Dendam terbalas, The Blues ke suku akhir

Posted by KampungChelsea On Thursday, November 01, 2012

Jika perlawanan berlangsung secara adil & saksama, inilah keputusan yang kita dapat.  Referee okey, maka kemenangan akan berpihak kepada pasukan yang power.

Dalam perlawanan yang boleh dianggap dramatik ini, 9 gol terhasil. Sama ada Chelsea mahupun MU, masing2 saling membalas serangan. Kita dapat lihat pada awal permainan, MU terlebih dahulu mengungguli perlawanan 1-0, sebelum Chelsea menyamakan kedudukan 1-1. Seterusnya begitulah perlawanan berjalan, kedua-kedua pasukan saling membalas gol.

Selepas Nani meletakkan MU 3-2 di depan, RDM memasukkan trio utama, Ramires-Oscar-Hazard. Kemasukan 3 pemain ini merancakkan lagi tempo permainan Chelsea dalam mencari gol penyamaan & juga kemenangan.

Ketika perlawanan seolah-olah nampak akan dimenangi oleh MU, Chelsea akhirnya berjaya menyamakan kedudukan buat kali ke-3, menerusi sepakan penalti Hazard pada masa kecederaan. Lee Mason, pengadil perlawanan tidak teragak-agak untuk menghadiahkan sepakan penalti kepada Chelsea selepas Ramires dikasari oleh anak ikan Ferguson.

Perlawanan terpaksa dilanjutkan ke masa tambahan selepas kedua-kedua pasukan terikat 3-3 dalam 90 minit permainan.

Dipendekkan cerita, bla bla bla Chelsea menyumbat dua gol menerusi adik Ramires & Sturridge untuk membawa The Blues ke suku akhir Piala Capital One.

Betul kata pepatah orang putih "Revenge is so sweet". Kita membalas luka apa yang berlaku 3 hari lepas.


Walaupun menang, tapi aku harus mengkritik titik kelemahan yang ada pada Chelsea sekarang ini. Antaranya ialah kita lambat panas. Bila lawan sudah leading, baru nak main bersungguh-sungguh. Ketika tengah leading pula, aku nampak ada beberapa player Chelsea hilang fokus & leka. Namun masalah paling ketara ialah di bahagian pertahanan. Defend kita kerap cuai & keluar posisi, yang mana ia telah menyebabkan Chelsea mudah dibolosi. Defensive error dari bek2 Chelsea menghadiahkan dua gol mudah untuk MU. Aku harap Chelsea akan improve bab2 defensive ini. Tiada guna kalau attacking smart, defensive hancur.

Aku suka kombinasi Moses-Sturridge kerana bahagian attacking kita lebih terbuka, lebih aggresif & lebih baik jika nak banding dengan Torres yang lebih banyak jatuh daripada melakukan percubaan ke gawang lawan. Dalam suka itu ada pro & kontranya. Kita banyak mensia-siakan peluang untuk menambah jaringan. Peluang terhidang tapi gagal memanfaatkannya. Macam Moses, 1 by 1 dengan keeper tapi gagal menyudahkan gol untuk Chelsea. Kalau nak ikutkan, kita boleh menang dengan MU lebih dari 6/7 gol. Sturridge ? Dia okey tapi sikap tamaknya itu tetap terserlah. Kata orang kelantan "nak make sore". Dia punya dribble bagus, tapi kalau terlalu lama dribble, sakit hati juga menengoknya. Beza Sturridge dengan Torres ialah Torres tak tamak & lebih bersikap setiakawan tapi kalau nilai dari sudut finishing, Sturridge lebih hebat. Oh ye lupa, Piazon juga sempat beraksi dalam perlawanan ini. Mungkin kurang menyerlah kerana baru 1st game main & RDM perlu lebih banyak beri peluang kepada player ini untuk menonjolkan lagi bakatnya.

