Taktikal didahulukan, permainan cantik dikemudiankan

Posted by KampungChelsea On Friday, April 20, 2012

Dalam bola sepak, apa yang penting ialah kemenangan. Tidak kira anda bermain cantik atau pun buruk, janji menang. Orang putih cakap football is about winning, no matter what you play ugly football or not.

Seperti Chelsea ketika menentang Barcelona dua hari lepas, ramai yang mengkritik cara strategi RDM negatif & tidak bagus untuk bola sepak. Tapi persoalan sekarang ialah siapa peduli ? ada kami peduli Chelsea nak bermain negative football atau tidak ?

Sekali lagi aku ingin jelaskan dalam bola sepak, kita nak cari kemenangan & bukan bermain cantik. Kalau hendak bermain cantik sangat, sila tengok tarian balet atau queen prom. Macam mana nak menang ? Taktikal. Ini cara terbaik untuk mencatat kemenangan. Bermain cantik itu satu bonus sahaja, taktikal mestilah nombor satu.

Kita semua tahu, pasukan Barcelona is one of the best team in europe, also in world. Mereka mempunyai trio striker yang boleh menjaringkan hatrik pada setiap perlawanan. Jadi, pasukan seperti itu sukar untuk ditandingi jika kita mengamalkan konsep menyerang melebihi bertahan. Sedangkan Inter Milan yang menjadi juara UEFA CL dua musim lepas pun mengamalkan corak bertahan ketika menentang Barca. Kalau ada yang masih ingat, ketika musim 2008-2009, Guus Hiddink juga menerapkan taktik yang sama seperti RDM & JM lakukan iaitu meletakkan parking bus atau senang cakap berkampung di gawang sendiri.

Kata RDM

“You know when you play Barcelona, you’re going to have to do a lot of defending. I watched them against all the other teams – [AC] Milan, Real Madrid – and they’re going to have a lot of possession.

Possession juga tidak penting. Di atas padang, kita kena pandai guna peluang, pandai menutup ruang. Menentang pasukan seperti Barca, memang kita tidak boleh beri can langsung kepada mereka. Space & dynamic mereka wajib dihalang. Statistik menunjukkan Barca membuat 20 shoot sedangkan Chelsea hanya 2/3 shoot. Tapi yang menang juga ialah Chelsea. Apa guna kalau shoot 20 kali tapi gagal merobek langsung gawang kita ? sedangkan Chelsea dengan hanya 1 pass, 1 shoot terus menerjah jaring.

Nasib juga memainkan peranan. Sebagus mana pasukan anda bermain, sehebat mana anda beraksi, jika pasukan anda tiada nasib, ibarat seperti kera mendapat bunga.

Lawan kepada taktik menyerang ialah bertahan. Chelsea seperti team yang ala2 total football. Kebanyakan pemain kita dapat bermain dalam berbagai posisi. Contoh seperti Drogba. Dia bukan sahaja berperanan sebagai striker, malah dia juga berbakat menjadi defender. Begitu juga dengan Ivanovic. Posisi right back namun beraksi seperti seorang striker. Essien pun pernah bermain di position Ivannovic pada suatu ketika dahulu. Torres juga tak nampak macam striker tulen kerana dia bermain lebih ke arah winger.

Kita pentingkan taktikal. Untuk menang dengan Barca, kita hanya perlu lebih banyak bertahan. Ada peluang, kita lancar counter attack. Serangan balas juga boleh menghasilkan banyak gol daripada anda menyerang tanpa henti.

Corak defensive Chelsea adalah corak pertahanan paling terbaik di dunia. Tidak pernah aku lihat lagi dalam sepanjang aku menonton perlawanan Chelsea sebelum ini, Chelsea bertahan begitu superb sekali. Mengekang Messi dari memberi dia ruang serta menjaringkan gol merupakan aksi paling hebat yang dibuat oleh defender The Blues. Sehinggakan Xavi & Iniesta hilang arah ketika membuat hantaran. Dan Cech menyelamatkan keadaan dengan gaya yang cukup impressive..

Pengurus ada hak untuk merancang strategi yang beliau inginkan. Terpulang kepadanya untuk mengamalkan corak bertahan atau tidak. Jika itu dapat memberi kemenangan,apa salahnya ? Setiap pasukan ada cara mereka tersendiri, termasuk Chelsea. Ada yang suka main cantik tapi tak menang. Ada team yang baru menang trofi picisan tapi bersorak macam menang epl. Ada team yang mencatat kemenangan dengan hanya menggunakan kaedah diving di kotak penalti pihak lawan.

Aku berhujah semua ini kerana aku mahu menjelaskan bahawa ada kala dalam bola sepak, kita tak perlu main cantik sangat. Barcelona seperti api, jadi bangang apa RDM nak tewaskan mereka dengan menggunakan api juga. Kita gunakan kaedah "air" untuk tumbangkan mereka. Walaupun air itu tidak sejernih mana namun api boleh dipadam dengan air, tak kira air itu jernih atau tidak.

Jika anda nak art sangat kononnya lah, anda sokonglah Arsenal. Bermain cantik tapi tak menang. 6 tahun bermain cantik tapi trofi mana ? itu satu persoalan yang sering kita tanya kepada Arsene Wenger sejak mereka berlabuh di Emirates Stadium.

P/S : Sebut pasal Arsenal, kita akan menentang mereka esok(sabtu), pada jam 7.45 malam.

