Fokus kepada taktikal & not beautiful football

Posted by KampungChelsea On Monday, February 07, 2011

Tak dinafikan lagi memang btul Liverpool main taktikal negative football, sampai letak 5 defends + midfieldpun turut naik defensive, ape kejadahnya tu.Striker plak sorang, memang sah diorg mahu main defensive.Tapi secara jujurnya game semalam seadil-adilnya adalah draw.Mereka bermain bertahan, kite bermain menyerang.Mereka banyak bertahan kerana hanya itu sahaja cara yang mereka ada untuk beat kite namun kite xgune negative tactical sprt mereka itu, team yang bertaraf tinggi perlu menunjukkan perfomance real football & not use typical coward cmtu utk menang.That why musim ni mereka menang dengan kite 2 kali tapi bab2 trofi, mereka jauh sama sekali ketinggalan dari kite.Serang2 tak menjadi pasal mereka main berkampung kat net sendiri, so kalau gune cara cmtu, sampai 24 jampun memang xkan score, apetah lagi nak melepasi benteng diorg.Bukan lawan 1 by 1, tapi lawan 1 by 5.Cmner bleh tahan bai.Tu pasal dah lebih 1 dekad xmenang epl,pasal asyik gune taktikal pelik je, sampai bile org nak respek.Diorg luck dapat gol pasal counter attack diorg menjadi.Bayangkan kalau bertahan lama gile, tetibe pap,pap,pap diorg dapat gol, gol yg entah datang dari mane, that is luck.Fair result is draw & not lose.Itu kate dari aku, el-nino & juga boss kite, CA.We give a game but they use taktikal xde telor, so menanglah dengan taktikal xde telor tu.

Malas nak ulas panjang mengenai taktikal Kenny Dalglish.Taktikal kitepun memang ade something wrong.Aku xnak juga cite nape el-nino off-form n xscore semalam.Baru debut game, cmner nak score.Lawan plak ex-club, pressure memang menghala kat die.Bile dah ade pressure, memang peluang nak score 50%-50%.Aku xkesah, sebab baru debut game.Xleh nak judge perfomance diorg hanya dengan 1 game.Untuk game lepas ni,blehlah kasi komen riuh sekampungpun.Kalau die score, ape kate korang plak ? mesti cakap berbaloi plak, ingat aku xtahu konon,cheit.

Yang aku nak diskus kat sini ialah masalah formasi team kite skrg.Sebelum game memang aku rase CA & team kite yakin serta ade yg over-confident dapat beat diorg.Tengok ajelah formasi 4-3-2-1.Formasi ni memang berbeza dr yg sebelumnya.Maksud aku biasa kite gune 4-3-3, n lawan liverpool, tetibe gune 4-3-2-1, memandangkan el-nino baru join kem kite lantas CA mengubah corak formasi asal.Setahu aku formasi 4-3-2-1 antara formasi yg jarang digunakan oleh CA sebenarnya & ia agak complicated dalam membuat serangan aggresif..Maybe sebab lawan team liverpool, die mahu lihat impak serta implikasi selepas menggunakan formasi itu namun hasilnya amat teruk & tidak menjadi sekali.Lebih2 lagi dengan pihak lawan menggunakan taktikal xmasuk akal, memang sure xmenjadi formasi tu.Kembali kepada formasi asal balik 4-3-3, itulah yang sewajarnya untuk kite skrg.

Semalam bleh digambarkan dari keeper hingga striker semua hancur.Sampai Cech dengan Ivanpun ade skit konflik..Midfield hancuss pasal mikel yg handle.Adakah Ramires betul2 injured ? Sure aku bengang kalau die xinjured, asal xleh nak amik posisi Mikel yang tiada function tu.Ramires dah improve.Harap lepas ni CA dapat bukak mata & minda seluas-luasnya mengenai perkara ni.Lawan everton hari tu, kalau xde die, masak kena 2/3 bijik dengan geng2r everton.Didi, Nik lesu tak leh buat ape2.Hmmm, yang bagus hanya super-sub dari Luiz.Luiz masuk terus nampak lain.Defensive control skit, midfield ade space.Kalau tahu jadi cmtu, patutnya letak die je jadi 1st starter dr awal2 lagi.El-nino plak tak sprt yg aku terang dalam preview match sblum ni, utk debut game, die xleh main 1st eleven.Tahulah beli sampai 50 juta, tapi game semalam high pressure, lawan plak ex-club, n guess what ? segala shoot n movement die kena block dengan Carragher,Skrtel.Sblum mula game aku dah prefer, patut Kalou/Flo yg isi di bahagian serangan, n 10/15 minit game nak habis, baru lah bleh masukkan el-nino slow2.Inilah yang terjadi bile taktikal disisihkan dari motif permainan.

