Tipikal penyokong setan merah + Aduan rasmi Chelsea kepada FA

Posted by KampungChelsea On Tuesday, October 30, 2012 3 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Selepas mendapat pertolongan dari pihak pengadil, MU mendapat keputusan yang mereka nak.

Namun begitu terdapat segelintir penyokong MU masih mengungkit kisah2 lepas, atas dasar mahu berselindung di sebalik sifat keji pasukan mereka.

Mereka tahu MU sering mendapat bantuan dari pengadil, dan mereka tahu MU menang dengan cara kotor ke atas pasukan Chelsea. Tapi mereka tak nak akui dua perkara itu.

Itulah sifat typical fans MU.

Penyokong setan merah suka mengungkit kisah2 lepas & persoalkan isu yang sudah kita jawab sebelum ini. Antaranya

1. Gol kontroversi Drogba pada 3 musim lepas yang mereka dakwa ia gol offside & kononnya ia punca MU gagal menjuarai kejuaraan liga pada waktu itu.

*Ya, tak nafikan ia gol offside tapi kalau gol tersebut tidak disahkan, Chelsea masih tetap menang 1-0, kerana gol Macheda juga handball. Dan pada musim itu, Chelsea memang layak juara EPL. Kita perfect dari semua bahagian, defend terbaik, chemistry yang kukuh di bahagian tengah & tak lupa attacking yang power. Kalau semua itu tak berfungsi, macam mana Chelsea boleh juara liga dengan mencatat rekod pasukan pertama yang dapat menjaringkan 107 gol dalam 38 perlawanan.

2. Penyokong setan mengatakan "Alah masa Chelsea menang dengan MU atas bantuan pengadil tak nak bising pulak.

*Masalahnya sejak bila perkara itu berlaku ? bila Chelsea menang dengan bantuan pengadil ? Yang seri 3-3 di Stamford Bridge musim lepas itu, yang MU dapat penalti selepas Welbeck dive itu apa cerita ? Yang menang 3-1 di Old Kerepot, dua gol offside itu apa cerita ?


Ayat "Chelsea menang dengan MU atas bantuan pengadil" itu sebenarnya terbalik. Kalau nak campur tolak team mana yang lebih mendapat bantuan pengadil, kita semua tahu MU, juara carta dalam hal sebegini. Dan kalau tanya fans Liverpool & Arsenal pun mereka tahu pihak mana yang sering mendapat pertolongan dari pengadil.

Lebih kelakar lagi, di laman sosial facebook, ada juga penyokong setan bangang ni cuba berdebat tentang gol ke-3 team mereka : 

"gol Hernandez tu mana offside sebab keeper sama position dengan dia"

Orang macam ni, aku tak reti nak klasifikasikan tahap bangangnya yang macam mana.

Bila seorang sudah bangang ,maka ada yang seangkatannya menjadi bangang juga dengan mengatakan Torres memang patut dapat kad merah sebab dia buat fault kepada Cleverey. Celaka apa budak MU ni, ia hanya satu fault biasa yang tidak mengundang apa2 kad. Kalau fault macam itu pun boleh dilayangkan kad kuning, macam mana pula dengan fault yang dilakukan oleh Rooney ? Rooney pun sepatutnya dapat kad merah juga sebab dia sudah dapat 1 kad kuning & seterusnya membuat fault kasar terhadap Ashley Cole.

Satu lagi dakwaan mengenai handball David Luiz & MU patut dapat penalty. Apa bangang sangat fans MU ni, itu ball to hand & bukannya hand to ball. Kan sudah termaktub dalam undang2 baru Fifa yang mengatakan kalau ball to hand tak penalti. Kalau macam itupun penalty, selepas ni bolehlah semua player buat perkara yang sama, tendang bola tepat ke arah tangan player lawan & then dapat penalti kick.

Segala persoalan sudah aku jelaskan. Jadi pesanan aku buat penyokong2 fanatik MU ni, perangai bangang yang suka ungkit kisah2 lepas tu sila buang lah. Bodoh tu simpan2 lah skit, malu kalau orang dengar.


Soal pemain yang baru "disogok" oleh Alex Ferguson iaitu Mark Clattenburg, pihak Chelsea Football Club telah mengemukakan aduan rasmi kepada delegasi perlawanan Liga Perdana mengenai tindakan beliau yang menggunakan bahasa yang tidak sepatutnya kepada dua pemain kita iaitu Mikel & Mata dalam insiden yang berasingan.

Hmmm, kita tengok apa FA boleh buat mengenal kes ni.

P/S
: Gary Neville pun kritik mutu pengadilan dalam match 2 hari lepas. Pengadil England memang memalukan.

Chelsea 2 ManReferee 3

Posted by KampungChelsea On Monday, October 29, 2012 16 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Game terbaik, penuh dengan aksi2 yang hebat sehinggalah pengadil menghancurkan perlawanan. Ref spoil the game.

Aku sangat bengang dengan Mark Clattenburg. Dia & linesman membuat keputusan yang sangat berat sebelah :

1- Melayangkan kad merah kepada Torres kerana dive. Torres dive ? Aku tak rasa yang Torres dive. Kata pengulas, ada contact Evans tekel kaki Torres. Sepatutnya Evans yang dapat kad kuning & bukannya Torres. Torres sudah dapat kad kuning, so apa kejadahnya dia nak cuba perbodohkan diri untuk dive ? tak logik kan ?

