Chelsea 2 Manchester City 3

Posted by KampungChelsea On Monday, August 13, 2012

Kekalahan kepada City dalam merebut trofi julap tidaklah begitu mengecewakan sangat.

Chelsea bermain dengan baik pada separuh masa pertama, yakni ketika Ivanovic ada membantu di barisan pertahanan. Beradu kekuatan 11 sama 11, kita boleh lihat sukar untuk Manchester City menembusi tembok kebal Chelsea. Namun segalanya berubah selepas Ivanovic dibuang padang. Bermain dengan 10 orang, menentang pula team seperti Manchester City, so what do you expect ?

Keputusan pengadil melayangkan kad merah kepada Ivanovic itu pada aku tidak wajar kerana Ivanovic terlebih dahulu membuat tekel ke arah bola.

Sebut pasal kad merah, pengadil juga harus memberikan kad merah kepada Stefan Savic, pemain pertahanan City kerana dia menyiku muka Torres. Tapi sebaliknya, tiada apa-apa kad yang dilayangkan dan yang hairan, City pula dapat free kick di atas insiden tersebut.

Mengharungi separuh masa kedua tanpa seorang bek yang kental, sememangnya memberi kelebihan kepada City untuk melancarkan serangan dengan lebih terbuka. Seorang bek tiada jadi bahagian defend akan sentiasa dibolosi dengan mudah. Hasilnya City memperolehi 3 gol dalam masa kurang dari 12 minit.


Berkenaan dengan prestasi pemain kita dalam perlawanan ini, ada yang positif dan ada yang negatif. Yang positifnya, Torres telah menunjukkan aksi yang terbaik. Boleh dikatakan dia sudah berada dalam hot-form. Lihat sahaja pada gol pertama Chelsea, penyudah Torres sangat superb. Dia juga sempat memperdayakan beberapa pertahanan City. Yang negatif pula, mungkin di bahagian tengah kurang berfungsi pada pertengahan separuh masa kedua. Mikel dan Lampard banyak buang bola.

RDM harus peka dengan situasi yang berlaku. Kita sudah kehilangan seorang pemain, pemain bek pula itu, jadi bila berlaku situasi seperti itu, apa yang perlu dibuat ialah menggantikan seorang pemain tengah dengan pemain pertahanan. City sudah pasti akan melakukan serangan berhabis-habisan, jadi waktu itu, kita hanya perlu mengamalkan corak parking bus sahajalah. Dengan kekurangan pemain, sukar untuk kita membuat serangan dengan lebih terbuka.

Harap Chelsea dapat ambil pengajaran daripada kekalahan ini. Kita sudah ada pemain baru yang bagus dan berbakat, jadi gunakan kelebihan ini untuk mencapai trofi yang seterusnya. Untuk hilang trofi julap seperti Community Shield ini tidaklah perlu dirisaukan, apa yang penting, kita wajib bersaing untuk kejuaraan liga, Champions League dan Fifa World Cup Club. Itu yang menjadi objektif utama kelab.

14 Response to 'Chelsea 2 Manchester City 3'

  1. estilo2707 Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-manchester-city-3.html?showComment=1344788749258#c3939286825881716586'> August 13, 2012 at 12:25 AM

    Klu RDM nk stay lame kt Chelsea... jgn dok ulang pkare ngarut AVB wat dlu... xkn x nmpak mistake pling byk Mikel wat smpe 3gol bolos... kite leh menang, tp klu midfield mcm haram, konpem kalah la... RDM kne igat, nk stay lame kt CHelsea, mst menang slalu, bkn kalah ataw seri...

     

  2. ArulchelseA Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-manchester-city-3.html?showComment=1344789141181#c5919748224653222707'> August 13, 2012 at 12:32 AM

    stuju..rdm lambat masukan Ryan Bertrand..kita mendahului 1 gol..mula 2nd half ptt dah masukan..

    klau dlm game dah lama aku buat 441..hehe

     

  3. mannerohardy Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-manchester-city-3.html?showComment=1344826623162#c6258335261818760973'> August 13, 2012 at 10:57 AM

    This comment has been removed by the author.

