Chelsea 2 Newcastle 0

Posted by KampungChelsea On Sunday, August 26, 2012

Kemenangan ke atas Newcastle ini tiada ertinya jika kita tidak memberi kredit penuh kepada Hazard & Torres.

Kombinasi Torres-Hazard lah yang telah merealisasikan kedua-dua gol Chelsea. Gol pertama diperolehi menerusi sepakan penalti selepas Torres dikasari. Lampard berada di bangku simpanan, jadi Hazard diberi kepercayaan untuk mengambil sepakan penalti. Hazard menggalas tugas tersebut dengan baik dan memberi gol pendahuluan kepada The Blues.

Chelsea menggandakan kedudukan 2-0 melalui satu jaringan cantik dari Torres. Menerima umpanan Hazard, Torres melepaskan rembatan kaki kanannya itu ke sudut kiri gawang Newcastle, menewaskan Tim Krul.

Torres dua game dua gol , manakala Hazard 3 game 6 assist. Memang terbaik lah, terutama sekali Hazard. Apa makan lah budak belgium ni.

Aku puji RDM atur line-up. Menyingkirkan Lampard di-bench dan menggantikannya dengan Meireles merupakan satu strategi yang bijak. Dua match sebelum ni gandingan Mikel-Lampard tak menjadi, lantas RDM buat option baru, meletakkan Meireles pula mengemudi di barisan tengah bersama Mikel. Mikel juga harus diberikan pujian kerana menjaga midfield dengan bijak. Dia menggunakan fizikal body nya yang kuat itu untuk menutup ruang ketika lawan membuat hantaran. Cuma itu je lah kelebihan Mikel. kalau nak harap lebih daripada itu memang susah. macam Essien, dia centre midfielder yang laju dan boleh create lebih banyak idea kepada striker & winger, disamping cekap membuat hantaran. kadang2 shoot power. Mikel tak boleh buat dua benda tu.




Dengan kemenangan ke atas Newcastle ini, kita dapat merasai 2 kepuasan :

1) Chelsea kekal di puncak liga dengan maksimum 9 mata.
2) Badi 4 perlawanan tanpa menang dengan Newcastle di Stamford Bridge sebelum ini terhapus

Puas hati juga melihat papis cisse & dem ba dirantai dengan rapi oleh bek2 kita. bukan mudah nak kekang dua negro liat itu.

P/S : Moses pun dah official. Harap RDM pandai2 lah guna pemain sayap kental tu. Memandangkan winger kita semakin hari semakin bertambah, rasanya setiap game perlu ada rotation juga. Jangan tiap2 game yg main orang sama sahaja.

9 Response to 'Chelsea 2 Newcastle 0'

  1. Unknown Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-newcastle-0.html?showComment=1345946860243#c3420483375042940369'> August 26, 2012 at 10:07 AM

    aku ada tgk live ni smlm mmg aku bagi pujian 9/10 utk squad kita

    semua pemain cantik bermain d posisi masing2 .....

    so ini komen aku

    d bahagian pertahanan aku mmg takda komen sbb mmg 4pertahanan tu mmg mantap ....cuma iva dan cole jarang naik macam dulu utk membuat hantaran lintang masuk dlm box penalty ....aku rasa d sebabkan winger kita sdh memainkan peranan yg sepatutnya....so 4defender tu kekal d posisi masing2 utk menjaga kubu x tembus ole pihak lawan

    d bahagian tengah mmg cun kali ni ...gandingan mikel + raul mmg cukup bagus berbanding mikel + lampard ..so aku harap kali ni mikel jgn berganding dgn lampard utk match yg akan datang ...

    raul dan mikel banyak bermain d posisi tgh dengan mengawal bola dgn bijak membuat hantaran ke atas...

    d bahagian atas mmg cukup bagus cuma x byk peluang utk menjaringkan gol

    torres semakin hari semakin menonjol so harap dia keep and up kan lagi spirit dia tu supaya setiap match ada gol utk torres

    hazard mata aku x bole kata2 sbb mmg terbaik cuma semenjak kemasukan hazard ni watak mata nampak kurang skit berbanding season lalu....nampak macam dummy utk mengelirukan pihak lawan

    hazard x segan silu terus menerus utk show-up skills dan kelebihan yg dia ada ....mmg terbaik utk ezen hazard ni belum brother of hazards lagi masuk hehehehe


    pertukaran aku rasa c mata tu terkejut sbb rdm keluarkan dia di gantikan ole ramires hehehehe ;)
    selepas kemasukan lampard minit terakhir nampak kita slow skit...
    x tau kenapa jadi macam tu...aura lampard ni ngam utk match yg penting....so bagi peluang budak baru utk main kat epl .....


    mmg sebelum ni gandingan mikel lampard kurang menyerlah ....x seberapa ngam ....

    mikel + raul
    lampard + ramires

    ni gandingan yg aku nampak sesuai utk bermain bersama2

    overall kalau kita kekalkan permainan macam ni kita akan dpt membuatkan lawan menjadi kucar kacir

     

  2. Mista Maman Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-newcastle-0.html?showComment=1346034465683#c2750661942389617217'> August 27, 2012 at 10:27 AM

    TP sayangnya, xdpt tgk Oscar main. Mikel & Lampard boleh dibangku simpankan sebaiknya, utk dimasukkan bila perlu.