Kekalahan MU ini, pastinya penyokong mereka akan memberi alasan seperti "alah MU guna skuad reserve, bolehlah Chelsea menang", "piala mikey mouse tak heran". Bagi aku, tak perlu hurai panjang lebar mengenai benda ini kerana kita semua tahu, typical manure fans memang macam itu. Ada sahaja alasan mereka, tak nak akui kekalahan MU. Jika menang dengan Chelsea atas bantuan pengadil pun, mereka akan mengungkit kisah2 lepas. Typical Manure fans, haters gonna be hate.

Alex Ferguson nampak macam over confident. Turunkan player simpanan, apa dia ingat Chesea ni team cap ayam macam liverpool ke. Sudah tahu Chelsea power, turun 1st team lah.

Nak dikaji balik, kalau mereka guna 1st team pun bukan boleh menang juga. Kalau menang pun dengan cara kotor. Sebagai bukti, kita lihat 3 hari lepas. 9 lawan 11 tapi MU tetap mengharapkan gol offside juga untuk menang. Sudah la 1 gol lagi itu, disumbangkan oleh player Chelsea itu sendiri.

Tak benar juga kalau nak kata Chelsea guna keseluruhan pemain utama kerana yang beraksi dalam kesebelasan utama hari ini separuhnya pemain reserve. Antaranya Piazon, Romeu, Bertrand, Azpilicueta, Moses. Manakala Sturridge pula lebih banyak berada di bench jika Torres ada. Dan sejak bila pula Chicharito, Welbeck, Lindegaard, Anderson, Rafael diklasifikasikan sebagai pemain B team & bukannya A team ? alasan typical manure fans.

Easy to say, dua perkara yang membolehkan MU menang dengan Chelsea ialah kad merah & pengadil. Kalau tiada dua keutamaan itu, MU takkan menang. Mungkin Alex Ferguson boleh praktikkan balik dua formula itu untuk game dengan Arsenal nanti.

Chelsea menang namun masih ada lagi beberapa keputusan yang memihak kepada MU. Jangan lupa dalam perlawanan ini, bek MU patut dilayangkan kad merah selepas menjatuhkan Sturridge. Situasi fault itu lebih kurang sama dengan fault yang dibuat oleh Ivanovic kepada Ashley Young 3 hari lepas. Tapi Lee Mason hanya melayangkan kad kuning sahaja. Satu lagi, ada handball dari bek MU tapi Chelsea tak dapat penalty pun.

Apa pun usaha tangga kejayaan. Chelsea memang layak menang kerana usaha gigih kita tanpa mengharapkan bantuan ke-12. KTBFFH.

 
P/S : Menanti Chelsea di suku akhir ialah Leeds United.

13 Response to 'Dendam terbalas, The Blues ke suku akhir '

  1. mannerohardy Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/11/dendam-terbalas-blues-ke-suku-akhir.html?showComment=1351732519100#c5122989655170693681'> November 1, 2012 at 9:15 AM

    aku ada tgk live ni tadi pagi ...

    bahagian tgh kita mmg ada masalah semenjak terry x main sbb kena ban

    bahagian atas cantik dgn moses byk membuka peluang....tp dany kurang skit cuma lepas dany scored baru dany nampak ok .....tp serangan masi kurang sbb mata sorang je....kalau ada oscar hazard mata mmg da cantik!!!!


    apapun tahniah

     

  2. SHAH345 Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/11/dendam-terbalas-blues-ke-suku-akhir.html?showComment=1351733698452#c3388731156329299638'> November 1, 2012 at 9:34 AM

    Biar menang cara berhemah..mcm game pagi tadi..Refree pun ok x mcm yang lepas punya refree..MU xkn menang kalo xde belas ehsan refree..main 9 player pun dpt menang 1 goal buat pe..

    oscar,mata,hazard mmg best..team muda pun ok2 gak kalo nk bandingkan ngan team MU pagi td..

     

  3. Mista Maman Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/11/dendam-terbalas-blues-ke-suku-akhir.html?showComment=1351734855398#c4142585554473053488'> November 1, 2012 at 9:54 AM

    HEH! WE WON & THE BEST TEAM WINS!

    So, there are the results we can see how good Chelsea lads this season to comeback with superbly.