     

  4. mannerohardy Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-manchester-city-3.html?showComment=1344826807693#c6154021653603263714'> August 13, 2012 at 11:00 AM

    sebenarnya rdm x rasa penting sangat piala komuniti ni...sekadar just suka2 ...kalah pun x apa ;)

    apapun ini pendapat aku pasal semalam

    dari bahagian bawah cuma luiz yg nampak sangat rajin kejar bola dan buat blocking ...jt dan iva slow2 and macam malas nak kejar bola ...cole ok skit sbb ada naik kat atas

    bahagian tengah pulak banyak bola hantar tpt lawan bukan tempat kawan hahahahhaha.... bahagian hadapan cantik cuma beberapa skills x menjadi ....

    abg nando da start show skit2 skills ....mmg da ada keyakinan utk ganti tpt drogba cuma nando ni x suka sangat bola lambung....kita bagi abg nando through pass cukup ....
    hazard main mmg cantik mantap....

    tapi aku rasa itu mmg teknik rdm x suruh defender naik sangat sbb bahagian attacking m,city mmg kuat ...

    kelemahan yg amat ketara ialah dari segi hantaran bola x tepat....dan sepatutnya selepas iva keluar yg ganti tempat tu luiz atau pun mikel ...yg ni ramires yg ganti huhuhhuhh ramires tu bahagian tengah dan winger kanan mmg cantik .....selepas ramires ganti tpt iva ...kita punya serangan teramatlah kurang

    selepas kemasukan beberapa pemain dapat menyuntik semangat sedikit cuma da lewat masuk so x sempat nak draw ;) ....

    kemasukan daniel mmg ketara skit sbb daniel mmg lincah cuma kepala batu n tamak byk hahahaha bukan tamak skit tapi banyak tu....kekekkekek


    apapun kita tunggu epl yg akan start minggu depan ...good luck

     

  5. Mista Maman Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-manchester-city-3.html?showComment=1344830593715#c1182392265566563367'> August 13, 2012 at 12:03 PM

    No! Kalau u all tgk balik, from the start of the game, Chelsea nervous dah nampak, lepas Ivan kene buang, lagi la..!

    Kenapa biarkan Yaya Toure bebas bergerak, smpi Milner & Kolarov yg bangang tu boleh buat hantaran dr wings bnyk kali? Kite mng kat Stamford Bridge lwn City season lepas sebab kite bantai habis Toure & Silva, ini x, tgkkan je diorg passing sane passing sini, possess selama yg boleh. Mikel boleh jual, lame dah dok perhati mamat ni. Lembap betul, ingat liga China Super League ke?

    Torres mmg sumber inspirasi, tp Lampard & Mikel pulak ajar bhgn tgh Chelsea supaya stay je kat bawah & "TUNGGU" selagi boleh utk counter-attack. Aduiii.. RDM lmbt tukar, baca game lame sgt.

    Penat la wei tgk Chelsea main smlm, ACOle, Luiz, Ramires, Lampard semua kalau main kat UCL ke, dah kene buang dah. Emosi semua, tgk balik mmg menjadi la attacking City tu, smpi kene psycho Chelsea. Cech pun tgk je bola tu semua masuk.. Mmg kene bahan la, Roman mesti upset.

    Aku ingatkan RDM start bw masuk subs baru lepas start 2nd half, ganti Mikel, eh ini tak, bg main smpi HABIS game lak tu, Mata lak ke laut, Hazard mcm nak show-off lebih.

    Kalau mcm ni gayanya, Chelsea xboleh nak start attacking football mcm yg Roman nak. RDM, please step up!

     

  6. msmz Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-manchester-city-3.html?showComment=1344843616914#c4175114597019427578'> August 13, 2012 at 3:40 PM

    This comment has been removed by the author.