Lawan team2 seperti liverpool, MU,everton,spurs.. taktikal kena jadi sandaran utama.CA maybe ambil sambil-lewa je dengan benda ni pasal lebih suke menerapkan unsur2 permainan cantik dari taktikal.Nak main beautiful football kena tgk team jgk.Kalau team cam sunderland, bolton, blackpool, west brom blehlah main camtu tapi kalau lawan team2 yg sukar dijangka n berexperience tinggi, kena 100% fokus kepada taktikal.Kalau lawan liverpoolpun xlepas, cmner nak menang dengan team genius seperti Barcelona plak.Akhir kata, taktikal perlu dijadikan sandaran utama selepas ini untuk CFC.Plez take note this.Gunalah formasi dari Jose Mourinho.Udah2lah dengan beautiful football, aku dah jelik dah.Semalam jangan kate nak main cantik, nak shootpun susah.Sampai Nikpun try wat shooting dari jarak jauh.Didi xsempat buat sebarang shoot pasal banyak lalang kat kawasan tu.


P/S : Soal 2 penalti yang dinafikan oleh ref & linseman, aku malas nak komen byk.Game dah tamat, cite banyak benda nipun xde gune.Tapi kepada pihak berkenaan, kalau tak pandai nak judge sesuatu keputusan, baik xpayah jadi ref.Aku rase kalau Sian Massey yang jadi ref, maybe die bleh adili game 10 x ganda lebih baik dari Andre Marriner semalam.Dah terang2 ade 1 fault yg wajib kite dapat penalty kick tapi Andre Marriner seolah-olah tidak mahu memberi sebarang drama di babak akhir perlawanan.Player buat salah atas padang kena hukuman tapi kalau ref buat keputusan salah kat atas padang, xde plak sbrg hukuman.Football is not fair with this style, seriously.!

21 Response to 'Fokus kepada taktikal & not beautiful football'

  1. http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297095975806#c883369036950171694'> February 8, 2011 at 12:26 AM

    hot hot hot!
    xpe bg torres mase utk sesuaikan diri..

    mlm td diorang turun 5 defend.
    cmne nk tembus..

    mlm td aku tgk luiz men cm die dah bese men dgn chelsea..
    awesome debut..

    peliknye npe ivanovic leh nk gaduh dgn cech =.=!

     

  2. http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297103636617#c2942066999116446570'> February 8, 2011 at 2:33 AM

    amier azrul alias
    - alah gaduh skit je, kire macam selisih faham je...lepas game, dah xde pape...normal je tu...

     

  3. galileo Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297122985045#c6224449142618165220'> February 8, 2011 at 7:56 AM

    "Of course he (Torres) will make a difference," Zola said.

    "He is a big and great player and he will need a bit of time to adapt and settle down in the team. But he has got all the qualities to make a big impression."

    "Yesterday's defeat was obviously a big blow. But they will come back. Nobody doubts Chelsea's strength. It is just that they need to find a little bit more rhythm. I thought they were coming back very strong."

    ~zola

     

  4. galileo Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297123388595#c644617439497743736'> February 8, 2011 at 8:03 AM

    pasal taktik smlm...
    ak rase ancelotti x bajet liverpool nk main bertahan...
    so formasi smlm mmg xsesuai nak lawan team yg main 3 CB..

    mikel smlm ak rase sbb dia dapat kad kuning awal sgt...
    terus takot2 nak tackle..
    2nd half baru ok sket..

    chelsea pnya problem mmg kalo lawan team yg suke bertahan...
    payah giler nak score...
    chelsea mmg kene ade winger gak rase..
    player yg boleh kucar kacirkan defender team lawan...

     

  5. http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297123847312#c111222923669582987'> February 8, 2011 at 8:10 AM

    galileo
    -kalau ade winger, ade messipun semalam, sure xleh lepas jgk benteng liverpool...semua defends n midfield turun naik bertahan, n yg tinggal hanya kuyt, memang sampai esok pagipun xkan score...

    bukan sebab kite perlu winger atau tidak, soal winger kite bleh diskuss lain kali, soal skrg ialah taktikal..kalau tahu liverpool gune taktikal xde telor cmtu, maybe ancelotti pun xnak gune formasi 4-3-2-1 sebab ancelotti ingat mereka nak main real football, tapi mereka main rugby, so faham2 jelah...