    Skrg, aku xtau langsung apa dah jd dgn Romeu, sbb aku sgt puas hati dgn kebijaksanaan Romeu kendalikan DM Chelsea sebelum ni.

    Aku xpasti lg sesungguhnya, RDM ingin bermain taktik apa, sebab dia xingin tukar taktik Mikel-Lampard dia tu. Walhal, kte dah overloaded dgn bakat muda yg mantop & lebih "cerdas" berbanding Lampard & Mikel tu.

    Entahlah, aku cuma hrp kebaikan yg ada pd pertahanan kte, disertakan dgn kejituan serangan balas Chelsea akan menjanjikan pulangan yg terbaik musim ni.

    Utk EPL, kekal menang di tmpt sendiri, kental di bhgn pertahanan & bijak menyudahkan peluang serta kurg dibolosi pihak lawan ialah faktor-faktor utama utk jd champion.

    Ape pun, setuju dgn @KC & @Uknown yg semua players get 101% involved, good workrate & dpt saksikan kembalinya sengat Chelsea antara Torres, Mata & Hazard.

     

  3. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-newcastle-0.html?showComment=1346142165371#c3940159279523941516'> August 28, 2012 at 4:22 PM

    @unknown
    - mata memang kurang menyerlah sejak kemasukan hazard. sebab utama kerana bile hazard masuk, mata terpaksa tukar posisi. RDM letak Mata di posisi CAM. manakala posisi LM, hazard ambil. jadi di situ, peranan Mata tak banyak. macam musim lepas, mata beraksi di posisi left winger. banyak tanggungjawab nak dipikul di posisi tu. so skrg ni mata dah kurang skit fungsinya, memandangkan musim ni chelsea beli banyak winger.

    @maman
    - romeu tak main sebab RDM lebih suka gandingan mikel-lampard & mikel-meireles. nak tengok romeu main, kena tunggu mikel injured dulu lah.

    romeu jadi 1st choice masa AVB manage. so lepas AVB tak de, romeu tak lagi menjadi pilihan 1st eleven. mungkin RDM tak nampak apa2 keistimewaan romeu... essien pun duk kat bench juga.

    bila banyak sangat pemain di bahagian midfield, kesannya pemain yg pernah main gempak masa season2 lepas terpaksa disingkirkan, bagi memberi peluang kepada muka2 baru.

    RDM kena bijaklah buat rotation. aku kesian dengan essien n romeu. dua org tu kalau lama sangat duk kat bench, takut perfomance diorg jadi merosot.

    ada ura2 mengatakan romeu bakal "balik" semula ke barca.

     

  4. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-newcastle-0.html?showComment=1346143962696#c1385608970926113567'> August 28, 2012 at 4:52 PM

    masukkan oscar dan meireiles. kurangkan lampard dengan mikel. malam haritu superdla.. betrand, torres, hazard, ivanovic amat menyerlah. keep it up

     

  5. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-newcastle-0.html?showComment=1346155054517#c5821853018075696311'> August 28, 2012 at 7:57 PM

    mmg rdm patut buat rotate player d bahagian midfielder setiap perlawanan..sbb kalau x kompom ada player naik angin ...

    kita akan berjumpa d alteco madrid utk piala super cup...so aku harap betul2 kita menang match ni dan bawa balik piala super cup tu masuk stamford bridge ;) ....

    x kira sapa yg akan jadi 11 line up utk super cup dorang mesti main sebaik baiknya ;) .......


    majulah bola utk chelsea fc

     

  6. Mista Maman Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-newcastle-0.html?showComment=1346205865230#c8819034912955892288'> August 29, 2012 at 10:04 AM

    Hahaha... Kalau Romeu balik ke 'tmpt asal' dia, aku akan salahkan RDM, sebab aku xrasa aku seorg je yg support Romeu main utk 1st eleven, sbb based aku nye research dgn pelbagai fans Chelsea or even bukan fans Chelsea, diorg mmg prefer Romeu above Mikel or even Essien.

    Kalau u all tgk balik ROmeu main season lepas, bile dia main je, Chelsea bukan "Park-Bus" team, dan ROmeu tolong senangkan kerja CB & utilise tgh Chelsea, Mata ke, striker ke, xperlu turun bawah utk dapatkan bola, jd fokus kepada serangan lebih mudah.

