiada flop atau Man of the match. Tak perlu menyalahkan taktikal negatif Chelsea, lihat pada Arsenal sendiri, possession 61% tetapi mereka hanya ada 2 shot on target sahaja selama 90 minit perlawanan berlangsung. Cech tidak membuat apa2 save pun. Semua pemain attacking Arsenal dalam poket Terry & Cahill.

2. Arsenal bermain seolah-olah macam mereka dah menang 1st leg 3-0. Chelsea control game pada separuh masa pertama. Nasib tak menyebelahi kita apabila sepakan Lampard terkena palang. Kalau masuk itu, aku percaya scoreline 1-0 memihak kepada Chelsea sampai habis game.

3. Parking bus ? Kalau sepakan Lampard tak kena palang & terus menerjah jaring, baru aku akan cakap Chelsea akan parking bus. Cari 1 gol, bertahan sampai habis game. Negatif atau tidak, objektif perlawanan tercapai.

4. Arsenal desperate untuk menang kerana mereka bermain di tempat sendiri sedangkan Chelsea tak perlu berhempas pulas kerana 1 mata di Emraites sudah mencukupi. Kita setel di Stamford Bridge pula untuk 3 mata penuh.

5. Anda boleh cakap Mourinho defensive coach, negative manager atau apa sahaja tetapi dalam perlawanan ini dia ialah pemenang. Mourinho dapat apa yang dia inginkan manakala Wenger masih gagal untuk tumbangkan Mourinho. 5 menang 5 seri, rekod Mourinho masih kebal. Mourinho sememangnya seorang pengurus yang mempunyai game plan tersendiri. Taktikalnya bijak. Bertahan & serang bila perlu. Pertahanan Chelsea kukuh & berdisiplin. Cuma aku tak puas hati satu sahaja iaitu kenapa dia tak mainkan Juan Mata.

6. Chelsea satu2 nya kelab besar yang belum tewas kepada team2 besar lain. Kita seri dengan MU & Spurs di away, menang dengan City di home. Kemenangan ke atas Liverpool akan memberi petanda baik untuk kejuaraan liga. Sedangkan Arsenal, tewas kepada MU, tewas kepada City, gagal mencatat kemenangan dengan Chelsea & Everton di tempat sendiri.

7. Terakhir sekali, aku fikir dua2 team sama ada Arsenal atau Chelsea perlu striker baru bulan 1 nanti.

Stoke City 3 Chelsea 2

Posted by KampungChelsea On Sunday, December 08, 2013 1 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1. Gol pertama Stoke memang silap Cech. Dia tak sepatutnya terburu-buru untuk keluar posisi kerana set-piece Stoke melnerusi corner kick tidak merbahaya. Untuk 45 minit pertama Stoke tidak memberi apa2 ancaman kepada bahagian pertahanan Chelsea & Chelsea sepatutnya kekal dengan scoreline 1-0 sehingga tamat separuh masa pertama.

2. Mungkin ada yang tertanya-tanya kenapa Mourinho mengeluarkan Schurrle. Schurrle dikeluarkan kerana dia cedera. Dia mengalami kecederaan di bahagian betis. Mourinho tak bodoh untuk keluarkan pemain yang memberi impak dalam perlawanan. Cuma bagi aku Ramires juga sepatutnya dikeluarkan kerana beraksi hambar.

3. Ba sepatutnya bermain dalam kesebelasan utama. Nak bandingkan Torres, Eto’o dan Ba. Aku fikir Ba lebih menyerlah. Torres sudah dua game hambar. Masalah Torres ini ialah ketika dia dapat bola berdekatan dengan gawang pihak lawan, dia undur 2/3 langkah ke belakang, ke kanan tiga langkah, macam mana nak score ? Aguero dianggap striker terbaik di EPL ketika ini kerana dia konsisten dalam permainannya. Dia score secara regular. Macam Torres, hari ini dia score, esok dia lupa balik cara nak menjaringkan gol. Tak konsisten.  Itulah masalah yang dialami oleh striker2 Chelsea selepas Drogba tiada.

4. Ramires mensia-siakan banyak peluang pada separuh masa pertama. Ada kala dia sepatutnya menghantar bola kepada rakan2 tetapi memilih untuk melakukan percubaan. Melalui peluang yang dia sia2 kan itu Chelsea seharusnya score 3/4 gol & boleh “bunuh” game lebih awal. Manakala Hazard gagal menterjemahkan perfomance yang dia buat pada hari khamis lepas.

5. Kekalahan kepada Stoke ini memang mengecewakan kerana kita expect 3 mata penuh di Britannia Stadium. Jika seri pun dah dianggap tercicir mata , ape tah lagi kalah kan ? Minggu ini City juga drop point. Kalau Arsenal menang nanti, mereka akan menjarakkan lagi jurang mata. Walaupun musim masih panjang, tetapi Chelsea harus konsisten. Kita tak boleh kalah lagi dengan team2 seperti Stoke City ni. Kalau tidak, kita tak boleh juara pada bulan 5 nanti.

Drama 7 gol di Stadium of Light

Posted by KampungChelsea On Friday, December 06, 2013 1 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1. Sejak diuruskan oleh Gus Poyet, Sunderland memenangi kesemua perlawanan di tempat sendiri. Menang ke atas Newcastle, City & Soton. Jadi tak hairanlah kenapa perlawanan kali ini mereka memberi cabaran sengit kepada Chelsea.

2. Aku boleh katakan Chelsea berhempas pulas juga sebelum mencatat kemenangan. Sunderland menjaringkan gol dahulu sebelum Chelsea menterbalikkan kedudukan 2-1 pada separuh masa pertama. Separuh masa kedua Sunderland tekan Chelsea habis-habisan & mereka dapat gol penyamaan. Tak lama kemudian Chelsea mendahului lagi, berkat daripada aksi individu menarik Eden Hazard. 6 minit sebelum perlawanan tamat, pemain pertahanan mereka Phil Bardsley menjaringkan gol sendiri & membolehkan Chelsea menjarakkan kedudukan menjadi 4-2. Game jadi makin rancak apabila seminit berselang pemain Sunderland yang menjaringkan gol sendiri itu meledak gol ke-3 Sunderland. Sepanjang 90 minit perlawanan berlangsung kita disajikan aksi2 menarik, di samping terdapat juga beberapa aksi pelik berlaku haha.

3. Aku fikir ini game terbaik Hazard sejak dia menyertai Chelsea. Hazard menunjukkan skill individu yang cukup berkualiti. Dia menyumbat dua gol serta memberi assist kepada gol pertama Chelsea yang dijaringkan oleh Lampard.

4. Mourinho pastinya kecewa dengan barisan pertahanan Chelsea yang melepaskan 3 gol, dua di antaranya menerusi set-piece. Masa tambahan 6 minit dan pada waktu itu kalau Sunderland dapat dua lagi sepakan sudut, mereka mungkin boleh menang 5-4. Ia menunjukkan betapa pemain pertahanan Chelsea sangat longlai ketika menghadapi situasi bola mati.

5. Kemenangan 4-3 ini masih meletakkan Chelsea di tangga ke-2, 4 mata di belakang Arsenal. Perlawanan Chelsea berikutnya ialah di Stoke & kemudiannya Crystal Palace di Stamford Bridge. Nampak macam mudah tapi sebenarnya tidak. Kita menentang lawan yang berada di zon relegasi serta lawan yang mahu mengelak untuk berada di zon tersebut. Lawan2 seperti itu mungkin akan memberikan kesukaran kepada Chelsea, sama seperti yang dilakukan oleh Sunderland.

6. Arsenal pula lagi sukar. Mereka kena lawan Everton, City & kemudiannya Chelsea. Jadi di situ kita akan lihat sejauh mana mereka mampu kekal untuk berada di posisi pendahulu liga. 3 game berikutnya ialah menentang calon2 juara EPL musim ini. Everton calon juara ? Kenapa tidak. Mereka kalahkan MU 1-0 di Old Trafford & hanya 3 mata sahaja di belakang Chelsea.

7. Pasal MU pula, ada baik Moyes tumpu kepada Europa League spot sahaja. Walaupun Mourinho & Wenger cuba meredakan keadaan dengan berkata MU masih dalam persaingan merebut takhta liga tapi di sini kita semua boleh berfikir dengan logik akal. 12 mata di belakang pendahulu liga boleh dianggap satu jarak yang jauh. Dan mereka pula banyak bergantung kepada Rooney. Kalau Rooney tak ada, cedera macam RVP, MU sekarang ini sudah berada di zon penyingkiran.

Chelsea 3 Soton 1

Posted by KampungChelsea On Monday, December 02, 2013 0 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku puas hati dengan kemenangan ini. Ketinggalan 0-1 pada separuh masa pertama sebelum menjaringkan 3 gol comeback pada separuh masa kedua.

Untuk 45 minit pertama Southampton berjaya menyukarkan kita namun pada separuh masa kedua giliran Chelsea pula membuli mereka. "Men vs boy" boleh aku describe untuk perfomance separuh masa kedua. Gol yang dibolosi itu pun hasil daripada kesilapan individu dari Essien yang memberi back-pass kepada Jay Rodriguez.  Ia dijaringkan dalam tempoh 13 saat.

Aku tak sepenuhnya menyalahkan Essien. Apa yang kau orang expect dengan pemain yang sebelum ini diletakkan di bangku simpanan & baru semalam diberi peluang beraksi dalam 1st league game. Kita tolak mistake yang dibuat, bahagian tengah Essien dengan Ramires masih meyakinkan. Kebiasaannya tengah Chelsea tak hidup tapi game semalam bahagian tersebut memainkan peranan dengan baik. Dengan Ramires pula semakin menonjol ketika di-convert ke posisi right midfielder, di samping memberi assist kepada gol Demba Ba.