2- Gol kemenangan MU offside. Hernandez orang terakhir yang berada di belakang bek2 Chelsea.

Secara keseluruhan, Chelsea main bagus hari ini. Dari ketinggalan 2-0 tapi kita berjaya menyamakan balik kedudukan menjadi 2-2, melalui free kick superb Mata & tandukan kemas Ramires.

Namun perlawanan berubah selepas pemain ke-12 MU muncul.

New season, same story. Lawan MU ini lah kesudahannya yang kita dapat. Musim lepas di Old Trafford dua gol mereka pun offside. Main di Stamford Bridge, striker mereka amik jalan dive untuk dapat penalty. Dan sebentar sahaja tadi, striker simpanan mereka pun score gol offside, di samping menentang 9 player Chelsea yang beraksi tanpa dua kapten, Terry & Lampard.

Kalau tak kerana pengadil, kita mungkin boleh memenangi game ni. At least we deserve to get 1 point. 11 sama 11, Chelsea lebih aggresif, lebih mengancam, lebih hebat. Tapi bila sudah kurang dua pemain, sudah tentu kelebihan memihak kepada pihak lawan. Chelsea main 9 orang. Nak main apa dengan 9 orang beb ? Itupun 9 player Chelsea perform lebih baik dari 11 player MU. Dan MU masih tetap mengharapkan gol offside Chicharito.

Kekalahan 2-3 ini bermakna berakhir sudah rekod tanpa kalah Chelsea dalam 8 perlawanan liga. Jadi Alex Ferguson, puas hati menang dengan cara kotor macam ni ?

MU & Mark Clattenburg memalukan bola sepak. This is fuckin disgrace.

joke of the day#

Shakhtar Donetsk 2 Chelsea 1

Posted by KampungChelsea On Wednesday, October 24, 2012 6 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kita tewas 2-1 di Donetsk.

Mengejutkan ? Tak. Kekalahan ni tak ada mengejutkan kerana Shakhtar Donetsk sememangnya pasukan yang hebat, lebih2 lagi beraksi di hadapan penyokong mereka sendiri. Tahukah anda, juara Ukraine 3 musim berturut-turut ini mempunyai rekod 11 bulan tanpa kalah. Sama ada away atau home, mereka unbeaten. Kali terakhir bekas juara UEFA Cup 2009 ni kalah iaitu dengan Porto pada November 2011.

Dalam perlawanan ini, Shakhtar control game, dari mula sampai habis perlawanan. Tak ada istilah parking bus dalam kepala otak manager mereka ini, Shakhtar mengasak kubu kita habis-habisan. Sebelum game start, aku predict match mungkin akan seri tapi akhirnya kita kalah. Shakhtar pasukan yang kuat & mempunyai kualiti untuk tumbangkan kelab2 besar. Dan tadi mereka telah buktikannya.

Bagi Chelsea, ia satu perfomance yang hambar. Terutama sekali kita dapat lihat di bahagian pertahanan. Kesilapan demi kesilapan yang dibuat oleh bek2 kita memang memberi impak yang buruk kepada result. Minit ke-3 lawan sudah dapat gol, dan lepas pada itu aku nampak defensive Chelsea jadi makin kelam-kabut. Dalam kepala otak aku, aku fikir "aih lawan Spurs defends tak macam ni.". Kalau tak kerana Cech, rasanya kita boleh bolos sampai 3/4 gol lagi.

Gol lewat Oscar tak cukup untuk Chelsea bawa pulang 1 mata  & yes, Shakhtar deserved to win this game.

Attacking kadang2 bagus kadang teruk. Yang mengeruhkan jentera serangan kita ialah Torres. Aku tak faham dengan mamat diva ni. Bila tak main, merepek sampai keluar press conference, bagitahu kat media. Bila sudah main,  form dia flop pula. 2 faktor kenapa Torres susah sangat nak score, pertama kerana dia banyak sia2 kan peluang. Team-mates sudah bagi hantaran yang cantik tapi dia tidak memanfaatkan peluang tersebut. 3/4 pass yang cantik tapi dia gagal menyudahkannya. Takkan nak tunggu sampai 10 peluang baru boleh score 1 gol. Kedua, dia tidak berada di posisi yang betul.  Ketika kita lancar serangan, dia tidak berada di tengah, dia kerap bergerak ke kiri. Torres kena tahu dia striker bukannya winger.

Harap maaf lah, bagi aku dalam match ini yang flop ialah Torres & bukannya Mikel. Lepas Sturridge masuk, baru attacking kita aggresif sedikit. Sturridge masuk pada minit ke-70, menggantikan Torres. 20 minit terakhir Sturridge itu lebih baik jika nak banding dengan 70 minit Torres. Apa yang dia buat selama 70 minit kat atas padang itu aku tak tahu lah. Fizikal body sudahlah lemah, tak ada rempuhan pun tiba2 boleh jatuh. Sebab itu selalu aku cakap yang Torres ni tak function dalam big game. Di saat2 genting dia tiada, berbeza dengan Drogba. Drogba ada pada waktu yang kita harapkan. Torres ? lebih banyak  beri perhatian di sidang media dari di atas padang.


