Chelsea 0 Manchester City 0

Posted by KampungChelsea On Tuesday, November 27, 2012

Sebelum game, aku tengok majoriti fans Chelsea di Stamford Bridge kebanyakannya memang tak suka dengan rafa.  Jelas terpancar sepanduk2 seperti “No Rafa” “In RDM We trust In Rafa No Trust”. 

Separuh masa pertama sangat membosankan dengan City mendominasi permainan manakala Chelsea bermain dalam tempo yang slow. Hanya ada ½ shoot sahaja yang on target, lain2 kita banyak bertahan.  Separuh masa kedua pun juga boring walaupun Chelsea ubah sedikit tempo. Rafa nak kita nak cari 1 gol, & seterusnya bertahan sampai habis game. Sayangnya kita tak dapat apa2 gol, melainkan bertahan sampai tamat perlawanan. 

Bila Rafa ambil alih, aku tengok bahagian defensive kita kembali kukuh. David Luiz, Ivanovic, Azpilicueta & A.Cole  masing2 menggalas tugas dengan baik. Sampaikan David Silva, Yaya Toure memang tak boleh berbuat apa2. Aguero pun hanya ada 1 peluang sahaja. Tak salah kalau aku cakap, ini kali pertama untuk musim ini, Chelsea mengamalkan corak bertahan dengan bijak& teratur. Kita tak memberi ruang langsung kepada lawan.

Rafa seolah-olah macam nak replicate taktik yang RDM buat musim lepas iaitu lebihkan bertahan & serang bile perlu. Ia memang taktik parking bus. Torres pun kadang2 turun bawah bantu defend.  Ia mengingatkan aku kepada Abang Drogba yang selalu main macam tu masa lawan big team. 

Kita mengamalkan corak bertahan menentang juara bertahan yang memiliki 4 striker hot-form.  So aku rasa itu planning yang smart dari Rafa. Ye lah, Chelsea sekarang ini tiada striker yang boleh “score gol”. Bila berlaku perkara seperti itu, lebih baik kita defends dari membuat attacking secara semberono. Attack  sahaja tapi tak score ibaratkan pungguk rindukan bulan. Seperti mana yang berlaku di Turin tempoh hari, jika amalkan taktik defensive seperti lawan City, kita dapat elakkan kekalahan. At least draw kita dapat point daripada kalah langsung tak dapat apa2.

 City sepatutnya rasa  bertuah kerana mereka mempunyai 4 striker yang  power.  Kita dapat lihat, bila Dzeko tak menjadi, Tevez ganti. Bila Aguero tak menjadi, Balotelli masuk. Namun ke-empat2 mereka itu masih gagal menumbangkan skuad Chelsea yang dilanda masalah kecederaan key player serta kekurangan option di bahagian striker.


Selain perubahan di bahagian pertahanan, perkara kedua yang aku nak tengok Rafa buat ialah mengubah style permainan Torres. Dalam perlawanan ini, seperti biasa aku tak nampak apa2 perubahan pun. Torres seperti biasa malas & lembik.  Aku selalu cakap yang masalah Chelsea sekarang ini bukan sebab RDM ke, Benitez ke, tapi Torres itu yang bermasalah. Mungkin Rafa akan bagi alasan “Dlam masa dua hari, sukar untuk saya kembalikan hot form Torres.” Ok, kita tengok apa yang boleh Torres buat untuk game yang seterusnya.

Seri dengan City ini bukanlah satu keputusan yang teruk.  Kita seri dengan kelab yang berstatuskan juara bertahan, di samping mendapat clean sheet buat kali pertama ketika menentang big team.  Ini ialah result yang positif. Lagipun bila manager baru ambil alih, ia perlukan sedikit masa untuk stabilkan balik performance Chelsea. Aku pasti ramai fans Chelsea di seluruh dunia tak mengiktiraf pelantikan Rafa. Dalam hal ini, kita kena professional. Aku tak kisah siapa yang manage sekalipun, yang penting beliau kena lakukan yang terbaik untuk Chelsea.  Dan Rafa pun telah mengatakan yang beliau akan menangkan 5 trofi untuk Chelsea musim ini. So kita tunggu & lihat sahajalah nanti, adakah beliau berjaya melakukan perkara itu.