Paling penting, kunci kejayaan Chelsea ialah terletak pada kebijaksanaan Juan Mata. Dia memberi assist kepada gol Terry & menjadi penggerak kepada gol penyamaan Cahill. Walaupun finishing tak sehebat Oscar tapi dari segi kreativiti mencipta peluang Mata jauh lebih baik. Corner kick, free kick, crossing Mata sangat berguna kepada Chelsea. Dia mencipta peluang kepada striker & melakukan hantaran lintang yang mantap. Aku fikir Mourinho perlu stick dengan Mata. Dia ialah game-changer bagi Chelsea.




Chelsea "SALAH" jangkaan

Posted by KampungChelsea On Wednesday, November 27, 2013 0 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mohamed Salah sekali lagi menghantui Chelsea.

Satu perkara yang Messi tak mampu buat iaitu menjaringkan gol ke atas Chelsea tapi Salah boleh buat lebih dari sekali.

Aku tak faham dengan logik bola sepak. Schalke tewaskan Basel, Chelsea tewaskan Schalke di home & away tetapi kenapa sukar sangat untuk Chelsea tewaskan Basel. Bahagian serangan Chelsea sangat hambar kerana sepanjang perlawanan berlangsung tiada shot on target, di samping bermain dalam keadaan pressure yang tidak tentu arah. Basel memang layak dengan kemenangan ini.

Kenapa musim lepas Chelsea mudah menewaskan Basel di Europa League padahal skuad Chelsea pada waktu itu tidak sekuat sekarang ? Ini kerana terlampau banyak pemain star menyebabkan team menjadi tidak stabil.

Selain itu, masalah terbesar Chelsea juga ialah tidak konsisten.

Apa pun Chelsea masih top of the group walaupun kalah 0-1. Cuma perlu menang ke atas Steau Bucharest dalam perlawanan terakhir kumpulan nanti untuk mengesahkan status berkenaan. Schalke & Basel masing2 perlu buat perhitungan untuk mara bersama dengan Chelsea ke peringkat kalah mati.

West Ham 0 Chelsea 3

Posted by KampungChelsea On Sunday, November 24, 2013 3 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

West Ham makin kucar-kacir apabila Sam Allardyde melakukan dua pertukaran pada minit ke-40. Mereka juga melepaskan peluang mudah di depan gol. Dan kalau nak ikutkan kedudukan pada waktu itu sepatutnya menjadi 1-2.

Chelsea berhak dengan kemenangan 3-0 ini. Kita solid di bahagian pertahanan & bijak mengatur serangan. Lampard Man of the Match dengan menjaringkan dua gol & membuktikan bahawa "form is temporary class is permanent". Oscar juga mempamerkan aksi hebat. Memenangi penalti untuk Lampard & menjaringkan gol dari luar kotak penalti selepas menerima flick pass Hazard.

Essien yang masuk pada lewat permainan tetap memberi impak dengan memberi hantaran yang berkualiti kepada Ba. Selain Lampard, nama2 seperti Azpilicueta, Ivanovic, Oscar, Eto'o juga beraksi cemerlang di Upton Park. Ini ialah kemenangan team-work.

Bagi yang rindu dengan Torres, ada berita baik kerana dia sudah boleh beraksi untuk game dengan Basel hari rabu ini.

Preview West Ham vs Chelsea

Posted by KampungChelsea On Saturday, November 23, 2013 2 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Chelsea struggle ketika menentang Newcastle & West Ham. Untuk perlawanan minggu ini juga mungkin akan sesukar dua game lepas kerana bukan mudah untuk menjinakkan West Ham di Upton Park. Musim lepas The Blues tumbang 1-3 di sana walaupun mendahului 1-0 pada babak pertama.

Tetapi... ada tapinya, selepas international break dua minggu ini aku fikir akan ada petanda positif untuk kem Chelsea & Mourinho pasti ada strateginya tersendiri. Dua game sebelum ini kalah & seri. Aku yakin masuk game ke-3 akan ada pungutan 3 mata penuh.

Prediction aku West Ham 0 Chelsea 1.

P/S : Kick-off lewat malam jam 1.30 pagi. Siaran langsung di saluran Astro 810/831.

Piala Dunia 2014 hilang seri

Posted by KampungChelsea On Thursday, November 21, 2013 0 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramai sebenarnya nama2 besar yang tidak beraksi dalam Piala Dunia tahun depan.

Aku bagi contoh macam di pihak Chelsea iaitu Ivanovic & Cech. Mereka berdua kapten bagi negara masing2. Tak lupa Ba yang mewakili Senegal.

Vidic, Bale, Arda Turan, Lewandowski, Hamsik, Sahin, Agger, Ramsey, Cardozo, Alaba & banyak lagi.

Tetapi satu nama yang pastinya dirindui oleh penyokong bola sepak adalah Zlatan Ibrahimovic. Piala Dunia 2014 tanpa striker sensasi Sweden itu akan hilang sedikit seri.

Paling kesian ialah pemain legend, Ryan Giggs yang bakal bersara tanpa merasai aksi Piala Dunia.

EPL liga terbaik di dunia

Posted by KampungChelsea On Monday, November 11, 2013 2 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Untuk ulasan perlawanan sebelum ini "Hazard telah menyelamatkan rekod unbeaten Mourinho" sepatutnya ditulis "Pengadil yang bernama Andre Marriner telah meyelamatkan rekod "unbeaten" Mourinho di Stamford Bridge". Kah kah kah.

Kecoh bila pengadil bagi sedikit bantuan kepada Chelsea. Padahal kalau nak bandingkan dengan pasukan2 seperti MU, Barcelona, sudah berapa kali dua pasukan itu dapat bantuan2 ehsan dari pengadil. Arsenal, Liverpool & seumpama dengannya pun pernah dapat benda2 macam ini. Tetapi bila kena kat Chelsea, kecoh, kondem sana sini. Bila kena kat team sendiri, tak mengapa pula kan.

Ok lah melihatkan pada kedudukan terkini EPL. Dari tangga ke-8 hingga 2 tak jauh beza mata. Masing2 boleh pintas satu sama lain. Yang no 1 pula hanya beza 2 mata sahaja di belakang no 2. Tengok pada result2 semalam. City kalah 1-0, Spurs pun kalah 1-0 & pendahulu liga juga kalah 1-0 kepada pasukan mid-table. Ini sebab kenapa EPL dianggap liga terbaik di dunia. Ia liga yang sukar dijangka. Pasukan2 top boleh cicir mata & kalah.

EPL bukan seperti La Liga atau Bundesliga yang hanya tertumpu kepada two horse race. EPL setiap minggu ada kelainannya dan musim ini ia menjanjikan satu persaingan yang lebih mencabar dalam merebut takhta liga.

Chelsea 2 West Brom 2 : Rekod "kebal" Mourinho selamat

Posted by KampungChelsea On Sunday, November 10, 2013 1 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gol penalti Hazard pada masa kecederaan menyelamatkan rekod tanpa kalah Mourinho di Stamford Bridge.

Sejujurnya itu bukan penalty kick. Pengadil melakukan kesilapan. Walaupun Mourinho menafikan perkara itu kerana of course beliau tak akan cakap Ramires itu dive. Secara keseluruhan Chelsea tidak bermain dengan baik & seharusnya West Brom mendapat 3 mata penuh.


Chelsea 3 Schalke 0

Posted by KampungChelsea On Thursday, November 07, 2013 5 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 gol Eto'o, 1 lagi Ba.

Eto'o boleh jadi "invisible" kepada mana2 keeper. Lihat pada gol pertamanya. Keeper mana tak cuak kalau dibolosi gol sedemikan rupa. Torres pernah melakukannya pada musim lepas ketika menentang Shakhtar Donetsk. 

Chelsea sebenarnya mengalami kesukaran pada awal permainan kerana Schalke menutup semua ruang ketika pemain kita melakukan serangan. Sehinggalah keeper mereka melakukan blunder membolehkan Chelsea mula mendapat rentak sebenar.

Kredit buat Willian kerana bermain cemerlang. Kawalan bola yang kemas, pergerakan lincah, mempunyai komunikasi yang baik dengan pemain tengah & striker. Tak lupa dia memberi assist kepada gol kedua Eto'o. Harap Willian dapat main lebih banyak lagi game selepas ini.


Ba masuk pada minit ke-77 menggantikan Eto'o. 5 minit kemudian dia menambah gol ke-3 selepas memanfaatkan umpanan Lampard. Ba sudah score, Eto'o pun sama, Torres juga menunjukkan peningkatan. Jadi kalau ke-tiga2 striker ini terus menjaringkan gol, ia akan membuatkan Mourinho sakit kepala kerana pening nak pilih mana satu di antara mereka yang akan mengisi satu tempat dalam kesebelasan utama untuk game2 akan datang. Paling penting kita mengharapkan Mourinho sudah jumpa 1st eleven Chelsea.

Kemenangan 3-0 ini sebagai respons kepada kekalahan di St James Park tempoh hari. Next game lawan anak buah Steve Clark di Stamford Bridge.

P/S : Hari yang suram buat penyokong Bundesliga kerana dua wakil mereka masing2 tumbang kepada kelab England.

Newcastle 2 Chelsea 0 : Badi Mourinho di St James Park

Posted by KampungChelsea On Sunday, November 03, 2013 4 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mourinho tak pernah menang di St James Park dalam saingan liga & badi itu kembali lagi semalam.

Kata Mourinho selepas habis perlawanan "I made 11 mistakes". Ya itu betul kerana 11 pemain yang bermain semalam tidak perform dengan baik. Paling kritikal ialah di bahagian defensif midfielder. Lampard boleh aku cop sebagai Flop Of The Match dengan hantaran2 yang lambat & kurang efektif. Minggu lepas Mourinho memainkan skuad kedua ketika menumbangkan Arsenal di Emraites & aku fikir skuad kedua itu lebih baik jika nak bandingkan dengan skuad utama Chelsea semalam.

