Hanya tinggal Top 2 spot

Posted by KampungChelsea On Monday, May 09, 2011

Like i said before, menang champion kalah out. Maka Chelsea kalah chelsea out, MU menang MU champion. Kredit utk MU. Selepas aku buat research & tgk video highlights tadi, diorg mmg layak utk menang. Mereka main utk menang, sedangkan kite main untuk kalah. Itu bleh dilihat dari segi kualiti perfomance. MU dah sah juara liga buat kali ke-19, mengatasi rekod liverpool 18 kali.

Berbaki 2 game yg tinggal, hanya orang gile sahaja yg akan cakap MU belum juara. Bagi aku, mereka dah juara. Tersangatlah bodohlah kalau mereka boleh kalah utk 2 game lepas ni yg agak simple-mimple. Cume bagi Chelsea, utk top spot no.2 masih ade harapan. Dengan arsenal yg mengalami kekalahan kpd Stoke, maka kite masih dpt bernafas di tangga kedua, 3 mata mengatasi diorg.

Mengenai game semalam, boleh dikatakan first half teruk, second half okey skit.Semuanya berpunca dari 2 gol awal MU. Jika kite berjaya mengekang 2 gol tersebut, aku masih belum desperate utk melihat barisan juang team kite utk menakluk keegoaan setan merah di Old Trafford. Tapi apekan daya, spirit hanya half, yg setengah lagi bercampur baur dengan tekanan, emosi dan gangguan.


Aku dah cakap, 2 player MU yg perlu diawasi ketat ialah rooney & chicharito. Kalau x mark diorg, habislah kite. Dan benda itu berlaku dengan sekelip mata. Tak sampai seminit game mule, entah dari mana si chicharito tu datang & score. Aku faham & aku tahu itu berpunca dari kesilapan Luiz. Luiz gagal marking si hernandez tu dgn betul. Budak mexico tu mmg pandai main perangkap offisde. Setakat sondol kepale, hulur kaki, main offisde-trap, die no 1.

Gol kedua juga salah defends. Ivanovic tak superb macam biase. Banyak buat fault. Cross diepun lemah.Honest aku cakap, wlpn Ferreira tu tua, tapi set-piece pass die masih okey, useful. Ivan ke laut. Sepatutnya Alex ganti die & bukannya si Luiz tu. Luiz wlpn dah buat mistake, tapi die bleh bantu serangan kite dengan lebih aggresif. Kemasukan Alex mmberi impak positif. Alangkah bagusnya kalau die bermain lebih awal lagi. Tidaklah kite punya defends bocor sangat.

Ancelotti..oh ancelotti... bile benda ni dah berlaku banyak kali, maybe buat kite rase meluat, menyampah gak. Terus terang aku cakap, taktikal CA hancur. Memang hancur. Bile lawan big team, mmg tak leh pakai. Bile aku nampak line-up pun aku dah rase chuak. Dah le gune formasi 4-3-3, sepatutnya formasi lawan MU adalah 4-4-2, dah berape kali teman menegur, kome tak percaya. Bile dah ketinggalan, sepatutnya CA kena change strategi & formation. Tapi lain plak yg dibuatnya. Dia hanya tukar player. Sepatutnya dalam keadaan genting cmni, taktikal juga harus ditukar, bukan player je. Kalau dah tahu formasi tu xmenjadi, bhgn tengah block, cepat2lah tukar plan B. Ni gune plan A sampai full-time, tu pasal scorline tak berganjak. Kalou seelok-eloknya letak kat bench.Menghabiskan beras Roman je. Bile main sub, buat muke chuak, bile main starter, tak gune peluang plak.


So, patut kite pecat CA ? Aku tak tahu. Perkara ni aku dah cakap banyak kali dah.Terpulang kepada pihak management & owner utk buat keputusan ni. Aku hanya mampu menulis,melihat,mendengar & memberi pandangan sahaja. Seriously aku cakap, jika kite kekalkan CA, benda akan jadi same. Next season perkara same akan berulang. Key player injured, masalah pengurusan, taktikal hampeh.Itu semua akan berlaku tiap2 musim. Masa depan itu sekarang. Satu je aku puji ttg CA ni sebab die low profile, tak suka meninggi diri cam Alex Ferguson.Cakap smart. Tapi benda tu tak cukup utk hadiahkan kat chelsea satu kejuaraan yg besar.Taktikal die hancur & die tak pandai boost moral player. Die tak nak amik risiko turunkan player muda sedangkan player muda itulah yg dapat bagi different situation kpd sesebuah team.

Mmg die da bagi double trophy utk Chelsea last season. Tapi itu kisah lepas. Benda yg lepas, jangan dipanjangkan.Barang yg lepas, jangan dikenang bak kate P.Ramlee. Sekadar nak jadikan panduan di masa hadapan tu bleh lah. Ape gune kalau season lepas menang double, kalau musim ni trophyless ? JM tiap2 season menang trofi. Top club management akan pandang satu pencapaian yg latest, not the past. Kalau nak pandang yg lepas, ape sal tak lantik Rafa Benitez je jadi coach Chelsea, die kan pernah menang trofi UCL bersma Liverpool.