Mengikut kajian aku lah, jika Rafa nak kekal lama di Chelsea, beliau sekurang-kurangnya kena hadiahkan 2 trofi kepada kita musim ini. Sama ada EPL/UCL, dua gelaran itu yang boleh menyelamatkan nasib beliau. Kalau tak, macam biasa kena tending dengan Roman lah. Itupun kena seiring dengan prestasi semasa. Roman tak pandang sejarah2 lepas.

Perlawanan seterusnya West London Derby, Fulham !

4 Response to 'Chelsea 0 Manchester City 0'

  1. far Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/11/chelsea-0-manchester-city-0.html?showComment=1353974086928#c1618403890844392138'> November 27, 2012 at 7:54 AM

    satu post yg positif dr fans chelsea(esp KC). aku suka post ni sbb post ni ckup professional. aku sbnrnya peratikan pkmbgn yg sgt negatif dr fans chelsea bkaitan kmskn Rafa ke SB..Sbbnya mudah je, Rafa bekas pgrus Lpool n bekas 'musuh' yg bg komen pedas anti-chelsea sblm ni. TAPI, fans kene ingat diorg ni PROFESSIONAL.

    Kalo betul la 99% fans chelsea xnak n anti-Rafa, takpe..bawak bsabar. Interim je tu. tak dpt dinafikan dr segi CV, Rafa mmg lbh bgus dr RDM. Pengurus dtg dan pergi, begitu jgak dgn player.takyah la risau pasal RDM tu, entah2 sebulan dua tetiba plak jd pengurus kelab besar yg lain plak.

    David Luiz jd lbh bdsiplin dlm match tu, more defensive minded! aku kurg gemar tengok cara D.Luiz main sblm ni, tapi match dgn Man City tu mcm mengatakan yg Rafa dh sound bbgus ngn dia yg dia adalah CB.

     

  2. estilo2707 Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/11/chelsea-0-manchester-city-0.html?showComment=1353977795362#c4460793256293702879'> November 27, 2012 at 8:56 AM

    Yup, mmg taktikal kita menjadi... dan tetap aku katakan disini... selain dr striker mnjadi mslah pd kita, midfield juga mnjadi mslh pd kita... mata, hazard dan oscar memegang bola telalu lame hingga defender m.city smpat trun ke bawah blek n kaver striker kite... ia harus diubah, bhenti pegang bola lame2 dn men one or two touch only... ko gentel lame2 bola tu, takde pape akn jd pn, bahkan defender smpat trun, even sume player smpat trun dn kita tak smpat nak attack... mata dgn hazard kne ubah style men yg suka pegang bola lame2, tu mslah kedua slpas striker kita tak perform...

    lain2, nmpak ade perubahan dlm petahanan kita, luiz dh jarang naik ateh, mikel dah berenti berangan nk jd striker... kita harus bemain corak yg laju dan tak pegang bola lame2... dan kita boleh menang lpas ni... dan lg 1, stop men kat kiri dan kanan, mule bemen dan serang msuk tngah... bak kata Abbas Saad, Chelsea always play at the right and left of the field but there is no penetration to score the goal... yg aku rasakan setuju sbb corak bemain yg pegang bola lame sngat...

    Pape pun, kalu chelsea ubah style, men lg laju dan more attacking mind set, kita boleh menang lpas ni...

     

  3. Mista Maman Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/11/chelsea-0-manchester-city-0.html?showComment=1353978996371#c1485343916740587942'> November 27, 2012 at 9:16 AM

    Pd aku, aku xsetuju yg Chelsea berubah, sbbnya gaya permainan mcm lwn ManC tu dh boleh dijangka corak taktikalnya, player & formasi ttp sama, bezanya, dah "kene gegar" dgn Roman je.

    Aku ttp rasa selagi Torres ada, Chelsea akan terjebak dgn byk kekalahan atau seri, SEBAB UTAMA, mcm @KC ckp, lembik & dah "xpandai" ambik peluang. Lg satu, kalau korg perasan, Torres dah xberbual sgt or senyum or eye-to-eye dgn Mata. Baru2 ni, Torres sound Mata "pengotor", Locker dia messy gile & minta management tukar lokasi Locker Mata. Adakah benar? Mata seolah2 xnak passing langsung & paling jelas, dia akan cuba mengelak utk passing kat Torres. Benda byk xbetul la dlm kem Chelsea. Mikel & Luiz selalu "gaduh" dlm 2-3 games baru2 ni, Ivanovic mcm dh xamek kisah pasal kene bolos ke x, Cech terpinga2 mcm xtau nak organize DM, RB, LB & CBs.