Ada di antara kita yang memberi alasan "patut Schurrle main dulu" "Willian harus main 1st starter". Sebenarnya kalau game itu nak kalah, letak sapa2 pun boleh kalah. Chelsea bermain agak teruk & aku harus akui Newcastle beraksi cemerlang.

Itulah sebabnya liga seperti EPL ini sukar dijangka. Pasukan yang dianggap faveret untuk menjuarai liga pun boleh kalah dengan pasukan di tangga ke-12.

Sementara itu Arsenal menang ke atas LIverpool & mendahului 5 mata di belakang Chelsea. Tak apa musim masih panjang.

Arsenal 0 Chelsea 2

Posted by KampungChelsea On Wednesday, October 30, 2013 6 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Chelsea terlalu kuat buat Arsenal.

Jadi tak ada alasan seperti "Alah ini Capital One Cup je, kami turunkan skuad yang lemah" kerana kedua-dua pasukan memainkan separuh pemain B & A tetapi jelas Chelsea lebih kuat. Dengan dua kapten utama tak main, ditambah lagi gawang Chelsea dijaga oleh bekas penjaga gol Fulham pun mereka tak boleh score sepanjang 90 minit permainan berlangsung. Mereka juga memasukkan Ozil & Giroud pada separuh masa kedua tetapi tetap tak boleh mengubah scoreline.

Tak dinafikan Ozil merupakan world class player tetapi bila ada pemain seperti Essien, Mikel di atas padang, fungsi Ozil bertukar seperti"tin kosong". Pujian buat kapten, Essien The Bison yang menggalas tugas dengan cemerlang.

Memang Arsenal memainkan permainan attractive tetapi mereka tetap tak boleh membolosi kubu pertahanan Chelsea yang terlalu kebal. Permainan Chelsea juga kemas serta tidak lupa menerapkan nilai pragmatik. Mourinho juga tidak pernah kalah kepada Wenger sejak tahun 2005 lagi. Sila lihat rekod beliau :

Dominasi The Special One vs Arsene Wenger
Played : 9
Won : 5
Drawn : 4
Lost : 0

Dua gol Chelsea dijaringkan oleh Azpilicueta( gol pertama bersama Chelsea) & Mata. Dua pemain sepanyol ini bukanlah pemain pilihan utama Mourinho tetapi masing2 memainkan peranan penting dalam membawa The Blues ke suku akhir Piala Liga, di samping membantu Arsenal meneruskan rekod 8 tahun tanpa Piala.

Aku fikir pasukan "B" Chelsea ini sudah cukup sebenarnya untuk memenangi Capital One Cup & mencabar kejuaraan EPL.

Perlawanan seterusnya, Newcastle United di St James Park.

P/S : 9 ribu penyokong Chelsea di kalangan 60 ribu penyokong Arsenal menyanyikan nama Jose Mourinho di sekitar stadium Emirates. Dahsyat betul.

Chelsea 2 Manchester City 1

Posted by KampungChelsea On Tuesday, October 29, 2013 5 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best team lost ? Tak juga.

Kalau Torres memanfaatkan dua peluang pada separuh masa pertama (satu di depan gol, satu lagi terkena tiang) scoreline 3-0, game over. Chelsea lebih mendominasi pada 1st half berbanding City yang cuba lawan balik pada separuh masa kedua. Mereka dapat gol penyamaan menerusi first timer Aguero yang tidak dapat diduga oleh Cech.

Apa pun pujian buat Torres yang sudah kembali ke jalan yang benar. Dia memberi assist kepada gol Schurrle menerusi larian bijak menewaskan pemain pertahanan kiri City, Gael Clichy. Dan aksi dramatik pada minit2 akhir perlawanan yang mana Torres memanfaatkan kesilapan Hart untuk memberi 3 mata penuh kepada Chelsea.

Next game lawan Arsenal 30 hb. Baru hari ahad lepas lawan City, hari selasa ni nak lawan pula di Emirates. Arsenal yang telah menewaskan pasukan tercorot liga pada hari sabtu lepas dapat cuti rehat lebih 1 hari berbanding Chelsea. Jadi aku faham kenapa Mourinho mengeluh tentang perkara ini. Ini bukan alasan tapi ini adalah kenyataan. Kita harus pertimbangkan soal kecergasan pemain & faktor keletihan.

Aku bersetuju dengan Mourinho. Kalau FA inginkan satu aksi menarik di antara Arsenal & Chelsea, mereka harus letak game itu pada hari rabu, bukannya hari selasa.

Schalke 0 Chelsea 3

Posted by KampungChelsea On Wednesday, October 23, 2013 7 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bersama Mourinho, aku fikir Torres akan menyinar. Dia juga ketika ini lebih cenderung menjaringkan gol di kompetitif Eropah berbanding liga. 3 gol di eropah(campur game dengan Bayern Munich) 0 gol dalam saingan liga. Gol pertama menarik melalui free header, gol kedua simple. Aku mengharapkan perkara sama yang dibuat oleh Torres selepas ini iaitu terus menjaringkan gol kerana itu memang tugasnya sebagai striker.

3-0. Tak sangka kemenangan yang diraih oleh Chelsea di Veltins Arena ini terlampau mudah. Torres dua gol, 1 lagi gol dari Hazard.

Dua kemenangan di tempat lawan, meletakkan Chelsea top of the group dengan 6 mata. 3 lagi game (2 home 1 away) jadi aku optimis Chelsea akan layak ke pusingan berikutnya sambil menjuarai kumpulan E. Destiny in our hands !

Chelsea 4 Cardiff City 1

Posted by KampungChelsea On Sunday, October 20, 2013 0 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Eto'o dah score, Torres & Ba bila lagi ? Sudah 8 game liga, dalam tiga2 tu, hanya seorang baru score sebiji.

Pada awal permainan Cardiff City a.k.a kelab bola sepak yang dimiliki rakyat Malaysia itu sempat memberi tentangan sengit kepada Chelsea. Mereka score gol dulu sebelum Chelsea melakukan 4 gol comeback. Pasukan Chelsea hari ini juga tidak perlu bersusah payah seperti perlawanan sebelumnya kerana dalam perlawanan ini penjaga gol lawan sedikit sebanyak membantu Chelsea meraih 3 gol mudah (yang pertama itu memang terserlah bangang, gol ke-3 & 4 seharusnya dia save).

Gol Eto'o boleh dianggap sebagai penyuntik semangat kepada pemain2 Chelsea yang lain. Dia melakukan skill individu menarik sebelum melepaskan rembatan kencang ke arah gawang Cardiff.

Kalau tak kerana kealpaan David Luiz, Chelsea sebenarnya boleh meraih clean sheet. Terlampau mudah untuk melepaskan gol sebegitu.

Berkenaan dengan gol penyamaan Chelsea yang dijaringkan oleh Hazard itu, ia bukan satu fault. Eto'o melakukan tindakan bijak dengan mencuri bola dari penjaga gol yang cuai.

Lihat pada table, bukan meja makan tapi standing table liga, Chelsea naik ke posisi ke-2. Dua mata di belakang pendahulu Arsenal yang sampai sekarang masih belum beraksi dalam perlawanan2 sukar. Mungkin 3/4 perlawanan berikutnya akan menguji sampai bila mereka boleh kekal berada di puncak. Apa yang pasti 29hb ini mereka akan kalah, itu tidak syak lagi.

Sementara itu di Old Trafford, David Moyes dalam proses untuk mentransformasikan MU menjadi kelab Everton. Cabaran mereka musim ini sangat realisitk iaitu untuk bersaing meraih slot Europa League. Jadi kepada penyokong The Red Devils, anda semua tak perlu risau, peluang masih terbuka. Cuma perlu bersaing kuat dengan kelab2 seperti Swansea, West Brom, Newcastle & juga Hull City.

Sekian.

Norwich City 1 Chelsea 3 : Taktikal genius dari Mourinho

Posted by KampungChelsea On Tuesday, October 08, 2013 4 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"During the game I'm not nervous but I have feelings, I smell things. When I saw that easy goal missed I had a smell. I smelled that Norwich would score a goal. That's why I put Hazard warming up even with the 1-0 score." - Jose Mourinho

Turning point dalam game ini ialah ketika Mourinho memasukkan Willian & Hazard. Ternyata dua pertukaran ini membuahkan hasil serta mengubah perlawanan. Ini sebab kenapa Mourinho dianggap tactical genius.

Sebenarnya selepas Oscar menjaringkan gol pertama, Chelsea sepatutnya menambah 2/3 gol lagi & boleh "bunuh" game lebih awal tapi macam biasa peluang terhidang disia-siakan. Kemudian lawan mengambil kesempatan dengan menyamakan kedudukan 1-1 sebelum dua pertukaran genius dari Mourinho mengubah segalanya dalam tempoh 5 minit terakhir.

Jelas sekali MOTM kali ini adalah milik Mourinho.

P/S
: EPL akan berhenti rehat selama 2 minggu bagi memberi laluan kepada perlawanan antarabangsa. Buka balik pada 19 hb ini.

4 gol di Bucharest & King Drogba

Posted by KampungChelsea On Thursday, October 03, 2013 2 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yeah akhirnya Chelsea dapat juga menang besar sampai 4 gol. Ini kali pertama untuk musim ini aku cukup berpuas hati dengan style permainan Chelsea. Bertahan dengan baik, menyerang dengan baik & meraih 3 mata penuh. Dari awal sampai habis 90 minit, perfomance Chelsea terbaik.

Ramires sudah tentu MOTM kerana menjaringkan dua gol namun kredit lebih buat Schurrle yang menjadi penggerak bagi gol pertama & gol ke-3. Gol kedua own goal dari pemain Steau. Gol ke-4 disudahkan oleh abang legend no 8 assist dari Willian.

Kalah game pertama, namun menang game kedua. Aku masih fikir Chelsea akan layak ke pusingan seterusnya & menjuarai kumpulan E.

Sementara itu...
    