Bagi Terry pula, aku tak rasa yang problem dia mempengaruhi perfomance hambar Chelsea. Dua gol yang Shakhtar peroleh itu bukan 100% berpunca dari dia. David Luiz yang banyak cuai, kerap keluar posisi. Terry lebih sesuai partner dengan Cahill yang tengah hot-form sekarang.

Lampard pula cedera, hanya sempat main selama 17 minit & kemudiannya  digantikan dengan Hazard. Tak tahulah keadaan injury dia itu parah atau tidak. Semoga cepat sembuh sebelum game dengan MU hari ahad ni.

Apa pun aku harus bagi kredit kepada team Shakhtar Donetsk. Mereka layak menang. Pemain2 seperti Willian, Fernandinho, Mkhitaryan betul2 kucar-kacirkan defend kita. Willian, pemain yang dikaitkan dengan Chelsea itu macam lipas kudung. Laju & memang susah nak kekang mamat afro itu.

Kata RDM,

"we have to win our home game against Shakhtar.’

Ya, kita wajib menang dengan mereka di Stamford Bridge nanti. Kekalahan di Donetsk ni tidak memutuskan lagi sama ada kita layak atau tidak ke pusingan kalah mati. Masih ada 3 game & kalau kita menang dua daripadanya, sudah pasti kita akan ke fasa yang seterusnya. Cuma Chelsea bernasib baik kerana Juventus seri 1-1 dengan Nordsjaelland. Ini meletakkan Chelsea berada di tangga kedua dengan 4 mata, 1 mata memisahkan kita dengan juara Itali itu yang meraih 3 kali keputusan seri berturut-turut.

Spurs 2 Chelsea 4

Posted by KampungChelsea On Sunday, October 21, 2012 2 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Akhirnya badi di WHL terhapus.

Boleh dikatakan kemenangan kali ini agak dramatik kerana kita mendahului dulu 1-0 sebelum Spurs leading balik 2-1. Kemudiannya kita score 3 gol comeback untuk mengakhiri perlawanan dengan scoreline 4-2.

Perfomance konsisten Mata sekali lagi menjadi tunjang kejayaan Chelsea. Kali ini sentuhan berbisanya memalukan barisan AVB di stadium keramat mereka. 2 minggu lepas, dia menjadi kunci kemenangan ke atas Arsenal di Emirates. Mungkin lepas ini kita boleh labelskan Mata sebagai “London Derby Hero”. Dalam game ni, dia membawa watak penting dengan menjaringkan dua gol, disamping memberi assist kepada gol ke-4 dari Sturridge.

Aku suka dengan gol ke-3, yang mana ia mirip gol Indra Putra dalam membawa Kelantan menjuarai Piala Malaysia. Maksud aku, dari segi deliver pass yang superb. Mikel hantar bola kepada Hazard & Hazard membuat flick pass tepat kepada Mata. Kalau kita tengok final Piala Malaysia semalam, hantaran Piya sama seperti Hazard, perfect untuk Indra menyudahkan perlawanan dengan gol terbaik, volley yang cukup cantik.

Tak nafikan Spurs sedikit cacat cela tanpa Gareth Bale. Ketiadaan Bale membuatkan Spurs lebih banyak membuat attacking di sebelah kanan kerana hanya Lennon mampu mengucar-kacirkan keadaan. Dempsey gagal berfungsi di bahagian kiri. Jika Spurs tanpa Bale & Chelsea juga beraksi tanpa Terry yang digantung 4 perlawanan. Tempat JT itu digantikan oleh Cahill yang menggalas tugas dengan baik. First gol dari Cahill memang gol yang betul2 padu kerana rembatannya sangat deras menewaskan Brad Friedel.

Mikel perform okey, especially tanpa Lampard. Dia control midfield. Ada satu part yang mana dia membuat turning back yang menarik dalam cubaan untuk mengekang ruang pihak lawan.


Secara keseluruhannya, kombinasi Oscar-Mata-Hazard lah yang telah mengubah corak permainan Chelsea. Dari tempo lemau kepada attacking football yang smart. Mereka bertiga sangat brilliant & bijak mencipta kreativiti. Tambahan pula, barisan Chelsea menunjukkan karekter yang kuat kerana ketika Spurs mendahului balik 2-1, pada waktu itu aku tak nampak yang pemain kita lost control, sebaliknya semangat kita semakin berkobar-kobar untuk melakukan comeback.

Selepas Emirates, ujian di WHL juga berjaya Chelsea tempuhi. Kita semua tahu bukan mudah nak menang dengan Spurs, lebih2 lagi kalau bermain di tempat mereka. Dan kita berjaya menyempurnakan misi getir itu.

Unbeaten Chelsea tetap berterusan. Kita masih leading carta liga dengan 23 mata dari 8 perlawanan. Harap momentum sebegini diteruskan.

Preview : AVB vs RDM

Posted by KampungChelsea On Saturday, October 20, 2012 2 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Selepas seminggu lebih memberi laluan kepada international break, kini kancah saingan EPL kembali lagi. Minggu ini kita akan bertandang ke White Hart Lane (WHL), menanti layanan dari pasukan Tottenham Hotspurs. Apa yang menarik tentang pertarungan kali ini ialah ialah ia membabitkan :

1) Derby London
2) AVB

Derby London. Sebut pasal derby, ia pasti akan menjanjikan satu perlawanan yang mendebarkan kerana ia melibatkan dua kelab kota tinggi London. Walaupun fans Arsenal selalu mengatakan hanya kelab mereka sahaja yang terbaik di London namun mereka lupa, team london pertama yang memenangi Champions League ialah Chelsea dan team pertama yang mengalahkan mereka di Emirates musim ini juga ialah Chelsea.