     

  6. liverbirdred Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297165755410#c953735890644833579'> February 8, 2011 at 7:49 PM

    kalau team korang dah bungkus korang diam dah la...
    apa KC nie wat karangan cerita palsu plak 2...adoiiiiiiii..berapakali korang menang epl n CL..?

     

  7. http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297167807211#c7193119910806431957'> February 8, 2011 at 8:23 PM

    liverbirdred
    - xkesahlah menang berapa kali epl n clpun...at least every season dapat trofi..drpd menang 1 game tapi dah lebih 4 tahun xmenang ape2 piala...

    jangan duk bangga dgn zaman dulu, kalau nak cite pasal dulu, blackburnpun pernah menang epl...

    org duk bercerita zaman skrg, perfomance skrg..kedudukan semasa...ape gune kalau menang 1 game tapi dah lebih 1 dekad xmenang epl...renung2kan & selamat bermal..

     

  8. liverbirdred Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297177115089#c8269514843922847981'> February 8, 2011 at 10:58 PM

    KC
    ape yang nko xksh plak..karang aku tanya nko berapa banyak chelsea pegang cup kalau takat epl tu team wa dah 18x..CL dah 5x... chelsea
    final CL pun baru 1x dapat pg..
    nko nie btol2 buta sejarah la..banyak makan belacan agaknya nko nie..kalau xde dulu xde lah karang..
    Team nko main cantik ek...? apa guna main cantik kalau tewas..bro..?
    nampak sangat yg CA tu xpandai nk handle..peduli apa kalau horang naik main 10 horang defend pun nko peduli hape...
    nko perlu ingat chelsea br blajaq2 stay di top 4 mulai tahun 2004..sebelum tu chelsea team yang lu sokong belum pernah kucup CL cup..n hanya team ayam dalam epl..

     

  9. http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297181887194#c5628097433777470783'> February 9, 2011 at 12:18 AM

    liverbirdred
    -nilah yg susah kalau berdebat dengan fans lalang ni..asyik nak buat aku bagi point same je..dah berapi kali aku cakap xde gune kalau pernah menang ucl tapi skrg ni dah lebih 4 tahun xmenang trofi...org xcakap tahun yg sudah..org cakap yg skrg...

    kalau team ko menang sampai satu juta trofipun ucl tu xde gune kalau skrg xmenang ape2...xde gune kalau pernah menang trofi ucl kalau trofi epl dah lebih 1 dekad xmenang epl...

    sjrh xperlu dikenang, sjrh perlu dijadikan panduan utk masa depan.talk for now n not before 2004....

     

  10. nikmad Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297203027135#c6038624136391715529'> February 9, 2011 at 6:10 AM

    hahahahahahaha!!! kalau ada yg kata chelsea main cantik cuma fan's chelsea je admitted... CA letak 3 striker ingat leh makan besar ke??? hampeh....yg aku nmpk 190 minit last baru nmpk chelsea control ball sebelum tu lebih dikuasai liverpool...3 try yg cukup power...maxi, raul dan aurelio...chelsea cuma satu je...

     

  11. http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297211117099#c3103401183435981303'> February 9, 2011 at 8:25 AM

    nak main cantik cmner kalau liverpool gune taktik berkampung...ancelottipun x expected yg liverpool gune taktik cmtu..kalau x, dah lame die ubah formasi awal2..liverpool dtg just utk draw n bukan utk menang...dapat golpun nasib...

    dibantu plak oleh ref low class...at least chelsea patut dapat 2 penalti..last minuted tu mmg deserved ssgt..glen goblok johnson tu rempuh ivanovic...di situ memang sah penalti..ref bodoh je yg xbagi penalti kick utk scene itu...n terserlah lagi "kebodohan" andre marriner...

    fool untuk org bodoh..patutlah andre marriner xbagi penaltipun...die nak suruh team fool menang...