     

  7. msmz Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-manchester-city-3.html?showComment=1344843701890#c3221846252343706919'> August 13, 2012 at 3:41 PM

    aku rse bila dah beli ramai gle AMF mcm jeruk,RDM dah x leh guna 4-2-3-1 dah...itu bg aku formasi defensif..2 holding midfielder..tapi jadah ape letak lampard yg suka naik tu jdi holding midfielder...mikel plak alahai slow bapak & bnyak buang bola,patut start guna oriel romeu dah,aku tgk si romeu tu power je posisi mikel tu,bleh perform dlm game penting,mikel wajib dijual...dah ramai AMF tu guna la 4-3-3 atau 4-4-2....x berubah formation jgk aku amat yakin RDM will be out by christmas

     

  8. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-manchester-city-3.html?showComment=1344846894565#c7311786410460584253'> August 13, 2012 at 4:34 PM

    Patutnya before half time lg dah bg Bertrand masuk , tukar dgn Mikel :/

     

  9. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-manchester-city-3.html?showComment=1344907529107#c6722998803019122322'> August 14, 2012 at 9:25 AM

    iayark!!... aku tertinggal daa... tak prasan pun dh stat epl.. nampak sgt tak mengikuti perkembgn semasa huhuu.. aiseyy kalah?? aku tgk dr komen sme.. cam kalut je chelsea.. hope boleh jd pengajaran buat RDM.. tak kisah ler trofi julap ke trofi ape skali pun.. patutnya goal dia kene menang.. main utk menang.. bukan nye frendly game lg dh nak try2 orang... wake up ler...

     

  10. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-manchester-city-3.html?showComment=1344910272079#c8377570840617473721'> August 14, 2012 at 10:11 AM

    This comment has been removed by the author.

     

  11. Mista Maman Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-manchester-city-3.html?showComment=1344919231973#c5317520524013035869'> August 14, 2012 at 12:40 PM

    A'ah.. Xpun, Mikel out, masukkan Cahill partner dgn Terry, si Luiz naikkan ke holding midfielder.

    Aku xfaham yg JT suka passing kat Mikel even tgk Mikel dah kene follow rapat dgn opponents, then masing2 huru-hara bile terlepas bola.

    Lampard mmg rajin dlm game tu, tp mentaliti yg die bawa tu seolah2 punca serangan Chelsea xspt nak menang, harapkan luck. Mata smpi xtau nak main post area mane. Torres kene rampas bola sendiri utk start attack.

    Aku harap RDM cepat kenal pasti masalah "nervous" ni mane datangnya, sbb dah Champion of UCL pun masih main mcm mid-table nye team.

     

  12. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-manchester-city-3.html?showComment=1344988775868#c5781622063544719673'> August 15, 2012 at 7:59 AM

    haii.. cam dpt penyakit berjangkit je RDM ni... penyakit berjangkit ngn AVB.. hati2.. baik cpt2 berubat...

     

  13. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-manchester-city-3.html?showComment=1344995739711#c284261954618571905'> August 15, 2012 at 9:55 AM

    bg sy, para pmain chelsea prlu ubah mentaliti masing2....perlu ada mentaliti semangat juang yg tinggi & sbg juara UCL....& sy stuju skiranya D.Luiz tukar posisi ke holding midfielder...sy yakin chelsea akan digeruni team yg lain....come on chelsea..KTBFFH

     

  14. Mista Maman Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/08/chelsea-2-manchester-city-3.html?showComment=1344998715502#c225910952511942505'> August 15, 2012 at 10:45 AM

    Tu la, aku masih rasa "RASA GEMURUH & HARAP TUAH" puncanya Chelsea sentiasa "rapuh" bile berdepan kelab power, yg mana aku tgk, even Manager pun mcm muka "TERGAMAM" / "SPEECHLESS", kdg2 layankan smpi habis, xnak buat rombakan cepat atas alasan "WE MUST WAIT & SEE WHAT MIRACLE CAN BE HAPPENED NEXT", nak save substitutes sbb at least, maybe boleh "MELAMBATKAN MASA PERMAINAN" if tgh leading, or "COVER" yg injured shj.