King Drogba membantu Galatasaray meraih 1 mata berharga ketika menentang juara Itali, Juventus di Turin.

Umur 35 tahun pun masih power. Ini yang orang cakap "form is temporary class is permanent"


Piala Liga : Chelsea mara ke pusingan seterusnya

Posted by KampungChelsea On Wednesday, September 25, 2013 0 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tidak perlu bersusah payah untuk mara ke pusingan ke-4 kerana skuad kedua Chelsea mencatat kemenangan mudah 2-0 ke atas pasukan divisyen tiga, Swindon Town. Kedua-dua gol dijaringkan oleh Torres & Ramires pada separuh masa pertama. Kalau nak ikutkan Chelsea boleh menambah 2/3 gol lagi di separuh masa kedua namun peluang banyak disia-siakan.

Pujian buat Torres. Dia menjaringkan gol pertama & memberi assist untuk gol kedua. Perfomance Torres bagus cuma dia perlu tajamkan lagi penyudahnya. De Bruyne hambar begitu juga dengan Willian yang bermain lebih ke arah individualistik, ada satu peluang itu sepatutnya diberikan
kepada Torres namun lebih memilih untuk melakukan percubaan tapi akhirnya sia2. Mata pula okey, dia menjadi penggerak bagi gol pertama  namun secara keseluruhan aku tak rasa perfomance nya hari ini dapat mengagumkan Mourinho. Aku expect game hujung minggu ini lawan Spurs, Oscar masih tetap akan dijadikan pilihan utama.

Chelsea 2 Fulham 0

Posted by KampungChelsea On Sunday, September 22, 2013 0 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Minggu lepas sangat mengecewakan. Kalah 1-0 kepada Everton & kemudiannya kalah 1-2 kepada Basel di Stamford Bridge. Jadi sebelum lawan Fulham memang banyak tekanan yang dihadapi oleh Mourinho & para pemain sehinggakan Roman Abramovich datang ke bilik persalinan selepas perlawanan menentang Basel.

0-0 pada separuh masa pertama. Dan agak kosong juga style permainan Chelsea. Kita dapat lihat sendiri di kaca tv Roman Abramovich murung & kurang ceria. Sehingga minit ke 52 baru Chelsea dapat gol. Dengan sedikit kesilapan dari keeper lawan membolehkan pemain faveret Mourinho iaitu Oscar menyudahkannya untuk gol pembukaan. Mata yang jarang bermain sekali pun bangun dari tempat duduk memberi tepukan kepada Oscar. Inilah semangat kesukanan yang kita inginkan.

Mendahului 1-0 masih lagi belum selamat kerana kita tidak mahu insiden pada hari khamis lepas berulang. Dengan kemasukan Torres menggantikan Eto'o membuatkan permainan Chelsea menjadi lebih baik. Dan hasilnya pada minit ke-84 Mikel mengejutkan kita dengan mencatatkan nama sebagai penjaring gol kedua tuan rumah. Menerusi sepakan sudut Lampard, Terry membelokkan bola yang mengarah tepat kepada Mikel & kemudiannya pemain tinggi lampai Nigeria itu melepaskan rembatan kaki kanannya untuk merobek gawang Fulham. Selepas 7 tahun menyepi, itu gol pertama Mikel di EPL.

Secara keseluruhan aku fikir Chelsea perlu improve beberapa aspek. Contohnya dari segi komunikasi & chemistry. Aku tak nampak ada link up dari bahagian tengah dengan striker. Yang bagus cuma di bahagian pertahanan. Cahill-Terry-Ivanovic memang superb. Ketiadaan David Luiz membolehkan ketiga-tiga pemain itu memantapkan kembali bahagian defensif Chelsea. Posisi terbaik Luiz adalah di bahagian defensif midfielder. Seeloknya Mourinho mantain kan Cahill & Terry di posisi bek tengah. Berkenaan dengan Mata, perlawanan menentang Swindon selepas sini dia akan main. Aku harapkan tiada personal issue membabitkan dia dengan Mourinho. Mata masih lagi pemain penting Chelsea, cuma Mourinho masih belum lihat key value yang ada pada pemain sayap Sepanyol itu. So Mata harus step up & buktikan kepada Mourinho dalam game menentang Swindon itu nanti.

Buat masa sekarang, Chelsea top of the league namun bila2 masa sahaja posisi tersebut akan dicantas bergantung kepada game Arsenal, City, MU nanti. Manakala Everton pula masih kekal sebagai pasukan tunggal yang belum kalah lagi. Tadi Lukaku memenangkan pasukan mereka di Upton Park.

Everton 1 Chelsea 0

Posted by KampungChelsea On Sunday, September 15, 2013 1 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mengikut perspektif aku, Chelsea memandang rendah keupayaan Everton. Mereka tak begitu aktif dalam transfer window baru2 ini + 3 kali berturut-turut seri + di bawah pengurus baru, jadi para pemain kita akan fikir ia akan jadi satu game mudah. Sikap acuh tak acuh memakan diri. Jika nak ukur kualiti bahagian serangan Chelsea & Everton, sudah tentu kita tahu yang mana lagi hebat. Sepanjang 90 minit perlawanan berlangsung, Everton lebih aggresif, lebih dahagakan gol berbanding Chelsea. Sememangnya mereka layak untuk memungut 3 mata penuh.

Bila sudah kalah & tak menjaringkan apa2 gol, sudah tentu kita akan persoalkan taktikal yang dibuat oleh pengurus. Schurrle tidak sepatutnya bermain dalam kesebelasan utama. Dia mensia-siakan peluang terbaik untuk Chelsea leading 1-0 sebelum Naismith score. Dan aku pasti ramai yang tidak berpuas hati ketika Mata dikeluarkan. Mata adalah pemain terbaik Chelsea untuk dua musim berturut-turut & juga game-changer, di situ terdapat sedikit kekeliruan ketika dia digantikan dengan Oscar. Jika Mourinho lebih awal memainkan Hazard, Oscar & Mata, rasanya situasi mungkin akan jadi berbeza. Kemasukan Torres pula hanya sekadar melengkapkan substitution. Mankala debut pertama Eto'o kurang memuaskan. Jadi secara keseluruhan Chelsea bermain buruk. Kita harus terima kekalahan ini & mengakui kehebatan Everton. Kalau lihat statistik pun, sebelum ini Chelsea selalu dapat mimpi ngeri di Goodison Park. Lebih2 lagi mengingatkan kita kepada Carlo Ancelotti & AVB yang dipecat sejurus sahaja Chelsea kalah 1-0 di sana.

Walaupun kalah aku masih berfikiran positif. Jangan fikir kalah dengan Everton ini prestasi kita sudah merosot lah, Chelsea main makin teruk. Ini baru awal musim. Terlalu awal untuk kita nilai semua itu.  MU musim lepas pun kalah 1-0 dengan Everton di sana & 9 bulan berikutnya mereka juara liga. Chelsea sudah tentu akan bangkit segera selepas ini. Tidak guna jika awal musim bagus, tapi kemudiannya tidak konsisten & terus tercicir mata.

Legend no 8

Posted by KampungChelsea On Thursday, September 12, 2013 0 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
100 kaps bersama England + 204 gol untuk Chelsea = Super Frankie Lampard!

Teknologi garisan gol diperkenalkan. Positif atau negatif ? Hilang drama & emosi bola sepak ?

Posted by KampungChelsea On Sunday, September 08, 2013 0 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Teknologi garisan gol yang diperkenalkan di EPL tidak memberi apa2 masalah pun sebenarnya. Mungkin ada yang akan berkata "kalau guna teknologi video, tak de lah drama dalam bola sepak"  "kalau dah pakai teknologi tu, paper dgn website bola tak boleh cari makan la..tak boleh nk tulis mcm2".

Harus diingat, dengan kegunaan sistem ini sekalipun, bola sepak masih belum "mati" dari soal kontroversi atau drama. Kontroversi yang berlaku di atas padang bukan tertumpu kepada soal ini sahaja, banyak sebenarnya perkara yang kita boleh perdebatkan.

Aku pun tidak suka jika semua keputusan di atas padang ditentukan oleh teknologi. Namun aku fikir gabungan keputusan manusia & teknologi adalah yang terbaik, sistem teknologi garisan gol merupakan satu idea yang bagus. Ia dapat elakkan pertengkaran & paling penting sekali para pengadil pun boleh hidup dengan tenang tanpa menerima ugutan bunuh oleh sebilangan penyokong yang tidak berpuas hati nanti.

Aku pun tak ingin jika bola sepak didominasi oleh teknologi dengan pengadil & linesman adalah robot, tetapi teknologi garisan gol masih okay kerana kita semua tahu pengadil sukar untuk membuat keputusan yang tepat dalam soal ini. Ia boleh jadi satu perkara yang mengecewakan jika sesuatu pasukan itu menjaringkan gol pada minit ke-90 & pengadil menafikannya. Dan cuba bayangkan kalau ini berlaku pada final Piala Dunia nanti ? Dan cuba bayangkan lagi kalau perkara ini berlaku kepada pasukan bola sepak negara kita ?


Masihkan kau orang dengan insiden ini ? gol yang belum melepas garisan inilah yang menidakkan Chelsea mara ke final Champions League pada 8 tahun yang lalu.

Memang suatu perkara normal kalau berlaku kesilapan di atas padang. Namun kalau ia terjadi secara kerap pun tak boleh juga. Ia akan sering memberi keuntungan kepada pasukan2 yang bernasib baik seperti MU & Barcelona.

Umpama seperti "si ikan bilis ditekan-tekan,si ikan jerung dibiarkan terlepas kekenyangan".