    Tp ape pun, kene percaya RDM sdg mengusahakan sesuatu lebih ke arah kemenangan Chelsea sebagai sebuah pasukan, bukan mengenai seseorg atau individu itu sendiri. Athletico Madrid jadi landasan terbaik betapa mantap atau tidak Chelsea yg baru ni.

    Support Chelsea to the end! KTBFFH!

     

  7. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-newcastle-0.html?showComment=1346225833005#c3029996799952859035'> August 29, 2012 at 3:37 PM

    abis la..aq dgr essien dh nk kuar dr chelsea..huhuhu..

     

  8. Mista Maman Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-newcastle-0.html?showComment=1346293201046#c725541097989818164'> August 30, 2012 at 10:20 AM

    Xpela bro. Essien kene main sebab dia pun bertaraf bintang, jd dari dia dipanggil mcm Malouda (staying kat Chelsea utk dapat gaji semata), mmg sedey ah.

    Lgpun, Chelsea mesti kurgkan pemain sebab gaji keseluruhan mestilah ikut average FFP FIFA nanti.

    Ape pun, pd aku dia dah cukup antara living legend yg boleh kte banggakan smpi bebile.

    Mr. Bison, will be respected always!

     

  9. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-newcastle-0.html?showComment=1346384978544#c5487591070391940549'> August 31, 2012 at 11:49 AM

    btl gk..dy pn xnk dpt gelaran cm 2..anyway dy byk memberi sumbangan pd chelsea..aq tgk dy mmg superd dlm position md..

     


 photo imagetxt-9495669.png



 photo imagetxt-70216036.png

 photo 0617889c-c804-4db4-b933-4d1a5ca82661.jpg


2 In 1 Alex analisis André Schürrle andre villas-boas Andriy Shevchenko anugerah Ashley Cole avram grant azpilicueta big london derby biografi blablabla blues legends Branislav Ivanovic bruce buck capital one cup carling cup Carling Cup Preview Carlo Ancelotti carlo ancelotti dalam kenangan Cartoon Of The Week cesc fabregas chelsea tour Chit-Chat claudio ranieri community shield Daniel Sturridge david luiz Deco Didier Drogba diego costa dokumentari eden hazard Eksklusif erland johnsen europa league ex-player FA Youth Cup Fabio Borini facebook fair play fakta fernando torres Fesyen/Style Fifa Club World Cup fixture Flash Back Florent Malouda formasi Franco Di Santo Frank Lampard Friendly Match gael etock Gael Kakuta Galeri/Foto gambar gary cahill gol Guus Hiddink hangat hangit Head To Head Hilario Hot Discussion Info Kelab info kelab luar Injury News internationaleleh interview Islam Feruz istimewa Isu Panas Jack Cork Jadual Pra-Perlawanan Jeffrey Bruma jersi Joe Cole John Obi Mikel John Terry jose mario rocha Jose Mourinho Joseph Bosingwa Josh McEachran juan cuadrado Juan Mata Juliano Belletti kedudukan liga kelakar kem U-19 kenangan terbaik kevin de bruyne kontrak news kuala lumpur lari topik line-up LiveScore loic remy luahan hati lucas piazon Luiz Felipe Scolari malaysia friendly marco van ginkel mark schwarzer marko marin match international Match Stats Matej Delac Michael Ballack Michael Essien Michael Mancienne Miroslav Stoch Nemanja Matic Nicolas Anelka no more fa cup off-topic Official oriol romeu Oscar patrick van aanholt Paulo Ferreira pendapat dr supporter pengumuman penilaian pemain perutusan hari raya Peter Kenyon Petr Cech piala dunia Piala FA player ratings post-match pra-musim Pra-Perlawanan pre-match pre-season match Preview Match Preview Match Malam Ini profile Quaresma quote rafa benitez Ramires rasmi raul meireles Ray Wilkins Ricardo Carvalho roberto di matteo Roman Abramovich romelu lukaku Ron Gourlay Ross Turnbull rumours news rumours or not ryan bertrand Salomon kalou sam hutchinson samuel eto'o Scott Sinclair selebriti senarai pemain siri SiteMap sketsa Sketsa Perlawanan Skuad England stadium stamford bridge Statistik perlawanan Steven Gerrard suka-suki Sumber Rujukan table taktikal teka-teki terhangat dari kem sebelah thibaut courtois thorgan hazard tiket tips title race tomas kalas topik Transfer News UEFA Champions League uefa super cup ulasan aku Ulasan Perlawanan Ulises Davila Undian/Vote video Video Highlights/Gol willian world cup Yossi Benayoun youngster Youtube Yuri Zhirkov
 photo imagetxt-3183125.png