Membuang player2 seperti Ballack,Deco,Joe Cole adalah satu kehancuran. Tengok sahajalah midfield kite seasn ni, semuanya ke laut. Baru aku faham kenapa Lampard tak kreatif handle bhgn mdfield, pasal team-mates die dah tak de. Ballack-Deco-Lampard adalah satu kolaborasi tengah terbaik di eropah. Ibaratkan Xavi-Iniesta-Fabregas. Ramires ? die masih belum matang. Mikel ? tak konsisten. Essien ? advantage melalui fizikal badan sahaja. Malouda ? terpesong jauh.Hanya bagus utk some game sahaja.

Anyway, aku puji semangat juang player kite. Dari 15 mate ketinggalan sehinggalah rapat hanya 3 mata. Sape sangka, dari mule jatuh ke top 5, skrg mampu mendaki ke top 2. Kite patut berbangga dengan pencapaian ini. Target akhir musim ialah mantain dengan position skrg iaitu top 2. Wlpn fixture lepas ni mmg berat skit, lawan Newcastle & Everton.Namun itu sahaja option yg kite ade. MU dah juara, kite kalau stay no 2 pun sudah memadai.

P/S : Player datang player pergi, manager datang manager pergi. Itu satu perkara yg biasa dalam menempuh dunia bola sepak akhir zaman. Yang pasti, aku mahu Chelsea membuat reformasi serta rombakan menjelang musim depan. Jika CA masih kekal dengan skuad yg ade skrg, memang kite takkan boleh pegi jauh. Skrg ni aku hanya menunggu latest news dari manager idola aku, JM. Full-stop.Pesanan terakhir dr aku, kalah atau menang, jangan sesekali ade di antara kite yang berniat untuk tukar jersi

11 Response to 'Hanya tinggal Top 2 spot'

  1. Lulu caldina Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/05/hanya-tinggal-top-2-spot.html?showComment=1304907005002#c116359792472443636'> May 9, 2011 at 10:10 AM

    mana ada niat nak tukar jersey..malahan nak beli jersey baru ni..ekeke

     

  2. ~Aril~ Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/05/hanya-tinggal-top-2-spot.html?showComment=1304913890723#c115514173495980206'> May 9, 2011 at 12:04 PM

    once blues, forever blues..huhu

     

  3. mad khaz Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/05/hanya-tinggal-top-2-spot.html?showComment=1304913964657#c3424081697944025906'> May 9, 2011 at 12:06 PM

    yup. xkan tukar jersi la.

    KTBFFH!

    aku setuju part kalou xleh jadi starter. byk hilang bola, keje nak mengelecek tapi xlepas pon.

    aku rase torres patut starter. tapi ape leh buat, da lepas.

    next season waspada lah man utd.

     

  4. galileo Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/05/hanya-tinggal-top-2-spot.html?showComment=1304928448768#c6754227000920457987'> May 9, 2011 at 4:07 PM

    KC~luiz mmg main teruk smlm,ivanovic lagi ok dia main,mark rooney kaw2,bape kali je rooney lepas ngn ivanovic...

    chelsea kalah smlm mmg sebab goal awal,main away lak tu,mmg pressure giler lah kan,2nd half baru lah ok sket main.

    apa2 pn,chelsea dh boleh pikir utk season depan,season nie berakhir,harap next game chelsea bg peluang kat pemain muda main utk timba pengalaman utk season depan~

     

  5. http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/05/hanya-tinggal-top-2-spot.html?showComment=1304930687944#c7959814663905511143'> May 9, 2011 at 4:44 PM

    taniah, walaupon kalah tapi masih ada semangat melawan....

     

  6. ~Aril~ Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/05/hanya-tinggal-top-2-spot.html?showComment=1304938934879#c6401802127847524569'> May 9, 2011 at 7:02 PM

    galileo, man u ade player tambahan, howard webb.. luiz asyik sibuk marking horward webb je semalam. itu yang cicakrito selalu lepas tu.. hehehe

     

  7. QaRr JaliL Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/05/hanya-tinggal-top-2-spot.html?showComment=1304941807640#c1619776152737524474'> May 9, 2011 at 7:50 PM

    bro..aku mnt celsi dri umor standard 5 gi kowt..
    xpenah nak tkr2 jersey..
    my blood always blue..hopefully next season chelsea change..become the best team once more n win UCL!

    KTBFFH!

     

  8. http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/05/hanya-tinggal-top-2-spot.html?showComment=1304960038684#c3001441063838319889'> May 10, 2011 at 12:53 AM

    galileo
    - first gol MU mmg salah luiz..cume xleh blame die 100%... terry yg sepatutnya marking si chicharito tu, sebab die tahu nak halang perangkap offside MU...maybe MU dah tahu kelemahan defends chelsea..

    mengenai ivanovic, 2/3 game die ni agak merosot skit..mmg die punya defensif okey..cume posisi die tu lebih sekadar defensife..die right back, so die kena bantu gak bhgn srngan team..tapi cross,passing die hancur...better ferreira ar..last season si ferreira tu perform bagus kat old trafford..di situ kite bleh amik point..

