Falcao bakal dilelong 60 juta ?

Posted by KampungChelsea On Thursday, October 11, 2012

Semalam baca berita kelab Atletico Madrid akan jual Falcao.

Falcao, nama yang tidak asing lagi dalam generasi bola sepak sekarang sudah menjadi buruan utama kelab2 elit eropah. Sampaikan manager City, Roberto Mancini pun datang stadium tengok match Atletico lawan Malaga pada hari ahad lepas.

General Manager Atletico, Gil Marin telah mengesahkan yang mereka mungkin akan jual Falcao bagi menyelesaikan masalah hutang kelab mereka.

Harga Falcao sudah ditetapkan iaitu sebanyak 60 juta euro. Bagi mana-mana kelab yang berminat, termasuk Chelsea bolehlah buat rundingan.

60 juta euro ? hmmm rasanya harga itu tak ada masalah bagi Roman Abramovich. Kalau Atletico letak 100 juta pun aku sanggup. Cuma masalah di sini ialah Financial Fair Play (FFP). UEFA telah kuatkuasakan rules ni sepenuhnya. Dengan rules FFP ni, sesebuah kelab ditetapkan garis panduan dalam berbelanja membeli pemain.

Jika FFP lepas, Falcao memang wajib berada dalam akaun Roman. Lagipun, kita mempunyai hubungan yang baik dengan Atletico. Kita bagi loan Courtois dalam satu tempoh yang panjang, jadi tak ada masalah untuk mereka jual Falcao ke Chelsea.



Falcao, antara pemain faveret aku & dia juga boleh diibaratkan sebagai salah satu striker paling hot-form sekarang. Dengan pencapaian yang dia buat setakat ni, aku anggap level perfomance Falcao setaraf dengan Messi & Cristiano Ronaldo.

Sebelum dia sertai kelab Atletico Madrid, aku memang tertarik dengan gaya permainannya. Aku boleh katakan yang Falcao ni kalau pergi mana2 kelab pun akan berjaya. Tak perlu tunggu sampai 11 game baru nak score, memang buang masa je.

Aku nilai Falcao ni dari pelbagai aspek & secara keseluruhannya semua lulus. Tough, aggresif, header power & finishing mantap. Senang cakap dia seorang "complete striker".

Dua musim berturut-turut jadi top score dalam kompetitif Europa League. Bayangkan kalau dia join Chelsea, perghhh.

P/S : Serius aku cakap, Chelsea memang wajib beli Falcao. Kita sekarang tak ada striker yang power. Kadang2 dalam game penting pun defender yang score. Kalau nak kekalkan status juara Eropah, nak merampas kembali takhta liga, kita perlu dapatkan striker baru. Torres not good enough to bring glory for The Blues. Dulu di liverpool, dia seorang finisher. Sekarang di Chelsea, dia lebih kepada provider. Dalam skud kita sekarang sudah ada banyak provider. Mata, Hazard, Marin, Oscar semuanya ahli2 provider. Yang kurang sekarang ialah aspek finishing. Penyudah yang lemah. Sebab itu aku harap Chelsea beli striker baru bulan 1 nanti.

11 Response to 'Falcao bakal dilelong 60 juta ?'

  1. Mista Maman Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/10/falcao-bakal-dilelong-60-juta.html?showComment=1349923150858#c6404301342477485379'> October 11, 2012 at 10:39 AM

    Expecting Chelsea to sign Falcao could make all haters around the world raising up their jealousy.

    However, expecting Chelsea to sign Falcao in other concerns, is how Chelsea especially RDM to manage such all newest signings happy? You see, we got Torres who stated that he will "come good" this season for Chelsea (which like you said, not that good), Sturridge & Lukaku tremendously unhappy, later that we sign Falcao & make him no.1 Choice straight away, for me, in this view, can cost us the dressing room splitting worst.