Timba pengalaman bersama Everton

Posted by KampungChelsea On Wednesday, September 04, 2013 0 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Agak kelakar rasanya apabila beberapa minggu yang lalu ramai di antara kita mengatakan bahawa Lukaku akan menjadi future star Chelsea, lebih bagus dari Torres & Ba, bakal menyerlah pada musim baru ini akhirnya dipinjamkan ke Everton. Selepas gagal menyempurnakan sepakan penalti dalam keadaan yang high pressure ketika menentang Bayern, ramai pihak mahu melihatnya keluar dari Chelsea. Atas sebab kerana hanya miss satu penalty kick. Dulu apabila dia menjaringkan hatrik & perform gempak, ramai yang berkata "Chelsea silap loankan dia kelab ini, itu, ini". Tetapi bila dia hanya miss satu penalty kick, timbul anggapan seperti "Lukaku tak menyerlah, striker yang teruk". Tipikal manusia. Torres yang sudah bermusim-musim di Stamford Bridge & diberi banyak peluang sekali pun tetapi masih belum membuktikan nilai 50 juta nya itu. Sampaikan Mourinho pun ada mengeluarkan statement "Torres masih belum justify nilai 50 jutanya itu, nilainya sekarang lebih kurang 20 juta." Sebab itu Mourinho ushar Rooney & Eto'o kerana beliau tahu ketidakkonsistenan Torres bila2 masa sahaja akan berlaku lagi.

Apa pun ini satu penghijrahan yang bagus dari Lukaku. Boleh tingkatkan prestasinya, timba lebih banyak pengalaman dalam kancah EPL serta belaja dari kesilapan. Everton pun kalau tak silap aku, musim ini mereka beraksi di Europa League, jadi di situ Lukaku dapat ambil peluang untuk menyinar di pentas Eropah pula. Jika tidak di-loan, di Chelsea dia akan berada di bangku simpanan sampai akhir musim & perkara itu boleh menjejaskan dirinya untuk beraksi di World Cup tahun depan.  Jika dia mampu mengulangi prestasinya seperti mana yang dilakukan bersama kelab West brom musim lepas, aku percaya Lukaku akan dapat balik kepercayaan Jose Mourinho.

Eto'o pun hanya sain kontrak satu tahun, selepas musim ini, dia mungkin akan keluar. Jadi masih ada peluang untuk Lukaku buktikan sesuatu yang lebih gempak kepada Chelsea, lebih2 lagi kalau nak main dalam kesebelasan utama.

Nota kaki : Steve Clarke mesti akan cakap "Kalau aku tahu Chelsea nak loankan Lukaku, aku dulu yang akan hantar offer." (sebab Lukaku punya impak bersama kelab West brom musim lepas memang terbaik, tengok statistik dia lah kalau tak percaya.)

Serba sedikit info tentang apa yang berlaku kepada kem Chelsea pada transfer deadline day semalam :

# Moses diloankan ke Liverpool.
# Ada beberapa lagi pemain muda Chelsea yang di-loan ke kelab2 luar.
# Dua hari lepas Chelsea beli pemain sayap Porto, Christian Atsu & kemudian pinjamkannya ke kelab Vitesse,
# Arsenal gagal dapatkan Ba secara pinjaman walaupun ada sumber mengatakan Ba sudah menjalani medical test di sana. Try harder Wenger.

Hajat untuk merangkul Uefa Super Cup tidak kesampaian

Posted by KampungChelsea On Saturday, August 31, 2013 4 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bayern akhirnya dapat tuntaskan misi balas dendam mereka dua musim lepas dengan kemenangan 5-4 menerusi penentuan sepakan penalti ke atas Chelsea.

Manakala Chelsea mengulangi skrip yang sama seperti tahun lepas iaitu gagal menjuarai UEFA Super Cup.  Musim lepas tewas kepada Atletico Madrid, kali ini kepada Bayern Munich pula. Hajat Mourinho untuk merangkul gelaran Uefa Super Cup pertamanya tidak kesampaian.

Jika jaringan penyamaan yang dramatik oleh Javi Martinez pada minit2 akhir extra time itu tidak terjadi sudah tentu Chelsea ditabalkan sebagai juara. Hasil daripada gol tersebut membolehkan scoreline manjadi 2-2 & mengajak perlawanan ditentukan menerusi sepakan penalty. Kesemua pemain berjaya melaksanakan tugas dengan cemerlang dalam sepakan penalti kecuali Lukaku selepas sepakan lemahnya berjaya diselamatkan oleh Neuer.

Aku hampir2 nak raikan kejayaan Chelsea pada minit ke-120 tetapi Javi Martinez memang betul2 spoilkan keadaan. Apa boleh buat, itulah bola sepak. Macam2 boleh berlaku.

Walaubagaimanapun ini bukanlah satu kekalahan yang memalukan. Bermain 10 orang & hanya tewas menerusi sepakan penalti, jadi di sini kita tahu Bayern cuma bernasib baik dapat menewaskan Chelsea. Kredit kepada semua pemain terutama sekali Cech yang begitu banyak sekali menyelamatkan percubaan dari pihak lawan.

KTBFFH.

Official : Selamat datang Eto'o

Posted by KampungChelsea On Friday, August 30, 2013 2 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"Ini bukanlah keputusan yang sukar. Saya melihat kualiti yang dimiliki oleh Chelsea, lantas saya menerimanya dengan hati yang terbuka. Saya juga gembira dapat bekerja sama dengan Jose Mourinho."

Samuel Eto'o Fils.

Yeah, ini baru betul pemain yang kita mahukan.

Pedulikan Rooney, walaupun Eto'o bukan pilihan utama Mourinho namun kerana shrek itu memilih untuk kekal bersama MU, jadi biarkan. Mourinho mahu menyelamatkan kariernya daripada terus berada di belakang Van Persie tetapi dia memilih untuk tetap setia di Old Trafford, jadi apa boleh kita buat. MU terlalu istimewa buat Rooney, so let it go. Karier dia tidak akan berkembang pun jika diletakkan sebagai pilihan kedua.

Jadi Mourinho meneruskan plan B nya itu dengan menandatangani Eto a.k.a bekas anak didiknya di Inter. Dulu ketika era pertama bersama Chelsea, Mourinho pernah cuba untuk beli Eto tetapi Barca tidak mengizinkan. Mourinho pernah plan untuk gandingkannya dengan Abang Drogba tetapi tidak kesampaian. Kita semua tahu konflik Mourinho & Barca macan mana.

Eto'o ini masih antara striker terbaik di dunia. Kalau dia dapat ulang prestasinya sewaktu di Barca & Inter, masalah Chelsea di bahagian striker aku anggap sudah setel. Tidak ada masalah untuk kita memenangi treble musim ini.

Cemerlang bersama Barca, cemerlang bersama Inter & tidak salah jika aku katakan bahawa striker kelahiran Douala, Cameroon itu akan tampil cemerlang juga bersama Chelsea.

Harapan aku agar Eto'o dapat beraksi sehabis baik untuk tempoh 1 tahun terakhir di Stamford Bridge. Apa boleh buat, dia hanya sain kontrak selama setahun. Selepas pada itu bergantung kepada board club sama ada mahu memperbaharui atau tidak kontraknya itu.

Eto'o datang, Torres ? Ba ? macam mana pula ?

Ba mungkin akan di-loan ke Newcastle, manakala Torres tidak kemana-mana. Sukar untuk melepaskan pemain yang mempunyai tag price 50 juta. Perform teruk sekalipun, harganya itu telah menyelamatkan Torres. Nasib baik Ba dibeli hanya 7 juta sahaja.

Info lain : Hasil undian peringkat kumpulan Champions league semalam meletakkan Chelsea di group E bersama dengan FC Schalke, FC Basel & Steau Bucharest. Ini group yang normal & rasanya tidak ada masalah untuk melepasi ke peringkat yang seterusnya. Musim lepas kita pernah menyingkirkan dua dari 3 team tersebut di saingan Europa League. Namun itu tidak bermakna kita harus memandang rendah keupayaan mereka. Mungkin musim ini mereka lebih kuat, siapa tahu kan ?

MU 0 Chelsea 0

Posted by KampungChelsea On Tuesday, August 27, 2013 6 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku menonton game MU lawan Chelsea ini macam aku tengok perlawanan ragbi. Sangat membosankan. 90 minit macam tak ada apa2, kosong. Kalau ada lagi game bola macam ini pukul 3 pagi, konfem aku masuk bilik & tidur.

Schurrle, De Bruyne tak menjadi. Masuk pula Torres & Mikel, tempo game jadi blind terus. Kalau nak menang, Mourinho patut masukkan Mata & Lukaku. Kedua-dua pemain itu sangat menyerlah ketika menentang MU musim lepas. Lukaku score hatrik, manakala Mata score gol kemenangan ketika Chelsea menang 1-0. Cuma kredit untuk bahagian pertahanan. Cahill & Terry seperti yang aku katakan sebelum ini sukar dibolosi. Mereka berdua begitu solid.

Kesimpulan ? MU & Chelsea sama2 kuat. Sepanjang perlawanan berlangsung, dua2 team tak ciptakan peluang bahaya. Masing2 menggagalkan serangan lawan. Bagi Chelsea, seri di Old Trafford bukanlah satu result yang buruk. Lawan dengan juara bertahan, dapat 1 mata serta clean sheet boleh dikira satu hasil yang baik. Lagipun ini baru awal2 musim. Nantikan klimaks yang sebenar dari Chelsea di Stamford Bridge.

Next game Uefa Super Cup lawan Bayern Munich, hohohoho.


Official : Reject Liverpool & Spurs, Willian pilih Chelsea

Posted by KampungChelsea On Monday, August 26, 2013 4 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Chelsea Football Club can confirm an agreement has been reached with both Willian and his club Anzhi Makhachkala for the transfer of the Brazilian player. The transfer is subject to a work permit hearing on Wednesday.

Kenyataan dari laman web rasmi Chelsea Football Club.

Bengang ye Spurs ? haha.

