Chelsea 2 Arsenal 1

Posted by KampungChelsea On Monday, January 21, 2013
True King of London

Selepas 3 match home tanpa menang, akhirnya Chelsea menutup segala kekalutan yang berlaku di Stamford Bridge ini dengan kemenangan 2-1 ke atas Arsenal.

Mata meneruskan legasi Drogba apabila dia telah menjaringkan 3 gol dalam 4 game menentang budak2 arsene wenger ini. Menerima umpanan jauh dari Azpi, Mata melepaskan rembatan kaki kiri yang tidak mampu dijangkau oleh shazwani.

Chelsea dihadiahkan sepakan penalti selepas Shazwani mengasari Ramires. Keeper arsenal itu bernasib baik tidak mendapat kad merah. Super Frank menyudahkan penalti itu untuk kedudukan 2-0.

Dalam perlawanan ini kalau kita lihat secara keseluruhan, first half Chelsea pegang, Arsenal untuk 2nd half. Pada separuh kedua, Arsenal hanya memberi sedikit saingan namun sayangnya, tentangan mereka itu hanyalah sedikit dan tidak cukup power untuk merobek kubu defensif kita yang solid dikawal oleh Ivanovic & Cahill. Gol Walcott itu hanya sekadar memberi debaran kepada penonton sahaja sepanjang 90 minit, itu pun ada yang masih berfikir Arsenal mampu membuat kambek.

Jika Arsenal tanpa Arteta, Chelsea juga tanpa beberapa tonggak utama seperti kapten marvel JT, David Luiz serta dua nigeria Moses & Mikel.

Torres yang baru balik PLKN dengan fesyen rambut pendek seperti biasa menunjukkan aksi tempang. Tiada fungsi apa2 selama 80 minit dia dia atas padang. Ba yang masuk pada 10 minit terakhir sahaja telah menunjukkan impak walaupun dengan tempoh yang singkat. Ba juga nyaris2 untuk menambah gol ke-3 Chelsea namun berjaya disekat oleh kapten Arsenal, Vermaelen. Jika Ba beraksi lebih awal, rasanya Chelsea boleh menang mudah je dengan Arsenal, mungkin 3-1/4-1.

Torres 80 minit dengan hanya 1 shot on target, 1 shot off target, 2 passing error. Sentuhannya juga sangat2 heavy. Ada effort melalui sprint nya tapi tak cukup bagus, level confident yang masih tetap sama.

Sebenarnya aku rasa Rafa naik mainkan Ba namun terpaksa memainkan Torres dalam 1st starter kerana pengaruh dari Pak Roman. Lebih2 lagi Roman datang stadium, dan pastinya beliau lebih mahu melihat kelibat Torres dari Ba.


Setel sudah London Derby. Buat kali kedua berturut-turut Chelsea memenanginya, pertama di Emirates 2-1 & di SB juga 2-1. Aku lihat Arsenal cuba bangkit namun kebangkitan mereka hanya separuh jalan. Mungkin perlukan Van Persie yang "baru" kot untuk tumbangkan Chelsea lagi.

Kekalahan Arsenal ini meletakkan kita 11 mata di hadapan mereka untuk kedudukan no 3. Kalau nak bercerita pasal takhta liga rasanya sangat sulit memandangkan City & MU masih belum drop point. Untuk musim ini, biarah kita fokus dalam kompetitif lain yang lebih realisitk.

P/S : Ashley Cole sudah sain 1 tahun kontrak. Tapi kenapa board club tidak menawarkan perkara yang sama kepada Lampard.

8 Response to 'Chelsea 2 Arsenal 1'

  1. Mista Maman Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2013/01/chelsea-2-arsenal-1.html?showComment=1358732379847#c8315806751049552757'> January 21, 2013 at 9:39 AM

    Torres kene subs then aku tgk Roman yg beria-ia tepuk semangat.

    Aku sbnrnya terkilan bhwa Chelsea tidak lg bermain garang selama 90min, hanya melakukan 45min pertama, & if dh dpt gol, "That's it, we done!" method diamalkan.

    To be honest, bukan lawan Barca ke Real Madrid ke, ni Arsenal je, keep pressing, mcm 1st half, game over. Chelsea terus buat mcm ni, harapan nk lwn EPL title.

    #Players should perform to the highest level, same as how they got paid with huge sum.

     

  2. estilo2707 Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2013/01/chelsea-2-arsenal-1.html?showComment=1358739223880#c1797406751872892324'> January 21, 2013 at 11:33 AM

    Bagi aku, performance Chelsea malam tadi tidak layak menang pun... maaf cakap walau aku fan Chelsea, kalau cara main tak betul, tetap tak betul n tak bagus... Chelsea ni, dari dulu masalah dia yelah die suka gentel bola lama2, simpan telalu lama, lepas tu trus ilang bola... andai kata Hazard, Mata dan Oscar adalah player yang bagus, trutama Mata, aku tetap kata mereka tak bagus kerana mereka bertiga tidak tahu bermain dengan player lain, player lain hanya jadi tukang pegang bola je sementara tunggu mereka amik nafas, cari space tok berlari... game malam tadi cukup tok ceritakan segalanya, tak usah cerita pasal torres dah, anggap dia tak wujud, tapi Chelsea kene improve lagi dari segi pressure die, dari segi counter attack die, dari segi passing bola, then kalau tu player Chelsea mampu buat, kita adalah pasukan yang tak terkalahkan...

     

  3. Mahlan ahmad Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2013/01/chelsea-2-arsenal-1.html?showComment=1358753627262#c7809767464017213770'> January 21, 2013 at 3:33 PM

    Tukar cerita jd ka chelsea ambil isco musim ni?aq risau x ada pengganti abg lampark la....hihihihi.apa pun tahnia chelsea....