     

  12. Mad Maddock Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297223194882#c3479919282181214309'> February 9, 2011 at 11:46 AM

    urm bro lu kene trime kekalahan bro..klu lu kata liv men taktikal tade telur..wa pn nk ckp yg chelsea guna taktikal mati katak.haha. ptutnya ms second half C.A da bt sesuatu ms liv men 5 defend tp ego tgi nk gak main 3 striker. lg satu kesilapan C.A bg torres men 66 minit..glojoh beno yer C.A tu..apa2 pon pujian yg lyk mlm tu bg aku pd king kenny psl berani n yakin pd player2nya..wpon suarez x dturunkn.heh. kpd fan chelsea terima la kekalahan dgn redha.moga season dpn kite brtemu lg..

     

  13. liverbirdred Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297230276081#c2083515931367558544'> February 9, 2011 at 1:44 PM

    KC>>
    cereta telates ..team chelsea bungkus kedua2 game epl tahun nie ngan liverpool..engkau peduli ape taktik kg ke..pekan..ke..?? ape sakit ht bebonar nko nie..?itulah tandanya chelsea yang nko sokong xreti main...lepas tu coach chelsea tu cewi semcm je..lu kena ingat mlm tu luis suarez n carol belum main lagi..so wat bro..????
    satu lagi nko kecoh benar la penalti..penalti..penalti..nampak sangat striker nko tu dah tua2 dah n xmampu nk wat gol selain pelnati..striker chelsea tu semua dah bleh simpan kat musium... fa cup ngan everton pun terberak tekencing tu pun draw je...CL nnt jumpa inter..hahaha....tahu la nasib chelsea nko pas nie numpa inter...
    Oleh itu nko trima la kenyataan team kesayangan nko iaitu chelsea ...SEMAKIN HARI CHELSEA SEMAKIN BASI..

     

  14. aeiou Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297230469502#c257362749273261082'> February 9, 2011 at 1:47 PM

    hahaha!
    tak terima kekalahan jugak?
    salahkan tactical liverpool?
    sepatutnya CA yang genius tu dah boleh baca setiap game pasukan.
    bukan ikut tactical syok sendiri.
    ingat sikit. Holland pernah guna Total Football tapi kesudahannya pun kalah. Norway guna tactical bola jauh untuk kalahkan Brazil.
    jadi salah siapa kalau CA tak pandai guna kelebihan player.
    takkan sendiri kalah nak menyalak kat team lawan kot!
    lagi satu tak payah nak bangga la dapat piala setiap musim. itupun tinggal sejarah je walaupun tahun lepas. liverpool penah menang 5 piala semusim. kowang?
    tradisi THE REDS bukan tandingan kowang la. anggap aje kowang bernasib baik tak kalah lebih teruk sebab KK tak turunkan suarez ngan carrol...

     

  15. Badie88 Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297238113212#c868045476457151720'> February 9, 2011 at 3:55 PM

    bro..blackburn mmng pnh mng EPL...ko tahu x sapa y pegang blackburn time 2???ko tahu ke x???KING KENNY bro...KING KENNY...klu team ayam dlm EPL 2 KK blh olah ''TAKTIKAL TELO''(spt y ko dakwa) mngikut kmampuan team n kasik diorg champion...apa tah lg LFC...so...bro...we'll see till end of d season...

     

  16. http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297256745595#c7778697701677708370'> February 9, 2011 at 9:05 PM

    liverbirdred, aeiou & badie88
    -terima kasih kerana mengomen ye..harap maaflah aku malas nak bace ayat yg panjang2...setakat nak cakap benda tu, baik xyah..aku dah tahu...

    baik ko bagitahu je ayat2 kat atas ni kat golongan yg xtahu cam mak ko ke..cikgu skolah ko ke...aku ni pro bab2 bola...xperlu nak cakap benda yg aku dah tahu...

    alangkah bagusnya kalau anda semua bersungguh bercakap bab2 agama plak..bercakap khusyuk bukan main pasal bola, bab2 agama xtahulah..nauzubillah

     

  17. Mad Maddock Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297263234576#c6098066114998654736'> February 9, 2011 at 10:53 PM

    haha KC..hang sgt lawak la..klu nk cite bab agama kami bole cari blog psl kisah agama. apedaaa..ape2pon jika kami terkasar bahasa harap dimaapkan. mungkin favourite team kita berlainan tp kita tetap 1malaysia meh.

     

  18. http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297330883943#c7675677266647113160'> February 10, 2011 at 5:41 PM

    ha'ah mmgpun...nak cari blog agama, tapi blog ni jgk yang dkomennnya..

    sudahlah mad, berhenti sahajalah sandiwara anda itu...

    ape2pun jika saya terkasar bahasa bukan harap tapi kena maafkan...1malaysia ? majulah sukan untuk negara...1 malaysia tu untuk kerajaan je...