    Kalau diikutkan, persaingan antara pemain mmg sgt bagus, sgt dialu2kan, tapi bagaimana nak kekalkan keharmonian dalam squad Chelsea yg ada skrg? Aku rasa season ni je baru Chelsea gelling dgn baik, sebab last season, semua xhappy, semua player sakit hati, main pun nak xnak je, peliknya, juara berganda (Ini je ubat utk season lepas).

    Aku mungkin cliche' tp aku hrp RDM teruskan usaha baik dia, ketengahkan konsep pengurusan dia sendiri (tanpa dipengaruhi sesiapa except King Roman), supaya player2 ini tahu yg power, working hard & discipline mesti diutamakan utk jd 1st eleven, bukan sbb status legend ke, pernah bermain bersama ke, 100 ke 200 caps ke, 100 ke 200 gol ke, then barulah semua player faham situasi "peperangan" yg sihat ni. Kalau x, kita sukar digelar kelab bola yg stabil.

     

  2. Mista Maman Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/10/falcao-bakal-dilelong-60-juta.html?showComment=1349923669849#c8624942657823084031'> October 11, 2012 at 10:47 AM

    Falcao ttp the hottest striker skrg ni, cumanya, mcm gelojoh la beb Chelsea nak beli semua player.

    Ramai sbnrnya nak tgk sama ada Torres layak berada dalam Chelsea atau x utk season ni, tapi biarlah smpi habis season. Then u all judge him.

    Chelsea boleh teruskan usaha memenangi baki pertandingan yg kita ada, sebab in my opinion, bhgn DM/CM lagi teruk skrg ni. Bygkan berdepan team yg power bhgn midfield, especially Barca, R.Madrid & City, letaklah Falcao (utk Chelsea), tp kalau madah bolos je, xde maknanya. Ingat, sejarah kelab2 hebat kurg jaring gol, mungkin menang sbb 1-0, 2-0 atau 2-1, tp lebih kpd sbb kekentalan pertahanan & kurg dibolosi adalah tunjang kpd kekuatan kelab tersebut.

    Pada aku, Mikel dah kene jual je, barulah aku rasa team skrg ni lengkap! hahahahaha

     

  3. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/10/falcao-bakal-dilelong-60-juta.html?showComment=1349929629257#c9128657855415969182'> October 11, 2012 at 12:27 PM

    @maman
    - kepentingan kelab lebih penting dari kepentingan individu... falcao datang, so torres ? torres macam biasa lah berada di posisi yg die nak. chelsea boleh guna 4-4-2...

    every game chelsea mainkan torres..nampak sangat yg chelsea nak rely on him... lucas piazon tak nak gune... so sebab itu aku harap chelsea beli striker baru...

    point yg penting di sini ialah kita kena ada striker yg hot-form, konsisten.. boleh membantu team dalam big game, not typical game sahaja... apa yg aku nampak torres skrg ni ialah dia tiada function in big game.. ketika situasi genting, he's not there...

    target chelsea setiap musim ialah memenangi sekurang-kurangnya 1 gelaran... musim ni kalau chelsea tak menang ucl aku tak berapa kecewa sangat... kita mesti fight utk title race...

    ini bukan soal nak judge torres sampai akhir musim ke tak.. kita nak improve apa yg ada pada kelab... player baru tak bagi apa2 masalah.. kita tahu new player yg datang akan improve perfomance team..

    easy to say, kita mahu judge perfomance chelsea & bukannya judge perfomance torres.. aku harap ada di antara kita di sini biar jadi fans chelsea & bukannya fans torres.

    city ada aguero, balotelli, dzeko, tevez... tapi chelsea ? torres, torres, torres.... every game torres.. macam tak de player lain... that why kena ada new striker... rotation kena ada juga di bahagian serangan...

    bayangkan kalau torres injured ? ..........

     

  4. Mista Maman Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/10/falcao-bakal-dilelong-60-juta.html?showComment=1350015347959#c7012867863024472060'> October 12, 2012 at 12:15 PM

    Aku faham KC.