Tottenham Hotspurs ni antara rival yang payah Chelsea nak tumbangkan. Musim lepas dua kali seri. Mereka juga boleh dikatakann badi buat Chelsea kerana bila kali terakhir kita menang di WHL beb haha... zaman Special One dulu2, itu pun masa saingan Piala FA yang Shevchenko score gol lawa.

Spurs bertambah kuat selepas kemasukan uncle Lampard iaitu Harry Reknapp. Buktinya mereka berjaya menembusi zon Champions League pada musim 2010-2011. Tapi sayang selepas Chelsea menjuarai UCL musim lepas, Redknapp dipecat. Atas sebab kerana Spurs gagal layak ke UCL walaupun mereka sudah berjaya menjaminkan kedudukan 4 teratas liga.

Redknapp dipecat & AVB ambil alih. Levy, chairman Spurs membuat keputusan yang agak mengejutkan kerana beliau telah menyingkirkan pengurus yang paling banyak mendapat support dari fans mereka & melantik orang yang telah di-reject oleh Chelsea.

Bila AVB masuk, dia telah membuat sedikir rombakan dengan melepaskan dua perancang yang paling disayangi oleh Redknapp iaitu Van der Vaart & Luka Modric. AVB juga memasukkan beberapa muka baru yang seperti Hugo Lloris, Clint Dempsey & Moussa Dembele. Tapi secara keseluruhannya skuad yang ada pada dia sekarang masih "anak buah" Redknapp. Mungkin AVB nak teruskan legasi Redknapp, aku tak tahu lah sebab kekuatan Spurs first factornya ialah Redknapp itu sendiri. Kalau AVB nak rombak habis, takut tak menjadi pula kan ?

Selain Derby London, AVB juga telah menjadi daya tarikan untuk perlawanan malam ni. Roman lantik AVB pada 22 jun 2011 & memecatnya pada 9 bulan  berikutnya. Sebab dipecat of course lah kerana dia gagal improve team, gagal mencapai result yang baik. Satu lagi kegagalannya ialah dengan tidak memilii hubungan face to face dengan pemain senior, yang mana benda itu paling mustahak dalam kelab bola sepak Chelsea.


Aku tak menyalahkan AVB sepenuhnya tapi... ada tapi lah kan.. kalau dia gagal menjalinkan hubungan dengan pemain, itu masalah besar. Tak kira anda latih kelab mana sekalipun, kalau anda tidak berkomunikasi dengan baik dengan pemain, anda tak kan kekal lama. Memang ada pemain Chelsea yang mempunyai ego yang tinggi namun kita sebagai pengurus harus tahu mengawal situasi tersebut. Jose Mourinho lebh 4 tahun di Chelsea & dia tidak mempunyai masalah pun dengan pemain. Mourinho anggap pemainnya macam anak sendiri, that why dia boleh berjaya bersama kita. Tapi kenapa AVB tak boleh ? kenapa AVB gagal ?

Macam yang aku cakap lah, dia gagal berkomunikasi dengan pemain senior. JT, Cech, Lampard, A.Cole, Drogba antara pemain veteran yang telah banyak berjasa & mereka juga menjadi faktor utama kepada kejayaan Chelsea selama lebih 1 dekad. Bagi AVB, dia tidak mempeduli hal sebegitu. Dia nak buat ikut suka dia. Dia pinggirkan pemain senior & kesannya Chelsea gagal juga mencapai result yang diinginkan.

Bukan faktor usia tapi faktor humour sense AVB dengan pemain Chelsea itu tiada yang menyebabkan dia dipecat awal. Jangan terlalu menyalahkan Roman kerana setiap pengurus yang membimbing Chelsea ada risikonya jika perfomance pemain hambar. Selepas AVB dipecat, RDM diberi kepercayaan buat sementara waktu untuk mengurus Chelsea. Pada waktu itu & sekarang ini kita dapat lihat pemain senior mempercayai RDM. Hubungan RDM dengan pemain bertambah erat dari semasa ke semasa & benda itu yang menjadi penyebab kenapa RDM dilantik secara permanent. Tiga perkara yang akan membuatkan pengurus itu kekal di Chelsea dalam satu tempoh yang panjang.

1) Jalinan mesra dengan pemain
2) Result
3) Trofi


3 syarat ini telah berjaya dilepasi oleh RDM . Musim ni tak tahu lah jalan ceritanya sama macam musim lepas atau tidak. Kalau tak konsisten, nasib RDM pun akan jadi macam AVB juga. Itulah risikonya dalam menjadi pengurus kelab bola sepak Chelsea. Roman tak pentingkan history2 yang lepas, beliau mahu nilai pencapaian semasa. Masa depan ditentukan pada pencapaian semasa. Tak perlu tunggu sampai 6 tahun baru nak pecat, itu sudah kira tahap bangang yang amat sangat.