Walaupun mereka dianggap faveret untuk dapatkan Willian dengan yuran perpindahan serta terma & syarat sudah dipersetujui oleh kelab Anzhi, malah hampir2 untuk menjalani medical test namun kemudian Spurs enggan untuk naikkan pakej gaji yang menyebabkan proses perpindahan tersebut tergendala & pada waktu itu juga Chelsea menjalankan tugas dengan bijak dengan membuat tawaran yang tidak complicated & akhirnya Willian memilih untuk menyertai kelab Chelsea.

Ceritanya mudah, nak beli pemain yang berkualiti harus offer harga yang tinggi. Dan jangan refuse dalam soal untuk naikkan salary pemain.

Liverpool pun boleh berkongsi kedukaan ini bersama-sama dengan Spurs.

Paling kesian sudah tentu AVB. Dia yang paling beria nak dengan Willian ini. Ketika bersama dengan Chelsea dua musim lepas, dia pernah cuba untuk dapatkan Willian tapi gagal kerana Shakhtar Donetsk tidak mengizinkan Willian berhijrah ke Stamford Bridge.

Willian seorang pemain yang bagus. Of course dia sertai Chelsea kerana Chelsea adalah kelab besar & tak lupa beraksi di Champions League. Jadi benda itu mudah untuk menarik minat pemain. Willian juga berhasrat untuk bermain di World Cup tahun depan. Jadi peluangnya untuk dipanggil oleh Felipe Scolari mungkin lebih cerah memandangkan dia seorang pemain kelab Chelsea.

Dia akan menjadi pemain ke-6 Brazil dalam skuad Chelsea selepas David Luiz, Ramires, Oscar, Lucas Piazon & Wallace. Bekas pemain Shakhtar Donetsk itu juga akan menjadi pemain ke-4 terbaru The Blues selepas Van Ginkel, Schurrle & Mark Schwarzer.
   

Willian datang, Mata keluar ? Tak. Salah tu. Mata tidak kemana-mana. Mourinho sendiri menjelaskan bahawa Mata masih dalam perancangan beliau. Walaupun banyak sekali option di bahagian tengah tetapi Mata tetap akan menjadi pemain penting Chelsea.

Mungkin yang keluar rasanya Moses & Ba.

Oscar, Mata, Hazard, De Bruyne, Schurrle, Ginkel, Ramires, Lampard, Willian. Begitu ramai sekali pemain attacking Chelsea. Dan aku tak rasa yang pembelian Willian ini membazir kerana Chelsea mungkin akan bermain banyak perlawanan seperti musim lepas. Jadi dalam situasi ini pemain akan di-rotate. Untuk bermain banyak perlawanan, lebih2 lagi beraksi dalam kompetitif EPL, Piala Fa, Carling Cup & Champions League, Chelsea harus memiliki skuad yang besar. Jadi sekarang ini kita sudah memiliki skuad dalam satu kapasiti yang mencukupi.

Apa pun selamat datang ke Stamford Bridge, Willian de Borges.

# Samuel Eto'o agaknya tengah on the way. Nak tunggu Rooney sampai kesudah MU tak nak jual.

P/S : Kick-off Chelsea lawan MU jam 3 pagi. Siaran langsung di saluran Astro 810 & 831.

Chelsea 2 Hull City 0

Posted by KampungChelsea On Monday, August 19, 2013 3 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kemenangan kompetitif pertama Jose Mourinho bersama Chelsea, di samping meraih sambutan yang menggalakkan dari para peminat di Stamford Bridge. Special one kembali, jadi aku faham mengapa ramai yang menjangkakan Chelsea akan memenangi EPL musim ini.

Oscar menterjemahkan gol pembukaan namun aku lebih tertarik dengan gol kedua Chelsea yang dijaringkan oleh abang legend no 8 iaitu Lampard. Sepakan percuma yang kencang menewaskan keeper lawan, Allan McGregor. Kalau tidak kerana kecekapan penjaga gol Hull City itu, rasanya Chelsea boleh menang lebih dari 3/4 gol. Walaupun melakukan kesilapan pada awal permainan dengan mengasari Torres & seterusnya membolehkan Chelsea mendapat sepakan penalti namun McGregor menidakkan sepakan penalti berkenaan & juga menggagalkan tandukan Ivanovic.

Tandukan Ivanovic itu situasi bolanya hanya masuk separuh & bukan sepenuhnya. Jaringan gol akan dikira apabila seluruh bola melepasi garisan gol di antara tiang gol dan di bawah besi palang gol. Orang putih cakap cross the line. Kalau bola belum melepasi secara keseluruhan garisan, ia tidak akan dikira sebagai gol. Itulah pentingnya penggunaan goal-line technology. Aku tidak mempunyai masalah dengan teknologi seperti ini. Kalau nak harapkan keputusan dari linesman, konfem Chelsea dapat gol ke-3 & mutu pengadilan bola sepak EPL akan terus dipersoalkan lagi.

Hazard, De Bruyne & Oscar masing2 mempamerkan aksi cemerlang. Ketiga-tiga mereka ini berhak memperolehi MOTM. Torres ? Torres okay. Dia memenangi penalti & free kick untuk Chelsea. Tetapi sepanjang dia main kat atas padang itu tiada sebarang percubaan dibuat. Lukaku yang hanya beraksi kurang dari 15 minit pun dapat juga melakukan tendangan ke arah gawang lawan. Torres ini style permainannya bukan macam striker, ia lebih ke arah winger. Itu baru lawan Hull City, belum lawan lagi team macam MU & Manchester City. Jadi harapan aku agar lepas ini biar Ba/Lukaku yang jadi 1st starter. Torres ini macam tidak bernafsu untuk menjaringkan gol.

Hull City sempat juga melawan pada separuh masa kedua namun barisan pertahanan Chelsea terlalu kebal. Tidak mudah untuk merobek gawang Chelsea jika ada pemain pertahanan seperti Cahill & Terry.

Permainan Chelsea hari ini lebih menarik pada separuh masa pertama berbanding separuh masa kedua. Pada separuh masa kedua permainan Chelsea lebih ke arah taktikal. Kita semua tahu Mourinho inginkan gaya permainan yang realistik iaitu mencapai objektif sesebuah perlawanan. Jadi objektif yang diinginkan tercapai iaitu 3 mata penuh. Menang sambil meraih clean sheet. Itu yang kita mahu dalam sesebuah perlawanan dari mempamerkan aksi berseni seperti kanak2 tadika Arsenal tapi dimalukan oleh Aston Villa di tempat sendiri.

Apa pun musim masih panjang.

King Drogba !

Posted by KampungChelsea On Monday, August 05, 2013 1 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kenapa Drogba selalu mempermainkan perasaan kanak2 tadika Arsenal ?

Dalam 14 perlawanan menentang Arsenal, Drogba telah menjaringkan 13 gol. Campur 2 gol tadi, semuanya 15 gol.

Emirates Cup, satu2 nya peluang untuk Arsenal meraih gelaran buatan sendiri selepas 7 tahun tak berpiala gagal selepas dikecewakan oleh seorang wira yang diangkat sebagai lagenda The Blues.

Kenapa Drogba ? Kenapa selalu menjadi mimpi ngeri buat penyokong Arsenal ?

Cuba lagi tahun depan ye arsenal

Indonesia All Stars 1 Chelsea 8

Posted by KampungChelsea On Friday, July 26, 2013 2 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


1) Gaya permainan Hazard mengingatkan aku kepada Joe Cole & Cristiano Ronaldo.

2) Budak muda dari Burkina Faso, Traore menjaringkan gol ke-5 perlawanan dalam satu curling shot yang menarik. Dia juga setakat ini agak menyerlah dalam siri perlawanan pra-musim. Begitu juga dengan abang besar, Lukaku yang masih tidak boleh berhenti menjaringkan gol.

3)Ramires yang memakai jersi no 7, menjaringkan gol ke-7 dalam minit ke-57.

4)Kalas, pemain muda yang dipinjamkan ke kelab Vitesse musim lepas menghadiahkan gol sagu hati kepada pasukan tuan rumah.

5) Hazard,Ramires & Van Ginkel beraksi pada separuh masa kedua. Tapi jika ketiga-tiga pemain ini beraksi penuh 90 minit, skuad Indonesia boleh kalah sampai 15-1.

6) Harus diingat lagi bahawa ini merupakan skuad kedua Chelsea yang beraksi di Stadium Bung Karno & bukannya skuad utama. Kita masih lagi tanpa beberapa tonggak utama seperti Lampard, Mata, David Luiz, Oscar & Torres.

Indonesia All Stars 1 Chelsea 8
Harimau Malaya 1 Chelsea 4

7) Ada yang mengatakan bahawa pasukan Indonesia lebih bangang daripada Harimau Malaya kerana kalah lebih teruk kepada Chelsea. Sebenarnya pasukan Harimau Malaya boleh mengalami nasib yang sama namun ia diselamatkan oleh padang stadium Shah Alam yang sangat teruk. Jika ia dimainkan dalam permukaan padang yang rata & terbaik seperti di stadium Wembley mahupun stadium jalan besar Singapore, pasukan Malaysia boleh kalah lebih teruk dari skuad Indonesia. Jose Mourinho sengaja tidak mahu bercakap tentang perkara itu kerana tak mahu menimbulkan sebarang isu. Apa yang Mourinho kritik hanyalah mengenai beberapa pemain Malaysia yang banyak membuang masa di atas padang sepanjang 90 minit berlangsung.

8) Sekian terima kasih.

Malaysia 1 Chelsea 4

Posted by KampungChelsea On Monday, July 22, 2013 4 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seperti dijangka Chelsea menang mudah 4-1. Gol pertama dijaringkan oleh Bertrand Traore selepas memanfaatkan hantaran lintang Kevin De Bruyne. Kalau ada sesiapa yang belum tahu, Traore merupakan pemain muda dari negara Burkina Faso. Menyertai Akademi Chelsea dari kelab Perancis, Auxerre pada Ogos 2010.