     

  9. galileo Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/05/hanya-tinggal-top-2-spot.html?showComment=1304964674519#c1589920523963344735'> May 10, 2011 at 2:11 AM

    kc~
    ak xde lah nk blame luiz 100%,
    but game smlm dia lah yg palingflop,
    nervous agak nya,
    dia boleh clear dgn senang kot bola yg park passing kat cicakroti tu..

    kalo yg 2nd goal,mmg sah2 salah terry,xmark vidic,hilang fokus sebab kene goal awal..

    pasal ivanovic lak,
    mmg bagus dia smlm,
    ferreira pn xtentu lagi boleh halang park ngn rooney mcm ivanovic buat smlm..

     

  10. http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/05/hanya-tinggal-top-2-spot.html?showComment=1304969301587#c208550420823948770'> May 10, 2011 at 3:28 AM

    galileo
    - semua player flop..dari defend hingga ke striker... first half sangat teruk..second half okey..tupun lepas kemasukan alex...

    aku cume cakap bab2 cross,pass, ferreira lagi bagus...dr segi defensif mmg ivanovic ar..tgk badan, tgk umurlah kan ? cume aku expect more dari die buat semalam..sekadar defends tak ckup nak beri kemenangan utk chelsea..right back bukan sahaja bertindak sbg tukang defends sahaja, malah die kena juga mengatur serangan ,membuat cross & pass baik kpd striker..tp bab2 tu ivanovic hancur skit...xtahu pesal ape..

     

  11. http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/05/hanya-tinggal-top-2-spot.html?showComment=1304998903751#c1294190824321305373'> May 10, 2011 at 11:41 AM

    smlm moral down sbb gol chicharito tak smpy sminit tuh.
    nk2 plak luiz yg kne blame.
    lg la lack of confidence.
    tp ape2 pon moga chelsea more btter next season ;)

     


 photo imagetxt-9495669.png



 photo imagetxt-70216036.png

 photo 0617889c-c804-4db4-b933-4d1a5ca82661.jpg


2 In 1 Alex analisis André Schürrle andre villas-boas Andriy Shevchenko anugerah Ashley Cole avram grant azpilicueta big london derby biografi blablabla blues legends Branislav Ivanovic bruce buck capital one cup carling cup Carling Cup Preview Carlo Ancelotti carlo ancelotti dalam kenangan Cartoon Of The Week cesc fabregas chelsea tour Chit-Chat claudio ranieri community shield Daniel Sturridge david luiz Deco Didier Drogba diego costa dokumentari eden hazard Eksklusif erland johnsen europa league ex-player FA Youth Cup Fabio Borini facebook fair play fakta fernando torres Fesyen/Style Fifa Club World Cup fixture Flash Back Florent Malouda formasi Franco Di Santo Frank Lampard Friendly Match gael etock Gael Kakuta Galeri/Foto gambar gary cahill gol Guus Hiddink hangat hangit Head To Head Hilario Hot Discussion Info Kelab info kelab luar Injury News internationaleleh interview Islam Feruz istimewa Isu Panas Jack Cork Jadual Pra-Perlawanan Jeffrey Bruma jersi Joe Cole John Obi Mikel John Terry jose mario rocha Jose Mourinho Joseph Bosingwa Josh McEachran juan cuadrado Juan Mata Juliano Belletti kedudukan liga kelakar kem U-19 kenangan terbaik kevin de bruyne kontrak news kuala lumpur lari topik line-up LiveScore loic remy luahan hati lucas piazon Luiz Felipe Scolari malaysia friendly marco van ginkel mark schwarzer marko marin match international Match Stats Matej Delac Michael Ballack Michael Essien Michael Mancienne Miroslav Stoch Nemanja Matic Nicolas Anelka no more fa cup off-topic Official oriol romeu Oscar patrick van aanholt Paulo Ferreira pendapat dr supporter pengumuman penilaian pemain perutusan hari raya Peter Kenyon Petr Cech piala dunia Piala FA player ratings post-match pra-musim Pra-Perlawanan pre-match pre-season match Preview Match Preview Match Malam Ini profile Quaresma quote rafa benitez Ramires rasmi raul meireles Ray Wilkins Ricardo Carvalho roberto di matteo Roman Abramovich romelu lukaku Ron Gourlay Ross Turnbull rumours news rumours or not ryan bertrand Salomon kalou sam hutchinson samuel eto'o Scott Sinclair selebriti senarai pemain siri SiteMap sketsa Sketsa Perlawanan Skuad England stadium stamford bridge Statistik perlawanan Steven Gerrard suka-suki Sumber Rujukan table taktikal teka-teki terhangat dari kem sebelah thibaut courtois thorgan hazard tiket tips title race tomas kalas topik Transfer News UEFA Champions League uefa super cup ulasan aku Ulasan Perlawanan Ulises Davila Undian/Vote video Video Highlights/Gol willian world cup Yossi Benayoun youngster Youtube Yuri Zhirkov
 photo imagetxt-3183125.png