    Torres xjaringkan gol akan tambah bebanan pasukan, especially game2 penentuan.

    Trend Chelsea era baru skrg harapkan midfield & defend yg score, tp striker lak provider.

    Jadi, aku faham sgt2 kehendak fans Chelsea.

    Aku bukan fans torres, sebab badan dia masih ada tatu YNWA lagi, which means, dia ni xkan score againts LoserFool.

    Ok, aku agree Falcao wajib dibeli, at least, dia xde respect kelab2 mane2 pun dalam EPL khususnya.

    Cumanya, FFP 1 hal, lain pasal nak gelling lg. Effect semua org. Tp kalau RDM berjaya, aku akan salute sebaik2nya kpd RDM, malah Roman pun aku respect sgt2.

    Dan 1 solution, aku hrp kalau Falcao dah dibeli nanti, better jual Torres cepat. Gaji dia melampau & xmembantu against FFP rules nanti. Chelsea pun ada scout Loic Remy dari Marseille, dan memandangkan Aura player dari marseille sgt baik utk Chelsea, mcm legend Drogba, aku rasa better gunakan option ni. At least, boleh seimbangkan balik FFP & rotation player.

     

  5. yusri jauh Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/10/falcao-bakal-dilelong-60-juta.html?showComment=1350110043815#c5273314933653351904'> October 13, 2012 at 2:34 PM

    klu la btul falcao ni nk brhijrah di squad chelsea kn mst dia bley jd top scorer d bpl...

     

  6. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/10/falcao-bakal-dilelong-60-juta.html?showComment=1350191981191#c7562252844724694910'> October 14, 2012 at 1:19 PM

    Amat setuju..tp nape RDM nie x guna player baru..asyik torres je..bt nye dia injured kan amat susah..nk jual torres kalo x bgus sape nk beli dia..tp pemulaan 4 gol takat musim awal nie aku puas hati sikit la dr musim lepas bg torres nie..skrg nie kalo nk tgk semua pemain chelsea boleh score gol..luiz skrg pun dh gler jd midfield..

     

  7. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/10/falcao-bakal-dilelong-60-juta.html?showComment=1350192255061#c1321451349353845693'> October 14, 2012 at 1:24 PM

    Amat setuju..tp nape RDM nie x guna player baru..asyik torres je..bt nye dia injured kan amat susah..nk jual torres kalo x bgus sape nk beli dia..tp pemulaan 4 gol takat musim awal nie aku puas hati sikit la dr musim lepas bg torres nie..skrg nie kalo nk tgk semua pemain chelsea boleh score gol..luiz skrg pun dh gler jd midfield..

     

  8. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/10/falcao-bakal-dilelong-60-juta.html?showComment=1350192257116#c7640003574896332865'> October 14, 2012 at 1:24 PM

    Amat setuju..tp nape RDM nie x guna player baru..asyik torres je..bt nye dia injured kan amat susah..nk jual torres kalo x bgus sape nk beli dia..tp pemulaan 4 gol takat musim awal nie aku puas hati sikit la dr musim lepas bg torres nie..skrg nie kalo nk tgk semua pemain chelsea boleh score gol..luiz skrg pun dh gler jd midfield..

     

  9. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/10/falcao-bakal-dilelong-60-juta.html?showComment=1350192260696#c5740970677642642310'> October 14, 2012 at 1:24 PM

    Amat setuju..tp nape RDM nie x guna player baru..asyik torres je..bt nye dia injured kan amat susah..nk jual torres kalo x bgus sape nk beli dia..tp pemulaan 4 gol takat musim awal nie aku puas hati sikit la dr musim lepas bg torres nie..skrg nie kalo nk tgk semua pemain chelsea boleh score gol..luiz skrg pun dh gler jd midfield..