Apa pun aku harap AVB akan berjaya di Spurs. No hard feeling & tiada simpan dendam apa2 kat ex-manager. Untuk game malam ni seperti biasa aku nak Chelsea menang. 3 mata itu penting, especially kita sekarang top of the league. Harap momentum kemenangan berterusan walaupun misi kali ini sangat mencabar selepas Arsenal dua minggu lepas. KTBFFH.

P/S : Kick-off jam 7.45 malam. Mungkin aku akan sempat tengok first half sahaja kerana orang rumah aku nak tengok final Piala Malaysia, Kelantan lawan ATM.

|

"Aku tak peduli"

Posted by KampungChelsea On Wednesday, October 17, 2012 13 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku berasa kurang "selesa" dengan komen dari Torres.

"Last season there was a moment when I lost the values I learnt when I was a child. "I had many team-mates who didn't care about winning or losing if they didn't play. I didn't want to be like them but there was a moment when I realised that I didn't care either.

Agak kecewa mendengar luahan seperti ini, lebih-lebih lagi dari salah seorang bintang kelab bola sepak Chelsea. Torres kena tahu, tak kira sama ada dia bermain atau tidak, dia harus sokong team. Tak bermakna kalau coach tak senaraikan namanya dalam kesebelasan utama, dia boleh buat tak tahu sahaja atau "doesnt care about the team".

Football is about team work & bukan bergantung kepada kekuatan individu. Sudah menjadi lumrah & kebiasaan jika pemain itu tidak bermain dalam beberapa game. Aku tahu Torres nak mention, nak tempiaskan perkara ini kepada AVB namun dia tetap harus respek dengan keputusan coach. Ada sebab kenapa dia tidak dimainkan. Dia kecewa musim lepas kerana Drogba lebih banyak diberi kesempatan beraksi. Tapi kalau kita renung balik, nak bandingkan perfomance dia dengan Drogba, Drogba lebih menyerlah. Bila pemain itu lebih menyerlah dari orang lain, pemain itu lebih layak berada dalam 1st eleven.

Setiap game ada rotation, Torres kena faham situasi tersebut. Musim ni dia sudah "care" dengan Chelsea kerana RDM kerap bagi dia main. Tapi kalau ada suatu masa yang RDM tak mainkan dia, adakah "doesnt" care dia itu berulang kembali ?

Sokon team, bila dimainkan. kalau tak diberi main, tak nak sokong lah ye ?

Grow up El Nino, please grow up.

Kekuatan pemain bola sepak terletak pada mentaliti mereka. Aku petik salah satu quote dari American abolitionist,  Harriet Beecher Stowe :

“Common sense is seeing things as they are; and doing things as they ought to be.”

Bila Torres berfikiran seperti itu, aku anggap common sense dia masih di tahap budak2.

Ashley Cole reject 1 tahun kontrak

Posted by KampungChelsea On Friday, October 12, 2012 9 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ashley Cole sebelum ini telah reject offer 1 tahun kontrak dari pihak pengurusan Chelsea.

Kontrak Ashley Cole di Chelsea akan tamat tak lama sahaja lagi & jika perjanjian seterusnya gagal mencapai kata sepakat, berkemungkinan besar dia akan berhijrah ke kelab lain pada bulan Januri nanti.

Ashley Cole sebenarnya mahu kontrak jangka masa yang panjang. Kalau setakat offer 1 year, nampak sangat yang Chelsea tak appreciate dia. Walaupun umurnya sudah melebihi 30 tahun tapi dia masih lagi left back terbaik di dunia. Kisah2 kontroversi dia di luar padang tu aku tak nak ambil tahu. Di atas padang perfomance dia pun masih bagus.

Cuma masalahnya, polisi Chelsea sekarang mahu mengehadkan pemain yang berusia lebih dari 30 tahun. Pendek kata, mana2 pemain yang berusia lebih dari 30 tahun hanya akan ditawar kontrak jangka masa pendek sahaja.

Lampard & Ashley Cole memang berhasrat untuk menamatkan karier mereka di Chelsea. Jadi kalau Chelsea sudah tetapkan polisi macam tu, old guard kita terpaksa cari makan kat tempat lain lah.

P/S : Jika Ashley Cole tiada, siapa akan ganti ? Ryan Bertrand ? Bertrand tak sesuai lagi ambil alih tempat A.Cole. Dia perlu banyak lagi timba pengalaman. Dalam satu team itu, kita harus ada juga pemain yang berpengalaman. Kalau Chelsea nak rombak kesemuanya dengan meletakkan full youngster, aku tak setuju. Sebelum ni kita banyak bergantung kepada pemain2 senior. Faktor usia tak perlu dijadikan satu isu kerana kita tengok sekarang ni ramai lagi pemain veteran yang masih perform bagus.

Falcao bakal dilelong 60 juta ?

Posted by KampungChelsea On Thursday, October 11, 2012 11 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Semalam baca berita kelab Atletico Madrid akan jual Falcao.

Falcao, nama yang tidak asing lagi dalam generasi bola sepak sekarang sudah menjadi buruan utama kelab2 elit eropah. Sampaikan manager City, Roberto Mancini pun datang stadium tengok match Atletico lawan Malaga pada hari ahad lepas.

General Manager Atletico, Gil Marin telah mengesahkan yang mereka mungkin akan jual Falcao bagi menyelesaikan masalah hutang kelab mereka.