    Ramai Fans Chelsea anggap Chelsea masih bukan yg zaman JM (2004/2005, 2005/2006, 2006/2007) & CA (2010/2011) even kte dah menang UCL. Sebab utama?? Semangat juang & xgentar tu dah hilang, even bw masuk stars baru pun, environment pasukan tu dah ke belakang, bukan makin maju ke hadapan, & Terry dgn kes2 bangang dia bawa player yg lain semua kalut sama. It's a massive gap, guys.

    I'm afraid, RDM could not save his job because mcm @POHPALEH BURGER ckp gak la, dah jangkit penyakit AVB (walaupun AVB menang semua pre-season games & games awal EPL season lepas).

    Kite yg dari jauh ni harap Chelsea bangkit, sbb kalau nak retain title UCL ke atau nak tmbh titles, kene step up to the plate. Syg Chelsea agak "takut" skit start season lepas smpi laa ni.

    Chelsea, bring it on bebeh!

     


 photo imagetxt-9495669.png



 photo imagetxt-70216036.png

 photo 0617889c-c804-4db4-b933-4d1a5ca82661.jpg


2 In 1 Alex analisis André Schürrle andre villas-boas Andriy Shevchenko anugerah Ashley Cole avram grant azpilicueta big london derby biografi blablabla blues legends Branislav Ivanovic bruce buck capital one cup carling cup Carling Cup Preview Carlo Ancelotti carlo ancelotti dalam kenangan Cartoon Of The Week cesc fabregas chelsea tour Chit-Chat claudio ranieri community shield Daniel Sturridge david luiz Deco Didier Drogba diego costa dokumentari eden hazard Eksklusif erland johnsen europa league ex-player FA Youth Cup Fabio Borini facebook fair play fakta fernando torres Fesyen/Style Fifa Club World Cup fixture Flash Back Florent Malouda formasi Franco Di Santo Frank Lampard Friendly Match gael etock Gael Kakuta Galeri/Foto gambar gary cahill gol Guus Hiddink hangat hangit Head To Head Hilario Hot Discussion Info Kelab info kelab luar Injury News internationaleleh interview Islam Feruz istimewa Isu Panas Jack Cork Jadual Pra-Perlawanan Jeffrey Bruma jersi Joe Cole John Obi Mikel John Terry jose mario rocha Jose Mourinho Joseph Bosingwa Josh McEachran juan cuadrado Juan Mata Juliano Belletti kedudukan liga kelakar kem U-19 kenangan terbaik kevin de bruyne kontrak news kuala lumpur lari topik line-up LiveScore loic remy luahan hati lucas piazon Luiz Felipe Scolari malaysia friendly marco van ginkel mark schwarzer marko marin match international Match Stats Matej Delac Michael Ballack Michael Essien Michael Mancienne Miroslav Stoch Nemanja Matic Nicolas Anelka no more fa cup off-topic Official oriol romeu Oscar patrick van aanholt Paulo Ferreira pendapat dr supporter pengumuman penilaian pemain perutusan hari raya Peter Kenyon Petr Cech piala dunia Piala FA player ratings post-match pra-musim Pra-Perlawanan pre-match pre-season match Preview Match Preview Match Malam Ini profile Quaresma quote rafa benitez Ramires rasmi raul meireles Ray Wilkins Ricardo Carvalho roberto di matteo Roman Abramovich romelu lukaku Ron Gourlay Ross Turnbull rumours news rumours or not ryan bertrand Salomon kalou sam hutchinson samuel eto'o Scott Sinclair selebriti senarai pemain siri SiteMap sketsa Sketsa Perlawanan Skuad England stadium stamford bridge Statistik perlawanan Steven Gerrard suka-suki Sumber Rujukan table taktikal teka-teki terhangat dari kem sebelah thibaut courtois thorgan hazard tiket tips title race tomas kalas topik Transfer News UEFA Champions League uefa super cup ulasan aku Ulasan Perlawanan Ulises Davila Undian/Vote video Video Highlights/Gol willian world cup Yossi Benayoun youngster Youtube Yuri Zhirkov
 photo imagetxt-3183125.png