    TAPI, aku harus akui, MU yg reserves ni (yg xseberapa reserves pun sebenarnya)lagi main KENCANG dr team Ahad yg lepas. Semua gol-gol MU mmg tepat & jitu. However, what can say more, we were brilliant enough to see off MU this time.

    Next, our long-dead rivalry, Leeds United. Bring it on!!!

     

  4. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/11/dendam-terbalas-blues-ke-suku-akhir.html?showComment=1351747647369#c3053463159948781080'> November 1, 2012 at 1:27 PM

    @mannerohady
    - itu lah pasal.. time terry tak de ni, defensive jadi kelam kabut.. sakit hati gak kalau tiap2 game bolos lebih dari 1 gol..

    @shah345
    - yup, hazard oscar mata terbaik... after oscar dengan hazard masuk, attacking chelsea lebih bagus... ye lah dah ketinggalan 3-2, so kena masukkan player2 yg dapat change the game.

    @maman
    - betul tu, skuad reserve manu yg main pagi tadi perform lebih gempak dari skuad senior diorg... at least gol2 yg bebudak muda menyu score "sah" & not "offside" macam yg berlaku pada 3 hari lepas.

    RDM guna banyak player 1st team sebab kita nak menang semua cup musim ni (after 2 piala sumbangsh terlepas - super eropah cup & komunity shield)... macam ferguson, dia buat 10 pertukaran daripada game ahad lepas... nampak macam dia tak "interest" dengan capital one cup... dan persoalan sekarang mampu ke team dia menang cup2 lain ? sesekali undian fa cup lawan city lagi, mati lah kau fergie hahaha... epl skrg ni pun still under chelsea.

     

  5. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/11/dendam-terbalas-blues-ke-suku-akhir.html?showComment=1351754507167#c3067045696409944812'> November 1, 2012 at 3:21 PM

    Fan liverpool pnye la sokong chelsea klh kn m.u..ujung2..liverpool jugak kne tempias nye...walaupn team cap ayam pn...hakikat nye..liverpool x blanje besar..hanye bli player cap ayam...sbb murah...bajet xde...chelsea lain laa...jgn kutuk sgt liverpool...korg jugak mharap liverpool jugak klh kn m.u....cm 2 gak ngn liverpool...ingt..thn lps..rekod memihak liverpool...cme thu ni...rezeki korg leh menang lwn liverpool...jgn angkuh...tahniah chelsea...kurg kn target m.u menang cup byk2...

     

  6. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/11/dendam-terbalas-blues-ke-suku-akhir.html?showComment=1351754563884#c498517191474652219'> November 1, 2012 at 3:22 PM

    Fan liverpool pnye la sokong chelsea klh kn m.u..ujung2..liverpool jugak kne tempias nye...walaupn team cap ayam pn...hakikat nye..liverpool x blanje besar..hanye bli player cap ayam...sbb murah...bajet xde...chelsea lain laa...jgn kutuk sgt liverpool...korg jugak mharap liverpool jugak klh kn m.u....cm 2 gak ngn liverpool...ingt..thn lps..rekod memihak liverpool...cme thu ni...rezeki korg leh menang lwn liverpool...jgn angkuh...tahniah chelsea...kurg kn target m.u menang cup byk2...

     

  7. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/11/dendam-terbalas-blues-ke-suku-akhir.html?showComment=1351756257368#c1027319165464208379'> November 1, 2012 at 3:50 PM

    @ aku punya blog
    - liverpool xde bajet ? liverpool ada bajet, tapi bajet itu semuanya telah dibazirkan oleh kenny dalglish musim lepas.. antaranya suarez (22.8 juta), carrol (35 juta), downing (20 juta) henderson (16-20 juta) charlie adam 6.75 juta pound...

    kira semua player2 yg dibeli itu, liverpool telah menghabiskan hampir 90 juta pound...

    dan bajet chelsea pula musim ni 32 juta utk eden hazard, oscar 20 juta... dan dua pembelian ini lebih memberi impak jika nak banding dengan 5 player yg liverpool spend musim lepas..