Harga Falcao sudah ditetapkan iaitu sebanyak 60 juta euro. Bagi mana-mana kelab yang berminat, termasuk Chelsea bolehlah buat rundingan.

60 juta euro ? hmmm rasanya harga itu tak ada masalah bagi Roman Abramovich. Kalau Atletico letak 100 juta pun aku sanggup. Cuma masalah di sini ialah Financial Fair Play (FFP). UEFA telah kuatkuasakan rules ni sepenuhnya. Dengan rules FFP ni, sesebuah kelab ditetapkan garis panduan dalam berbelanja membeli pemain.

Jika FFP lepas, Falcao memang wajib berada dalam akaun Roman. Lagipun, kita mempunyai hubungan yang baik dengan Atletico. Kita bagi loan Courtois dalam satu tempoh yang panjang, jadi tak ada masalah untuk mereka jual Falcao ke Chelsea.



Falcao, antara pemain faveret aku & dia juga boleh diibaratkan sebagai salah satu striker paling hot-form sekarang. Dengan pencapaian yang dia buat setakat ni, aku anggap level perfomance Falcao setaraf dengan Messi & Cristiano Ronaldo.

Sebelum dia sertai kelab Atletico Madrid, aku memang tertarik dengan gaya permainannya. Aku boleh katakan yang Falcao ni kalau pergi mana2 kelab pun akan berjaya. Tak perlu tunggu sampai 11 game baru nak score, memang buang masa je.

Aku nilai Falcao ni dari pelbagai aspek & secara keseluruhannya semua lulus. Tough, aggresif, header power & finishing mantap. Senang cakap dia seorang "complete striker".

Dua musim berturut-turut jadi top score dalam kompetitif Europa League. Bayangkan kalau dia join Chelsea, perghhh.

P/S : Serius aku cakap, Chelsea memang wajib beli Falcao. Kita sekarang tak ada striker yang power. Kadang2 dalam game penting pun defender yang score. Kalau nak kekalkan status juara Eropah, nak merampas kembali takhta liga, kita perlu dapatkan striker baru. Torres not good enough to bring glory for The Blues. Dulu di liverpool, dia seorang finisher. Sekarang di Chelsea, dia lebih kepada provider. Dalam skud kita sekarang sudah ada banyak provider. Mata, Hazard, Marin, Oscar semuanya ahli2 provider. Yang kurang sekarang ialah aspek finishing. Penyudah yang lemah. Sebab itu aku harap Chelsea beli striker baru bulan 1 nanti.

JT - Captain Leader & Legend

Posted by KampungChelsea On Wednesday, October 10, 2012 3 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seperti yang anda semua tahu, Terry digantung 4 perlawanan & didenda AS$356.000 (RM1,068,000) kerana didapati bersalah kononnya mengeluarkan kata2 berbaur racist kepada Anton Ferdinand.

Persoalan hangat sekarang ialah adakah benar Terry bersalah dalam hal ini ?

Pada bulan Julai yang lalu, kes itu telah dibawa ke mahkamah & Terry tidak didapati bersalah.

Kata Ketua Majistret "Saya menemui beberapa bukti yang mengatakan Terry tak racist. Dia bukan orang seperti itu."

Mahkamah memutuskan Terry tak bersalah, jadi kenapa FA masih tak berpuas hati & meneruskan lagi kes ni ?

Kes sudah tutup namun FA tetap meneruskan investigation sampai mereka mahu Terry didapati bersalah. Seolah-olah mereka nak katakan keputusan mahkamah itu tak betul.

Bila FA adili kes, faham-faham sahajalah apa yang akan berlaku nanti. Sudah tentu Terry akan dicop racist.


27 September 2012, result keluar. Terry didapati bersalah. FA & Anton akhirnya dapat apa yang mereka nak.

FA ni lebih kurang macam FAM lah. Bangang tak bertempat. Cuma FAM lebih terserlah bangangnya kerana kedudukan ranking bola sepak negara pun mereka kata tak penting.

FA terlalu bias. Kita boleh tengok kalau kes2 yang melibatkan pemain MU, memang mereka lepas beb. Terkini, insiden Van Persie menyiku muka pemain tengah Newcastle, Yohann Cabaye. Tapi tiada apa2 tindakan yang dibuat pun. Masihkah anda ingat kes Rooney menyiku muka pemain Wigan pada 3 tahun lepas ? Lepas juga beb.

Apa semua ni ? Kalau pemain Chelsea, dah terang2 kena ban 2/3 game.

Manager lain kalau komen skit pasal ref, kritik ref, konfem kena hukum. Tapi kalau Alex Ferguson buat macam itu, FA hanya bagi warning je.

That why FA is = Fergie Association.

Berbalik kepada point utama, aku tak rasa yang Terry racist. Memang ada konflik dia dengan Anton tapi itu tak bermakna dia akan keluarkan kata2 berbentuk racist. Situasi di Loftus Road pada waktu itu sangat tegang & semua pemain berada dalam keadaan yang pressure. Berkemungkinan ada kata2 yg tidak elok keluar dari mulut Terry tapi kata2 itu tak semestinya ada kaitan dengan unsur2 penghinaan/racist.