De Bruyne menjadikan kedudukan 2-0 selepas melakukan tendangan voli menewaskan Farizal Marlias. Malangnya selepas menjaringkan gol cantik itu, dia terpaksa meninggalkan padang kerana cedera & kemudiannya digantikan dengan Islam Feruz.

Lukaku yang menjadi perancang untuk gol pertama Chelsea juga berjaya merobek gawang Malaysia untuk gol ke-3 perlawanan.

Moses melengkapkan kemenangan mudah Chelsea dengan menjaringkan gol ke-4 sebelum Malaysia mendapat gol sagu hati melalui pemain pertahanan, Mohd Fadhli Shas di masa kecederaan.

Satu keputusan yang sudah dijangka. Lawan dengan juara Eropah, konfem la kalah kan. Sudah tahu kalah, sepatutnya FAM aturkan perlawanan persahabatan menentang lawan setaraf seperti Bangladesh, Indonesia atau pun Myanmar. Sila contohi Thailand. Mereka guna pemain import dalam liga untuk lawan Chelsea, itu baru betul. Sampai MU pun kalah. Rajagopal cakap perlawanan persahabatan lawan chelsea ni sebagai persediaan untuk pusingan kelayan Piala Asia. Sepatutnya persediaan sebegini lawan dengan pasukan setaraf & bukannya dengan kelab eropah yang power. Baru kita dapat tahu tahap mana permainan bola sepak skuad negara. Tahu nak untung je FAM ini. Sudah lah kalah, ranking tak naik2 juga.

Itulah pasukan bola sepak negara kita sekarang. Tiada peningkatan. Dari segi permainan pula pasukan kita tiada identiti.Tak percaya, sila tanya penyokong Singapore, Thailand ataupun Indonesia. Apa kata mereka tentang bola sepak Malaysia. Kalau kau orang cakap masa ini lah kita nak bangkit & bangunkan semula bola sepak Malaysia. Ok teruskan. Aku tetap sokong apa2 yang positif untuk kemajuan bola sepak negara kita.


Preview : Chelsea lawan Malaysia

Posted by KampungChelsea On Sunday, July 21, 2013 0 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tak kira anda penyokong Chelsea, MU, Manchester City, Arsenal mahupun Liverpool, jika perlawanan tersebut membabitkan pasukan bola sepak Malaysia, kita harus menyokong skuad negara kita. Sebagai rakyat Malaysia, kita harus menunjukkan semangat nasionalisme dengan menyokong skuad Harimau Malaya menentang Chelsea malam ini.

Jadi untuk pertembungan malam ini, harapan aku ada dua. Pertama, semoga ada live di saluran Astro. Kedua, kita nak tengok dua2 pasukan mempamerkan persembahan yang mantap.

Prediction ? Ada yang nak Chelsea kalah, ada yang nak Chelsea menang. Ada juga yang nak perlawanan ini berkesudahan seri. Tapi bagi aku, of course aku nak Malaysia menang. Kita harus berpijak di bumi yang nyata. Walaupun agak sukar kerana kualiti kedua-dua pasukan berbeza terlalu ketara tetapi tiada perkara yang mustahil. Kalau tak silap aku, masa 13 Mei 1975, Malaysia pernah seri 1-1 dengan Arsenal & dua hari berikutnya menang 2-0 di Stadium Merdeka.

Kalau ditakdirkan Malaysia kalah, biarlah kalah secara bermaruah. Seperti perlawanan persahabatan sebelum ini yang menyaksikan skuad negara hanya tewas tipis 1-0 kepada Chelsea menerusi jaringan abang legend iaitu Didier Drogba.
  

Apa yang beza dua tahun lepas skuad negara dalam perlawanan itu dikendalikan oleh Ong Kim Swee. Ketua jurulatih Harimau Muda itu bijak dalam menyusun line-up. Beliau menggabungkan pemain muda & juga pemain berpengalaman. Taktikal Ong Kim Swee hampir2 berjaya sehinggakan, pemain Chelsea agak sukar untuk menembusi kubu pertahanan Malaysia.

Tapi untuk perlawanan malam in, skuad negara akan dikendalikan oleh K.Rajagopal, seorang jurulatih yang tak habis2 dengan eksperimennya itu.

Apa pun semoga pasukan Harimau Malaya berjaya mencipta kejutan malam ini.

Target Terkini Chelsea : Wayne Rooney

Posted by KampungChelsea On Thursday, July 18, 2013 3 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sebelum itu, semalam Chelsea telah mencatat kemenangan tipis 1-0 ke atas pasukan yang memalukan MU, tiga hari lepas iaitu Thailand All Stars dalam perlawanan pra-musim yang berlangsung di Bangkok, Thailand. Gol tunggal dijaringkan oleh Romelu Lukaku menerusi sepakan penalti pada pertengahan separuh masa pertama.

Kalau sesiapa yang belum tahu lagi, skuad Thailand All Stars merupakan gabungan pemain dari Thailand Premier League. Skuad itu bukannya dari pasukan kebangsaan mereka. Sebab itu ada pemain Jepun (Sho Simoji), pemain Brazil (Cleiton Silva) Australia (Goran Subara) Namibia (Lazarus Kaimbi). Itu tak termasuk lagi dengan pemain2 yang berada di bangku simpanan.  Pemain2 itu semua adalah pemain hebat dalam liga mereka.

Apa pun ini sekadar perlawanan pemanas badan. Mourinho tak sempat prepare apa2. Ia hanya sedikit persediaan untuk menghadapi musim baru nanti.

Untuk perlawanan pra-musim seterusnya The Blues akan menentang skuad Harimau Malaya pada 21 Julai, yakni hari ahad ini.

Berkenaan dengan Rooney,  memang benar Chelsea telah membuat bidaan untuk mendapatkan bekas penyerang Everton itu.
     

Mourinho sendiri menjelaskan bahawa dia sangat berminat dengan Rooney & penawaran rasmi telah diajukan kepada pihak Manchester United.

"I think that this situation is clear - nothing is a secret anymore. The official bid is just about a certain amount of money and doesn't involve players. We want the player. We made the bid and now we have nothing more to say. Now it's up to Manchester United."

Cuma berita tentang Chelsea sanggup offer Mata + David Luiz itu tidak benar. Ia hanya khabar angin. Chelsea hanya menawarkan harga sahaja & tidak melibatkan mana2 pemain lain.

Sayangnya penawaran dari Chelsea telah ditolak oleh MU.

Seperti yang aku katakan sebelum ini Rooney bukanlah pemain yang mudah untuk dijual, lebih2 lagi kalau ia melibatkan penjualan ke kelab rival.

Apa yang pasti MU tidak ingin menyimpan mana2 pemain yang sudah tawar hati. Rooney mungkin bengang dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Moyes sebelum ini. Moyes berkata Rooney hanya akan berguna jika Van Persie cedera. Jelas disitu menunjukkan bahawa Rooney akan diletakkan sebagai pilihan kedua Moyes.

Rooney telah hantar transfer request & Chelsea telah membuat penawaran untuk membelinya. Jadi sekarang ini MU harus mencapai kata sepakat tentang perpindahan ini. Tidak boleh menyekat mana2 pemain yang ingin berhijrah ke kelab lain.

Drogba kembali ke Chelsea ?

Posted by KampungChelsea On Monday, July 15, 2013 0 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Memang benar mourinho telah menelefon Drogba & menginginkannya kembali ke Chelsea.

Hal itu sendiri disahkan oleh agen Drogba, Ceylan Caliskan.

Namun sayangnya Drogba telah menolak pelawaan tersebut & berkata dia masih akan kekal bersama kelab Galatasaray.

Cuma bayangkan kalau perkara ini menjadi kenyataan, ia boleh jadi satu perkara yang gempak, dua ikon penting dalam mengharumkan nama Chelsea kembali bersatu.

Aku sebagai peminat Chelsea pun gembira mendengar perkhabaran ini. Mungkin ada yang mengatakan bahawa Drogba terlalu tua untuk kembali ke Stamford Bridge, tetapi harus diingat usia yang tua tak boleh dijadikan ukuran. Walaupun Drogba sudah tua, tapi sebagai striker, penyudahnya masih tajam. Aku selalu terfikir "kalau lah Drogba ada lagi, mungkin Chelsea boleh capai lebih banyak kejayaan pada musim lepas".

Legend Chelsea Cech, Terry, Lampard & Drogba. Mungkin Mourinho nak mengembalikan semula nostalgia bersama 4 pemain itu. Lagipun Mourinho sangat mengagumi Drogba. Beliau sendiri meletakkan Drogba sebagai role-model kepada pemain2 muda yang ada di kelab Chelsea ketika ini.

Kalau Drogba kembali, mungkin dia akan dilantik sebagai assistant coach walaupun aku rasa prestasinya sebagai player masih lagi hebat.

Seperti yang selalu aku katakan sebelum ini, tak kira ramai pemain muda yang menyertai Chelsea sekali pun, mereka kena tetap dibimbing oleh pemain2 senior untuk merasai pengalaman & berkongsi semangat perjuangan demi kelab.

Mengubah gaya bola sepak ke arah realistik

Posted by KampungChelsea On Friday, July 12, 2013 1 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dulu Mourinho sering dicemuh kerana menerapkan permainan bola sepak yang negatif.

Sebenarnya aku tak bersetuju tentang kritikan itu. Di bawah pimpinan Mourinho, Chelsea-Inter Milan & Real Madrid menjadi sebuah pasukan attacking football yang menarik.

Pada musim pertama Mourinho di Stamford Bridge, Chelsea telah memenangi Liga Perdana Inggeris dengan rekod 95 mata. Rekod itu sampai sekarang belum boleh dipecah oleh Manchester United.

Di bawah Mourinho juga, Real Madrid memenangi La Liga sambil mencipta sejarah baharu kelab tersebut dengan merekodkan 109 gol dalam satu musim.

Jadi itu dipanggil negative football ?