    jadi di sini kita tengok, kalau liverpool ada bajetpun, akan tetap beli player2 cap ayam juga.. dan dalam situasi lain, chelsea sentiasa bijak membeli pemain..walaupun mahal tapi ia berbaloi, ada hasil... kalau chelsea tak beli torres dengan harga 50 juta, adakah suarez & carrol berada di liverpool sekarang ini ?

    dan liverpool tersingkir dari piala capital one pagi tadi, kalah kepada team yang low budget juga... dan 2nd team liverpool itu lebih mahal kalau nak banding dengan 1st team swansea,,,so macam mana boleh kalah juga ?

    so kesimpulannya,ada bajet ke tak de baje ke, kalau tak pandai melabur tak ada guna..melabur beli player2 bangang, maka hasilnya terpesong lah dari kedudukan 4 teratas...

    chelsea sentiasa ada bajet..first sebab owner kaya..kedua sebab banyak menang cup... bile menang cup, maka duit income banyak masuk.. macam menang ucl last season..uefa kasi gift 50 juta euro.. jadi dengan duit itu boleh beli player2 best...macam liverpool, macam mana nak ada bajet, kalau takat duk mengharapkan "history2" cup yg lama..

    bukan nak berlagak lah, tapi chelsea sudah ada supporter yang tersendiri..tak perlu mengharapkan penyokong lain utk sokong chelsea kalahkan MU.. xde efek apa2 kalau supporter lain support team chelsea...

    apapun aku suka ayat last2 tu... kurangkan target MU menang byk cup..tapi sayang, takkan objektif liverpool tiap2 musim hanya kalahkan menyu sahaja... target liverpool pun kena tinggi juga sprt menang epl & masuk balik top 4 utk bertemu kembali dengan chelsea dalam suku akhir/separuh akhir champions league hahaha...

     

  8. -18+ Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/11/dendam-terbalas-blues-ke-suku-akhir.html?showComment=1351758692780#c6084093091843465554'> November 1, 2012 at 4:31 PM

    Sturidge main cam sial...byk peluang disia2 kn..kombinasi mata-hazard-oscar mmg mmg mnjadi..igt marin main pg td tp piazon lak turun..apapun kita dpt bls dendam jg

     

  9. ArulchelseA Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/11/dendam-terbalas-blues-ke-suku-akhir.html?showComment=1351770555997#c2792132580404568502'> November 1, 2012 at 7:49 PM

    aku pun pk mcm tu jgak..knpa MU kena kad kuning je..sdangkn situasinya sama mcm ivanovic..brmaksud ref ari tu memang nk bg kad merah kt ivanovic sedangkn boleh bg kad kuning..tgok kekasaran MU pg td..memang segaja btul..sbb guna tangan nk sekat sturrudge..

    Nmpak nya MU lebih pntingkn EPL dri cup ni..smpai ref pun ref simpanan dia turunkan..kah kah kah kah kah kah kah..

     

  10. ArulchelseA Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/11/dendam-terbalas-blues-ke-suku-akhir.html?showComment=1351770885299#c8286954067634907968'> November 1, 2012 at 7:54 PM

    utk chelsea..romeo memang parah..mungkin lama tk main kot..jd glbah..tu yg MU dpt 1st gol..cara mcm tu mikel je blh cntrol..

    btul..ikutkn chelsea 90mint bleh menang selesa dah..tp tu la sturr ni tamak..dah la tamak dapat pluang bnyk tk gol pulak...nasib kesilapn prthnan MU dpt gol..

    pngadil tengah2..MU pasti parah...

     

  11. Mista Maman Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/11/dendam-terbalas-blues-ke-suku-akhir.html?showComment=1351824498753#c8377505653588161337'> November 2, 2012 at 10:48 AM

    Liverpool beli player CAP AYAM kew?
    Dah tu belanje smpi 100juta POUND tu ape?

    Terima je la hakikat yg Liverpool bukan lg Big4.

    Let bygones be bygones.