     

  4. SHAH345 Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2013/01/chelsea-2-arsenal-1.html?showComment=1358754868748#c7514069496945155404'> January 21, 2013 at 3:54 PM

    Estilo@ mmg betul Mdifield Chelsea suka pegang bola lame2,tidak dinafikan..

    torres mmg ssh nk cakap,ssh dia nak form,KENAPA pun x tahu,mgkn zaman untuk Torres gantung but nya macam Ronaldo(Brazil)...

     

  5. mannerohardy Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2013/01/chelsea-2-arsenal-1.html?showComment=1358778185463#c8025374793993605115'> January 21, 2013 at 10:23 PM

    ya memang nampak sangat oscar hazard mata ...cuma mereka bertiga yg byk connection d atas padang setiap game...

    seolah2 3vs11 lain2 cuma hold bola tu utk 3org tu cari tempat yg sesuai

    masalah chelsea ni dari segi kalau kita da leading game kita akan senang lenang relek tapi BODOH!!!!! ni mmg betul tgk masa 2nd half kita hampir bolos nasib baik bola dairik kat abg cech tu ....dan tgk game sebelum ni semua macam tu

    lepas tu kalau kita da ketinggalan baru nak kelamkabut cari gol penyamaian!!!!!!

    sepatutnya kita kena bagi tekanan pada pihak lawan dari minit pertama sehingga akhir mainan baru mantap x kira kita leading atau sebaliknya

     

  6. Arul Chelsea Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2013/01/chelsea-2-arsenal-1.html?showComment=1358898953198#c1185952053688935891'> January 23, 2013 at 7:55 AM

    wahai permaianan bola..bertukar la kau menjadi 45 mint shj...hehe.. klau gme bola 45 mnt..bnyk gme chelsea menang..

     

  7. http://kampungchelsea.blogspot.com/2013/01/chelsea-2-arsenal-1.html?showComment=1358910515028#c4654305523504060178'> January 23, 2013 at 11:08 AM

    Arul@ lagi best buat sape gol terus menang

     

  8. http://kampungchelsea.blogspot.com/2013/01/chelsea-2-arsenal-1.html?showComment=1358993580928#c4342505591482145731'> January 24, 2013 at 10:13 AM



    aku kasian betul kat torres, jarang yang umpan bola kt dia, pemain lain pun jarang yang umpan bola kt torres ni, dorang nak cetak gol sorang-2, konon nak masuk majalah sendiri lah katakan, aku teringin tengok torres pindah, biar dia mcm dulu lagi...

     


 photo imagetxt-9495669.png



 photo imagetxt-70216036.png

 photo 0617889c-c804-4db4-b933-4d1a5ca82661.jpg


2 In 1 Alex analisis André Schürrle andre villas-boas Andriy Shevchenko anugerah Ashley Cole avram grant azpilicueta big london derby biografi blablabla blues legends Branislav Ivanovic bruce buck capital one cup carling cup Carling Cup Preview Carlo Ancelotti carlo ancelotti dalam kenangan Cartoon Of The Week cesc fabregas chelsea tour Chit-Chat claudio ranieri community shield Daniel Sturridge david luiz Deco Didier Drogba diego costa dokumentari eden hazard Eksklusif erland johnsen europa league ex-player FA Youth Cup Fabio Borini facebook fair play fakta fernando torres Fesyen/Style Fifa Club World Cup fixture Flash Back Florent Malouda formasi Franco Di Santo Frank Lampard Friendly Match gael etock Gael Kakuta Galeri/Foto gambar gary cahill gol Guus Hiddink hangat hangit Head To Head Hilario Hot Discussion Info Kelab info kelab luar Injury News internationaleleh interview Islam Feruz istimewa Isu Panas Jack Cork Jadual Pra-Perlawanan Jeffrey Bruma jersi Joe Cole John Obi Mikel John Terry jose mario rocha Jose Mourinho Joseph Bosingwa Josh McEachran juan cuadrado Juan Mata Juliano Belletti kedudukan liga kelakar kem U-19 kenangan terbaik kevin de bruyne kontrak news kuala lumpur lari topik line-up LiveScore loic remy luahan hati lucas piazon Luiz Felipe Scolari malaysia friendly marco van ginkel mark schwarzer marko marin match international Match Stats Matej Delac Michael Ballack Michael Essien Michael Mancienne Miroslav Stoch Nemanja Matic Nicolas Anelka no more fa cup off-topic Official oriol romeu Oscar patrick van aanholt Paulo Ferreira pendapat dr supporter pengumuman penilaian pemain perutusan hari raya Peter Kenyon Petr Cech piala dunia Piala FA player ratings post-match pra-musim Pra-Perlawanan pre-match pre-season match Preview Match Preview Match Malam Ini profile Quaresma quote rafa benitez Ramires rasmi raul meireles Ray Wilkins Ricardo Carvalho roberto di matteo Roman Abramovich romelu lukaku Ron Gourlay Ross Turnbull rumours news rumours or not ryan bertrand Salomon kalou sam hutchinson samuel eto'o Scott Sinclair selebriti senarai pemain siri SiteMap sketsa Sketsa Perlawanan Skuad England stadium stamford bridge Statistik perlawanan Steven Gerrard suka-suki Sumber Rujukan table taktikal teka-teki terhangat dari kem sebelah thibaut courtois thorgan hazard tiket tips title race tomas kalas topik Transfer News UEFA Champions League uefa super cup ulasan aku Ulasan Perlawanan Ulises Davila Undian/Vote video Video Highlights/Gol willian world cup Yossi Benayoun youngster Youtube Yuri Zhirkov
 photo imagetxt-3183125.png