     

  19. nikmad Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297355708473#c1363051776650002784'> February 11, 2011 at 12:35 AM

    lawak tul ar ko nie KC...ko buka blog pasal bola pastu kutuk tem orang sokong...bila orang balas balik ko suruh org cakap pasal agama plak....ko tukar blog nie jadi bog bab agama tk payah ar letak gambar player2 bola yng dah sah2 nmpk aurat tu.....~YNWA~

     

  20. cikpakupakis Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297390159809#c3843655630806408053'> February 11, 2011 at 10:09 AM

    hahaha...bodoh punye KC...
    kebodohan die paling ketara bila memperlekehkan org lain...
    cakap pandai seembang kencang berdegar..tp otak tadak...
    KESIANNN...

     

  21. zizie Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/02/fokus-kepada-taktikal-not-beautiful.html?showComment=1297677583209#c2881596671776373780'> February 14, 2011 at 5:59 PM

    KC ibarat meludah ke langit kene ke muka sendiri..,,,cakap mcm dia sorang je betul.,,..,,aku sokong liverbirdred.,,...

     


 photo imagetxt-9495669.png



 photo imagetxt-70216036.png

 photo 0617889c-c804-4db4-b933-4d1a5ca82661.jpg


2 In 1 Alex analisis André Schürrle andre villas-boas Andriy Shevchenko anugerah Ashley Cole avram grant azpilicueta big london derby biografi blablabla blues legends Branislav Ivanovic bruce buck capital one cup carling cup Carling Cup Preview Carlo Ancelotti carlo ancelotti dalam kenangan Cartoon Of The Week cesc fabregas chelsea tour Chit-Chat claudio ranieri community shield Daniel Sturridge david luiz Deco Didier Drogba diego costa dokumentari eden hazard Eksklusif erland johnsen europa league ex-player FA Youth Cup Fabio Borini facebook fair play fakta fernando torres Fesyen/Style Fifa Club World Cup fixture Flash Back Florent Malouda formasi Franco Di Santo Frank Lampard Friendly Match gael etock Gael Kakuta Galeri/Foto gambar gary cahill gol Guus Hiddink hangat hangit Head To Head Hilario Hot Discussion Info Kelab info kelab luar Injury News internationaleleh interview Islam Feruz istimewa Isu Panas Jack Cork Jadual Pra-Perlawanan Jeffrey Bruma jersi Joe Cole John Obi Mikel John Terry jose mario rocha Jose Mourinho Joseph Bosingwa Josh McEachran juan cuadrado Juan Mata Juliano Belletti kedudukan liga kelakar kem U-19 kenangan terbaik kevin de bruyne kontrak news kuala lumpur lari topik line-up LiveScore loic remy luahan hati lucas piazon Luiz Felipe Scolari malaysia friendly marco van ginkel mark schwarzer marko marin match international Match Stats Matej Delac Michael Ballack Michael Essien Michael Mancienne Miroslav Stoch Nemanja Matic Nicolas Anelka no more fa cup off-topic Official oriol romeu Oscar patrick van aanholt Paulo Ferreira pendapat dr supporter pengumuman penilaian pemain perutusan hari raya Peter Kenyon Petr Cech piala dunia Piala FA player ratings post-match pra-musim Pra-Perlawanan pre-match pre-season match Preview Match Preview Match Malam Ini profile Quaresma quote rafa benitez Ramires rasmi raul meireles Ray Wilkins Ricardo Carvalho roberto di matteo Roman Abramovich romelu lukaku Ron Gourlay Ross Turnbull rumours news rumours or not ryan bertrand Salomon kalou sam hutchinson samuel eto'o Scott Sinclair selebriti senarai pemain siri SiteMap sketsa Sketsa Perlawanan Skuad England stadium stamford bridge Statistik perlawanan Steven Gerrard suka-suki Sumber Rujukan table taktikal teka-teki terhangat dari kem sebelah thibaut courtois thorgan hazard tiket tips title race tomas kalas topik Transfer News UEFA Champions League uefa super cup ulasan aku Ulasan Perlawanan Ulises Davila Undian/Vote video Video Highlights/Gol willian world cup Yossi Benayoun youngster Youtube Yuri Zhirkov
 photo imagetxt-3183125.png