    P/S: Kalau Chelsea beli player, kate Chelsea "Kaya-raya, boleh la beli stars / Kalau kalah, beli player lawan / semua stars Chelsea beli / so on..". Kalau KELAB lain mcm MU, Arsenal & Liverpool ke, KONONNYA "nak kuatkan team & BELI CAP AYAM je sbb xde duit la, apela kan.."

    Ade beza ke? Lain la kalau xpnh beli player baru langsung utk 2-3 season, ni x, tiap2 season ade beli gak. Cam celake je.

     

  12. besi Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/11/dendam-terbalas-blues-ke-suku-akhir.html?showComment=1351853595322#c8890077817034421290'> November 2, 2012 at 6:53 PM

    apa pun chelsea menang...hehehhe

     

  13. galileo Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/11/dendam-terbalas-blues-ke-suku-akhir.html?showComment=1351971272400#c7627851579726460265'> November 4, 2012 at 3:34 AM

    betul2....sweet revenge...haha

     


 photo imagetxt-9495669.png



 photo imagetxt-70216036.png

 photo 0617889c-c804-4db4-b933-4d1a5ca82661.jpg


2 In 1 Alex analisis André Schürrle andre villas-boas Andriy Shevchenko anugerah Ashley Cole avram grant azpilicueta big london derby biografi blablabla blues legends Branislav Ivanovic bruce buck capital one cup carling cup Carling Cup Preview Carlo Ancelotti carlo ancelotti dalam kenangan Cartoon Of The Week cesc fabregas chelsea tour Chit-Chat claudio ranieri community shield Daniel Sturridge david luiz Deco Didier Drogba diego costa dokumentari eden hazard Eksklusif erland johnsen europa league ex-player FA Youth Cup Fabio Borini facebook fair play fakta fernando torres Fesyen/Style Fifa Club World Cup fixture Flash Back Florent Malouda formasi Franco Di Santo Frank Lampard Friendly Match gael etock Gael Kakuta Galeri/Foto gambar gary cahill gol Guus Hiddink hangat hangit Head To Head Hilario Hot Discussion Info Kelab info kelab luar Injury News internationaleleh interview Islam Feruz istimewa Isu Panas Jack Cork Jadual Pra-Perlawanan Jeffrey Bruma jersi Joe Cole John Obi Mikel John Terry jose mario rocha Jose Mourinho Joseph Bosingwa Josh McEachran juan cuadrado Juan Mata Juliano Belletti kedudukan liga kelakar kem U-19 kenangan terbaik kevin de bruyne kontrak news kuala lumpur lari topik line-up LiveScore loic remy luahan hati lucas piazon Luiz Felipe Scolari malaysia friendly marco van ginkel mark schwarzer marko marin match international Match Stats Matej Delac Michael Ballack Michael Essien Michael Mancienne Miroslav Stoch Nemanja Matic Nicolas Anelka no more fa cup off-topic Official oriol romeu Oscar patrick van aanholt Paulo Ferreira pendapat dr supporter pengumuman penilaian pemain perutusan hari raya Peter Kenyon Petr Cech piala dunia Piala FA player ratings post-match pra-musim Pra-Perlawanan pre-match pre-season match Preview Match Preview Match Malam Ini profile Quaresma quote rafa benitez Ramires rasmi raul meireles Ray Wilkins Ricardo Carvalho roberto di matteo Roman Abramovich romelu lukaku Ron Gourlay Ross Turnbull rumours news rumours or not ryan bertrand Salomon kalou sam hutchinson samuel eto'o Scott Sinclair selebriti senarai pemain siri SiteMap sketsa Sketsa Perlawanan Skuad England stadium stamford bridge Statistik perlawanan Steven Gerrard suka-suki Sumber Rujukan table taktikal teka-teki terhangat dari kem sebelah thibaut courtois thorgan hazard tiket tips title race tomas kalas topik Transfer News UEFA Champions League uefa super cup ulasan aku Ulasan Perlawanan Ulises Davila Undian/Vote video Video Highlights/Gol willian world cup Yossi Benayoun youngster Youtube Yuri Zhirkov
 photo imagetxt-3183125.png