Pengurus2 yang melatih Chelsea sebelum ni, kesemuanya menyokong Terry. Bukan sebab white man back-up white man tapi mereka tahu Terry ni seorang yang macam mana. Sampaikan Fabio Capello letak jawatan kerana kecewa dengan tindakan FA memecat ban kapten Terry.

Terry seorang yang friendly. Tak nampak pun dia seorang yang racist. Cara dia handle sesebuah team itu seperti dia create satu family.

Aku petik kata2 dari Jose Mourinho :

"Terry is not a racist - that's 100 per cent. We had a squad where we had 12 African players in the squad. It was a fantastic squad and he always had a great relationship with every one of them.

"Probably he had a racist comment or attitude against an opponent. Sometimes in football we do things the wrong way.


'If he had that reaction, he should pay - but please don't say he's a racist. (Didier) Drogba, (Claude) Makelele...all of them will say he's not a racist.
'I never felt it (racism) in my dressing room. And I have always had African players in every one of my teams.'

Ketika FA dalam proses untuk menjatuhkan hukuman kepada Terry, kapten kita itu telah umumkan persaraan dari karier antarabangsanya.

Dengan apa yang FA telah lakukan kepada Terry, memang wajar dia bersara. Apa guna bermain untuk England. England main World Cup & Euro pun tak lepas suku akhir juga.

Lebih baik dia tumpukan sahaja kepada kelab Chelsea, yang lebih berpeluang untuk memenangi banyak trofi.

Anton & Rio boleh ke buat macam ni ? puihhh..

There is only one man.
John George Terry - Captain, Leader & Legend.

Chelsea 4 Norwich City 1

Posted by KampungChelsea On Sunday, October 07, 2012 4 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seperti yang dijangka, Chelsea mencatat kemenangan mudah 4-1 ke atas pasukan perodua kenari, Norwich City.

Chelsea mendominasi perlawanan dengan penguasaan bola 68%. Kita juga mempamerkan corak permainan yang aggresif dengan melakukan 20 percubaan, 9 di antaranya tepat ke arah gol.

Namun begitu, Norwich terlebih dahulu membuat kejutan, dengan jaringan Grant Holt pada minit ke-10 sebelum Abang Torres menyamakan balik kedudukan 1-1. Seterusnya Chelsea menggandakan dua lagi gol menerusi Super Frank & Hazard untuk menutup separuh masa pertama dengan scoreline 3-1.

Separuh masa kedua, Ivanovic tambah 1 lagi gol melalui rembatan kencang menewaskan keeper Norwich, John Ruddy pada minit ke-76.

Romeu & Azpilicueta masuk pada lewat permainan untuk menyempurnakan debut EPL pertama mereka. Chelsea mengakhiri perlawanan dengan kemenangan bergaya 4-1.

Super Frank!
129 penampilan 189 gol, mengatasi rekod Roy Bentley (legend Chelsea di era 1940-an)

Secara keseluruhannya aku rasa Chelsea mempamerkan perfomance yang menepati cita rasa Roman Abramovich iaitu attacking football yang smart. Dalam aggresif itu, kita masih relax tapi fokus. Gandingan superb Mata Hazard Oscar telah menghiburkan para penonton dengan hantaran licik serta gerakan lincah yang mengelirukan pihak lawan.

Selepas 6 perlawanan, Chelsea masih lagi menerajui liga dengan 19 mata, 4 mata di belakang juara bertahan Manchester City. Mungkin akan menjadi persoalan selepas ini ialah adakah Chelsea mampu meneruskan momentum kemenangan & kekal konsisten untuk musim sejuk nanti ?. Kita semua tahu Chelsea kebiasaannya kerap terciri mata pada bulan November & Disember. Perkara ni memang kita perlu ambil serius kerana nak juara, kunci utama ialah konsisten. Jika lepas halangan itu, maka tidak ada masalah untuk Chelsea jadi champion

|

Preview : Chelsea vs Norwich City

Posted by KampungChelsea On Saturday, October 06, 2012 5 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Lawan Arsenal tempoh hari, aku tengok Chelsea mengamalkan corak permainan yang bersahaja. Tak perlu bekerja keras & mengeluarkan keringat, hanya setakat 2/3 percubaan sahaja mampu menewaskan budak2 Arsene Wenger. Dua gol semuanya berpunca dari set-piece. Kata orang tua, lawan dengan budak2 ni tak payah bersungguh sangat. Torres yang tak konsisten itu pun mampu menjaringkan gol, nampak sangat defend arsenal bermasalah. Agak kelakar menang dengan Arsenal tanpa perlu mempamerkan prestasi terbaik. Bayangkan kalau Chelsea berada dalam kekuatan yang sebenar, dah lauk dah arsenal kat emirates tu.

Menjelang pertemuan menentang Sang Kenari malam ni, Chelsea diberitakan tidak mengalami sebarang masalah dari segi kecederaan. Marin sudah sembuh, manakala Sturridge dalam proses untuk fit selepas sebelum ni dia mengalami hamstring.

Dari segi statistik di Stamford Bridge, Chelsea menang semua 5 perlawanan terakhir menentang Norwich.

 Pemain yang perlu diawasi

Ingin aku jelaskan lagi yang ketika ini Chelsea belum berada dalam prestasi yang terbaik, namun kita masih mampu memimpin carta liga tanpa sebarang kekalahan. 16 mata dari 6 perlawanan. Ia boleh dianggap permulaan musim yang memberangsangkan. Berbeza dengan pasukan Norwich, mereka hanya mengutp 3 mata sahaja dari 6 perlawanan.