    Sorry to say, tu ape yg aku nmpk la kan. Kalau berterusan, mana2 manager pun akan jd "mangsa keadaan".

    Pasal fans, we all ada RIGHT utk get behing DiMatteo, sbb DiMatteo is living LEGEND & he did not deserved the axe. Diorg pun tau DiMatteo lebih memahami & mengenali keluarga Chelsea. Sumbangan dia byk & sgt besar kpd Chelsea. Cumanya, mungkin jika berlebihan, akn jejaskan imej & moral kelab tu gak.

    Aku hrp game against Fulham akan jd medan memusnahkan 'badi' kalah & seri ni. Lepas tu, Rafa mungkin akn dpt kurgkan sikit pressure yg seda ada & start focus to winning games constantly. That's it. Praying that Chelsea will fly high again!

     

  4. Mista Maman Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/11/chelsea-0-manchester-city-0.html?showComment=1353984862070#c6045843202077608925'> November 27, 2012 at 10:54 AM

    Ada cerita tentang "zaman kegelapan" Torres bermula... For sharing..

    http://www.chelseafc360.com/2012/11/torres-drop-in-form-liverpools-fault_856.html

     


 photo imagetxt-9495669.png



 photo imagetxt-70216036.png

 photo 0617889c-c804-4db4-b933-4d1a5ca82661.jpg


2 In 1 Alex analisis André Schürrle andre villas-boas Andriy Shevchenko anugerah Ashley Cole avram grant azpilicueta big london derby biografi blablabla blues legends Branislav Ivanovic bruce buck capital one cup carling cup Carling Cup Preview Carlo Ancelotti carlo ancelotti dalam kenangan Cartoon Of The Week cesc fabregas chelsea tour Chit-Chat claudio ranieri community shield Daniel Sturridge david luiz Deco Didier Drogba diego costa dokumentari eden hazard Eksklusif erland johnsen europa league ex-player FA Youth Cup Fabio Borini facebook fair play fakta fernando torres Fesyen/Style Fifa Club World Cup fixture Flash Back Florent Malouda formasi Franco Di Santo Frank Lampard Friendly Match gael etock Gael Kakuta Galeri/Foto gambar gary cahill gol Guus Hiddink hangat hangit Head To Head Hilario Hot Discussion Info Kelab info kelab luar Injury News internationaleleh interview Islam Feruz istimewa Isu Panas Jack Cork Jadual Pra-Perlawanan Jeffrey Bruma jersi Joe Cole John Obi Mikel John Terry jose mario rocha Jose Mourinho Joseph Bosingwa Josh McEachran juan cuadrado Juan Mata Juliano Belletti kedudukan liga kelakar kem U-19 kenangan terbaik kevin de bruyne kontrak news kuala lumpur lari topik line-up LiveScore loic remy luahan hati lucas piazon Luiz Felipe Scolari malaysia friendly marco van ginkel mark schwarzer marko marin match international Match Stats Matej Delac Michael Ballack Michael Essien Michael Mancienne Miroslav Stoch Nemanja Matic Nicolas Anelka no more fa cup off-topic Official oriol romeu Oscar patrick van aanholt Paulo Ferreira pendapat dr supporter pengumuman penilaian pemain perutusan hari raya Peter Kenyon Petr Cech piala dunia Piala FA player ratings post-match pra-musim Pra-Perlawanan pre-match pre-season match Preview Match Preview Match Malam Ini profile Quaresma quote rafa benitez Ramires rasmi raul meireles Ray Wilkins Ricardo Carvalho roberto di matteo Roman Abramovich romelu lukaku Ron Gourlay Ross Turnbull rumours news rumours or not ryan bertrand Salomon kalou sam hutchinson samuel eto'o Scott Sinclair selebriti senarai pemain siri SiteMap sketsa Sketsa Perlawanan Skuad England stadium stamford bridge Statistik perlawanan Steven Gerrard suka-suki Sumber Rujukan table taktikal teka-teki terhangat dari kem sebelah thibaut courtois thorgan hazard tiket tips title race tomas kalas topik Transfer News UEFA Champions League uefa super cup ulasan aku Ulasan Perlawanan Ulises Davila Undian/Vote video Video Highlights/Gol willian world cup Yossi Benayoun youngster Youtube Yuri Zhirkov
 photo imagetxt-3183125.png