     

  10. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/10/falcao-bakal-dilelong-60-juta.html?showComment=1350192275064#c6335997797220967556'> October 14, 2012 at 1:24 PM

    Amat setuju..tp nape RDM nie x guna player baru..asyik torres je..bt nye dia injured kan amat susah..nk jual torres kalo x bgus sape nk beli dia..tp pemulaan 4 gol takat musim awal nie aku puas hati sikit la dr musim lepas bg torres nie..skrg nie kalo nk tgk semua pemain chelsea boleh score gol..luiz skrg pun dh gler jd midfield..

     

  11. galileo Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/10/falcao-bakal-dilelong-60-juta.html?showComment=1350756268188#c5784401322422277428'> October 21, 2012 at 2:04 AM

    tak yah lah Falcao nie,mahal sgt,tak berbaloi....

     


 photo imagetxt-9495669.png



 photo imagetxt-70216036.png

 photo 0617889c-c804-4db4-b933-4d1a5ca82661.jpg


2 In 1 Alex analisis André Schürrle andre villas-boas Andriy Shevchenko anugerah Ashley Cole avram grant azpilicueta big london derby biografi blablabla blues legends Branislav Ivanovic bruce buck capital one cup carling cup Carling Cup Preview Carlo Ancelotti carlo ancelotti dalam kenangan Cartoon Of The Week cesc fabregas chelsea tour Chit-Chat claudio ranieri community shield Daniel Sturridge david luiz Deco Didier Drogba diego costa dokumentari eden hazard Eksklusif erland johnsen europa league ex-player FA Youth Cup Fabio Borini facebook fair play fakta fernando torres Fesyen/Style Fifa Club World Cup fixture Flash Back Florent Malouda formasi Franco Di Santo Frank Lampard Friendly Match gael etock Gael Kakuta Galeri/Foto gambar gary cahill gol Guus Hiddink hangat hangit Head To Head Hilario Hot Discussion Info Kelab info kelab luar Injury News internationaleleh interview Islam Feruz istimewa Isu Panas Jack Cork Jadual Pra-Perlawanan Jeffrey Bruma jersi Joe Cole John Obi Mikel John Terry jose mario rocha Jose Mourinho Joseph Bosingwa Josh McEachran juan cuadrado Juan Mata Juliano Belletti kedudukan liga kelakar kem U-19 kenangan terbaik kevin de bruyne kontrak news kuala lumpur lari topik line-up LiveScore loic remy luahan hati lucas piazon Luiz Felipe Scolari malaysia friendly marco van ginkel mark schwarzer marko marin match international Match Stats Matej Delac Michael Ballack Michael Essien Michael Mancienne Miroslav Stoch Nemanja Matic Nicolas Anelka no more fa cup off-topic Official oriol romeu Oscar patrick van aanholt Paulo Ferreira pendapat dr supporter pengumuman penilaian pemain perutusan hari raya Peter Kenyon Petr Cech piala dunia Piala FA player ratings post-match pra-musim Pra-Perlawanan pre-match pre-season match Preview Match Preview Match Malam Ini profile Quaresma quote rafa benitez Ramires rasmi raul meireles Ray Wilkins Ricardo Carvalho roberto di matteo Roman Abramovich romelu lukaku Ron Gourlay Ross Turnbull rumours news rumours or not ryan bertrand Salomon kalou sam hutchinson samuel eto'o Scott Sinclair selebriti senarai pemain siri SiteMap sketsa Sketsa Perlawanan Skuad England stadium stamford bridge Statistik perlawanan Steven Gerrard suka-suki Sumber Rujukan table taktikal teka-teki terhangat dari kem sebelah thibaut courtois thorgan hazard tiket tips title race tomas kalas topik Transfer News UEFA Champions League uefa super cup ulasan aku Ulasan Perlawanan Ulises Davila Undian/Vote video Video Highlights/Gol willian world cup Yossi Benayoun youngster Youtube Yuri Zhirkov
 photo imagetxt-3183125.png