Line-up kemungkinan :

(4-2-3-1)
Cech
Ivanovic, Terry, DL, A.Cole,
Ramires, Mikel,
Mata, Oscar, Hazard,
Torres.

Mikel lebih baik tanpa Lampard dan Lampard juga lebih baik jika tiada Mikel. Ibaratkan mereka berdua ini tak boleh diganding bersama. Torres seperti biasa akan mengemudi di bahagian serangan, dibantu oleh pemain2 lincah seperti Oscar Mata Hazard. Sebut pasal Torres, setahu aku lah RDM tak pernah merehatkan dia walau 1 game sekalipun. Tiap2 match dia main, termasuk sekali game yang kita menang besar 6-0 ke atas Wolves.

P/S : Soal persaraan JT & dia digantung 4 perlawanan itu mungkin aku akan ulas lain kali.

keep the faith

|

Nordsjaelland 0 Chelsea 4

Posted by KampungChelsea On Wednesday, October 03, 2012 4 Komen Penyokong Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku tak tengok perlawanan ini, jadi aku tak boleh ulas secara keseluruhan apa yang berlaku.

Tapi melihatkan Fc nordsjaelland dibelasah mudah 4-0, Chelsea pastinya mempamerkan kualiti terbaik dalam menjinakkan juara Danish Superliga itu.

 Untuk perlawanan kedua peringkat kumpulan ini, RDM melakukan beberapa percaturan dengan merehatkan Terry serta memasukkan Hazard & Mikel pada pertengahan separuh masa kedua. Super Frank kembali beraksi dalam kesebelasan utama & menggalas tugas sebagai ketua pasukan.

 Mata boleh dikira sebagai pemain terbaik perlawanan kerana menjaringkan dua gol. Minggu lepas dia telah menyumbangkan 1 gol & 3 assist ketika Chelsea menang besar 6-0 ke atas Wolves. Tak lupa gol kemenangannya ketika memalukan Arsenal di Emirates Stadium.

Dua gol lagi disudahkan oleh David Luiz & Ramires.


 photo imagetxt-9495669.png



 photo imagetxt-70216036.png

 photo 0617889c-c804-4db4-b933-4d1a5ca82661.jpg


2 In 1 Alex analisis André Schürrle andre villas-boas Andriy Shevchenko anugerah Ashley Cole avram grant azpilicueta big london derby biografi blablabla blues legends Branislav Ivanovic bruce buck capital one cup carling cup Carling Cup Preview Carlo Ancelotti carlo ancelotti dalam kenangan Cartoon Of The Week cesc fabregas chelsea tour Chit-Chat claudio ranieri community shield Daniel Sturridge david luiz Deco Didier Drogba diego costa dokumentari eden hazard Eksklusif erland johnsen europa league ex-player FA Youth Cup Fabio Borini facebook fair play fakta fernando torres Fesyen/Style Fifa Club World Cup fixture Flash Back Florent Malouda formasi Franco Di Santo Frank Lampard Friendly Match gael etock Gael Kakuta Galeri/Foto gambar gary cahill gol Guus Hiddink hangat hangit Head To Head Hilario Hot Discussion Info Kelab info kelab luar Injury News internationaleleh interview Islam Feruz istimewa Isu Panas Jack Cork Jadual Pra-Perlawanan Jeffrey Bruma jersi Joe Cole John Obi Mikel John Terry jose mario rocha Jose Mourinho Joseph Bosingwa Josh McEachran juan cuadrado Juan Mata Juliano Belletti kedudukan liga kelakar kem U-19 kenangan terbaik kevin de bruyne kontrak news kuala lumpur lari topik line-up LiveScore loic remy luahan hati lucas piazon Luiz Felipe Scolari malaysia friendly marco van ginkel mark schwarzer marko marin match international Match Stats Matej Delac Michael Ballack Michael Essien Michael Mancienne Miroslav Stoch Nemanja Matic Nicolas Anelka no more fa cup off-topic Official oriol romeu Oscar patrick van aanholt Paulo Ferreira pendapat dr supporter pengumuman penilaian pemain perutusan hari raya Peter Kenyon Petr Cech piala dunia Piala FA player ratings post-match pra-musim Pra-Perlawanan pre-match pre-season match Preview Match Preview Match Malam Ini profile Quaresma quote rafa benitez Ramires rasmi raul meireles Ray Wilkins Ricardo Carvalho roberto di matteo Roman Abramovich romelu lukaku Ron Gourlay Ross Turnbull rumours news rumours or not ryan bertrand Salomon kalou sam hutchinson samuel eto'o Scott Sinclair selebriti senarai pemain siri SiteMap sketsa Sketsa Perlawanan Skuad England stadium stamford bridge Statistik perlawanan Steven Gerrard suka-suki Sumber Rujukan table taktikal teka-teki terhangat dari kem sebelah thibaut courtois thorgan hazard tiket tips title race tomas kalas topik Transfer News UEFA Champions League uefa super cup ulasan aku Ulasan Perlawanan Ulises Davila Undian/Vote video Video Highlights/Gol willian world cup Yossi Benayoun youngster Youtube Yuri Zhirkov
 photo imagetxt-3183125.png