Sudahlah. Yang cakap taktikal Mourinho sampah, tak menarik, tak attractive, itu semua dakyah jahat konco2 Barcelona & sewaktu dengannya.

Kini Mourinho kembali ke Stamford Bridge buat kali kedua & telah berjanji untuk ubah style permainan Chelsea.

"I want to make the Chelsea fans happy - by results, by our playing style, by the mentality and the personality of the team,"



Maksud Mourinho untuk ubah gaya bola sepak Chelsea itu tak ada kena mengena pun dengan attractive football. Ia lebih ke arah menjadikan permainan itu realistik & mencapai objektif sesebuah pertandingan. Mourinho nak pemain Chelsea ubah mentaliti & corak bermain itu dengan lebih bijak & teratur. Bermain sebagai satu unit & ketika berada di situasi genting, mentaliti kena kuat.

Terpulang sama ada Chelsea ingin memainkan bola sepak menarik ataupun sebaliknya. Selagi kita terus memenangi trofi & meraih kejayaan, aku tidak ambil kisah dengan apa corak yang Chelsea pamerkan. Dalam memainkan bola sepak yang cantik, bahagian pertahanan harus solid, harus compact. Seperti di musim pertama Ancelotti, Chelsea bertahan dengan baik, menyerangpun dengan baik.

Tapi harus diingat, filosofi Mourinho ialah menjadikan permainan Chelsea lebih efisien & realistik. Bersesuaian dengan motto "kelab didahulukan piala diutamakan".

Dan sebut pasal gaya permainan bola sepak yang seksi secara tidak langsung mengaitkannya dengan corak "tiki-taka" yang dipamerkan oleh Spain & Barca.

Sistem tiki-taka berasal daripada sistem dan taktik yang diamalkan oleh skuad Belanda dan Barca era Johann Cruyff dan Rinus Michels iaitu Total Football. Namun Tiki-taka sedikit berbeza berbanding total football yang mementingkan pergerakan posisi pemain kerana tiki-taka mementingkan pergerakan pasukan secara total.

Dan tiki-taka yang dipamerkan oleh Barca sekarang tidak lagi unbeatable.

Kalau tiki-taka yang dipersembahkan oleh dua pasukan itu power, tak adanya sampai kalah teruk kepada Bayern Munich dengan aggregat 7-0 musim lepas. Begitu juga dengan pasukan kebangsaan Spain yang dimalukan oleh Brazil 3-0 pada final Piala Konfederasi baru2 ini.


Selepas pada itu aku mendapati bahawa Tiki-taka merupakan satu sistem yang membosankan.

Gaya bola sepak yang menarik, bukan terletak pada corak permainan sahaja, taktikalnya juga harus bijak. Cantik di luar cantik juga di dalam. Dalam mempamerkan bola sepak yang cantik, ia harus diselarikan juga dengan matlamat permainan. Contohnya bermain bola sepak untuk apa ? Untuk cantik sahaja ke atau untuk mencatat kemenangan ? Jika anda memilih lebih ke arah kemenangan, maka anda faham apa itu gaya bola sepak ke arah realistik.

Tidak salah jika sekali sekala menerapkan taktikal "parking bus". Kalau boleh "parking aeroplane" pun tidak mengapa. Jika menentang lawan yang kerap menguasai bola seperti Barcelona (possession), anda perlu lebih memainkan corak permainan bertahan & serang bila perlu. Jika tidak, bahagian pertahanan akan mudah dibolosi walaupun pasukan anda menyerang hebat mana sekalipun.

Ya memang attractive football menarik untuk ditonton, tetapi kalau endingnya berakhir dengan kekalahan, itu akan menjadi hal yang sia2.

P/S : Selamat menjalani ibadah puasa kepada pembaca2 blog kampung chelsea.

Official : Dari Craven Cottage ke Stamford Bridge - Mark Schwarzer

Posted by KampungChelsea On Thursday, July 11, 2013 1 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Semalam Chelsea telah mengikat kontrak bekas penjaga gol Fulham, Mark Schwarzer yang berstatuskan free transfer. Dia telah menandatangani kontrak selama semusim.

Schwarzer ini boleh dikira sebagai option kedua selepas sebelum ini Chelsea cuba untuk mendapatkan penjaga gol Norwich City, John Ruddy namun tidak berhasil.

Di Chelsea, dia akan diletakkan sebagai pilihan kedua, di belakang Cech. Ok lah buat back-up sampai Courtois ambil alih nanti.

Sebenarnya ramai yang tak tahu, Schwarzer ini keeper yang bagus. Walaupun umurnya sudah mencecah 40 tahun, tetapi prestasinya lebih menyerlah jika nak bandingkan dengan penjaga gol epl yang lain. Musim lepas juga Schwarzer beraksi cemerlang bersama The Cottagers. Penjaga gol kebangsaan Australia itu sudah 10 tahun beraksi di EPL. Jadi pengalamannya itu telah menarik perhatian Mourinho & Chelsea.
 

Apa pun penghijrahan Schwarzer ke Chelsea merupakan satu perpindahan yang bagus. Sudah lama Chelsea tidak mempunyai goalie back-up yang hebat. Jadi ringan sedikit beban Cech kerana tak perlu dia bermain hampir kesemua game macam musim lepas. Sebelum bersara nanti, dapat juga Schwarzer merasa sekalung pingat + bermain sekurang-kurangnya 1 game di Champions League.

Chelsea berminat dengan Luis Suarez ?

Posted by KampungChelsea On Wednesday, July 10, 2013 3 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku terbaca satu berita rumours mengenai Chelsea sedang cuba mendapatkan Luis Suarez dengan nilai bidaan 40 juta pound.

Selain dari Chelsea, Arsenal juga dikhabarkan berminat untuk membeli pemain bermasalah itu.

Respons dari Suarez tentang perkara ini :


“It's good to know that I am still valued by teams like Arsenal. Friends call me up to ask if I am moving to Chelsea, to which I laugh.”

Mengarut betul ha ha ha.

Tapi jika rumours ini menjadi kenyataan & Suarez benar2 ingin berpindah ke Arsenal/Chelsea, dia akan menjadi pemain paling bangang & paling dibenci di EPL. Sebab ? Sebelum ini dia mengatakan bahawa ingin keluar dari England kerana tidak suka kehidupan & tekanan dari media2 kat sana. Jadi perpindahannya ke satu lagi kelab England akan membuatkan dirinya terus hipokrit.

Option terbaik, keluar dari England & berpindah ke Real Madrid.

Cuma jika Suarez keluar dari Liverpool & membuat masalah lagi di kelab lain, maka dia tidak akan lagi menerima "bantuan" khusus seperti ini :



Kerana hanya kelab Liverpool sahaja yang berbuat perkara sedemikian. Siap print t-shirt untuk support player racist.

P/S : Apa yang pasti Branislav Ivanovic tak berminat bermain bersama dengan Zombie.


 photo imagetxt-9495669.png



 photo imagetxt-70216036.png

 photo 0617889c-c804-4db4-b933-4d1a5ca82661.jpg


2 In 1 Alex analisis André Schürrle andre villas-boas Andriy Shevchenko anugerah Ashley Cole avram grant azpilicueta big london derby biografi blablabla blues legends Branislav Ivanovic bruce buck capital one cup carling cup Carling Cup Preview Carlo Ancelotti carlo ancelotti dalam kenangan Cartoon Of The Week cesc fabregas chelsea tour Chit-Chat claudio ranieri community shield Daniel Sturridge david luiz Deco Didier Drogba diego costa dokumentari eden hazard Eksklusif erland johnsen europa league ex-player FA Youth Cup Fabio Borini facebook fair play fakta fernando torres Fesyen/Style Fifa Club World Cup fixture Flash Back Florent Malouda formasi Franco Di Santo Frank Lampard Friendly Match gael etock Gael Kakuta Galeri/Foto gambar gary cahill gol Guus Hiddink hangat hangit Head To Head Hilario Hot Discussion Info Kelab info kelab luar Injury News internationaleleh interview Islam Feruz istimewa Isu Panas Jack Cork Jadual Pra-Perlawanan Jeffrey Bruma jersi Joe Cole John Obi Mikel John Terry jose mario rocha Jose Mourinho Joseph Bosingwa Josh McEachran juan cuadrado Juan Mata Juliano Belletti kedudukan liga kelakar kem U-19 kenangan terbaik kevin de bruyne kontrak news kuala lumpur lari topik line-up LiveScore loic remy luahan hati lucas piazon Luiz Felipe Scolari malaysia friendly marco van ginkel mark schwarzer marko marin match international Match Stats Matej Delac Michael Ballack Michael Essien Michael Mancienne Miroslav Stoch Nemanja Matic Nicolas Anelka no more fa cup off-topic Official oriol romeu Oscar patrick van aanholt Paulo Ferreira pendapat dr supporter pengumuman penilaian pemain perutusan hari raya Peter Kenyon Petr Cech piala dunia Piala FA player ratings post-match pra-musim Pra-Perlawanan pre-match pre-season match Preview Match Preview Match Malam Ini profile Quaresma quote rafa benitez Ramires rasmi raul meireles Ray Wilkins Ricardo Carvalho roberto di matteo Roman Abramovich romelu lukaku Ron Gourlay Ross Turnbull rumours news rumours or not ryan bertrand Salomon kalou sam hutchinson samuel eto'o Scott Sinclair selebriti senarai pemain siri SiteMap sketsa Sketsa Perlawanan Skuad England stadium stamford bridge Statistik perlawanan Steven Gerrard suka-suki Sumber Rujukan table taktikal teka-teki terhangat dari kem sebelah thibaut courtois thorgan hazard tiket tips title race tomas kalas topik Transfer News UEFA Champions League uefa super cup ulasan aku Ulasan Perlawanan Ulises Davila Undian/Vote video Video Highlights/Gol willian world cup Yossi Benayoun youngster Youtube Yuri Zhirkov
 photo imagetxt-3183125.png