4 Response to 'Taktikal didahulukan, permainan cantik dikemudiankan'

  1. PlugInBaby Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/04/taktikal-didahulukan-permainan-cantik.html?showComment=1334921060723#c7114363177695144381'> April 20, 2012 at 7:24 PM

    agree with KC. defends is the best way to manipulate barshitlona.. tunggu masa je nak counter attack... if nak play cantik hang pi main bola dengan neelofa la ha3

     

  2. ArulchelseA Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/04/taktikal-didahulukan-permainan-cantik.html?showComment=1334921894796#c12308970363955880'> April 20, 2012 at 7:38 PM

    bertahan salah satu dri permainan bola sepak..setiap psukan lawan ada tektik yg sesuai utk mengatasinya..
    .

    klau nak guna jugak tektik menyerang jd mcm leverkusan la..brapa gol kena..

    lg pun bukn semua game chelsea main mcm ni....

    cuma kena perbaiki lg b.kita brthn pun barca masih mmpu tembus..cuma nasib tk gol..

     

  3. mannerohardy Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/04/taktikal-didahulukan-permainan-cantik.html?showComment=1334978217140#c9118212644591827746'> April 21, 2012 at 11:16 AM

    ye aku setuju dgn ko ...lagipun aku mmg sangat teruja nampak chelsea main begitu baik sekali dr segi pertahanan ....nampak sangat kekebalan kita tidak dapat di tembusi oleh lawan yg paling mantap d dunia ...

    cuma counter attack kita hanya berjaya cuma sekali dan gol hanya satu apapun ianya mmg penting untuk kita membawanya ke 2nd round nanti d nou camp ...

    corak barca main mmg cantik tapi attacking barca kurang menyerlah kerana pertahanan kita yg begitu mantap...mmg aku perasaan muka aniesta xavi fab dan lain2 termasuk la muka messi lain semacam rasa macam x menjadi teknik barca


    good luck for 2nd round nanti ....

    apapun sok lawan arsenal ..kita akan menang....

    luiz + drogba injured mengikut berita chelsea tv ....jadi torres akan start bersama daniel ataupun kalou ...


    bagi masa ...lampard , ramires dan mata untuk berehat dan tunggu minggu depan lawan barca balik ...

     

  4. mannerohardy Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/04/taktikal-didahulukan-permainan-cantik.html?showComment=1334978649842#c6503610721070572597'> April 21, 2012 at 11:24 AM

    lagi satu sebenarnya barca punya pertahanan kurang mantap ...barca cuma lebih dalam penguasaan bola d atas padang tp kdg2 barca punya defend kelam kabut sekiranya lawan counter attack bahagian defender barca .....

    cuba perhatikan masa kita bagi barca counter attack ...semua pemain barca turun dan kadang2 aku nampak dorang pun kelam kabut sbb bukan semua kelab boleh serang hendap balik barca ni...tp kita berjaya juga mengucar-ngacir pertahanan barca ....

    barca mmg hebat dr serangan dan penguasaan bola tapi sayang banyak kelab lain tidak perasaan sebenarnya barca ada kelemahan dr segi pertahanan .....
    kalau korang rasa barca mmg mantap napa chelsea dpt menjaringkan satu gol tunggal? .....so di situ mmg nampak kelemahan barca


    p/s : setiap insan ada kelemahan dan kelebihan ..ingat la ALLAH itu maha adil dan saksama kepada semua insan ... ( aku bukan nak ceramah agama kat sini tp ini kenyataan )
    so begitu juga dalam kelab ada kelebihan dan kelemahan ....sekiranya kelab itu mempunyai kelebihan dari segi serangan mesti ada kekurangan d bahagian pertahanan ..dan begitu la sebaliknya ....

     


 photo imagetxt-9495669.png



 photo imagetxt-70216036.png

 photo 0617889c-c804-4db4-b933-4d1a5ca82661.jpg


2 In 1 Alex analisis André Schürrle andre villas-boas Andriy Shevchenko anugerah Ashley Cole avram grant azpilicueta big london derby biografi blablabla blues legends Branislav Ivanovic bruce buck capital one cup carling cup Carling Cup Preview Carlo Ancelotti carlo ancelotti dalam kenangan Cartoon Of The Week cesc fabregas chelsea tour Chit-Chat claudio ranieri community shield Daniel Sturridge david luiz Deco Didier Drogba diego costa dokumentari eden hazard Eksklusif erland johnsen europa league ex-player FA Youth Cup Fabio Borini facebook fair play fakta fernando torres Fesyen/Style Fifa Club World Cup fixture Flash Back Florent Malouda formasi Franco Di Santo Frank Lampard Friendly Match gael etock Gael Kakuta Galeri/Foto gambar gary cahill gol Guus Hiddink hangat hangit Head To Head Hilario Hot Discussion Info Kelab info kelab luar Injury News internationaleleh interview Islam Feruz istimewa Isu Panas Jack Cork Jadual Pra-Perlawanan Jeffrey Bruma jersi Joe Cole John Obi Mikel John Terry jose mario rocha Jose Mourinho Joseph Bosingwa Josh McEachran juan cuadrado Juan Mata Juliano Belletti kedudukan liga kelakar kem U-19 kenangan terbaik kevin de bruyne kontrak news kuala lumpur lari topik line-up LiveScore loic remy luahan hati lucas piazon Luiz Felipe Scolari malaysia friendly marco van ginkel mark schwarzer marko marin match international Match Stats Matej Delac Michael Ballack Michael Essien Michael Mancienne Miroslav Stoch Nemanja Matic Nicolas Anelka no more fa cup off-topic Official oriol romeu Oscar patrick van aanholt Paulo Ferreira pendapat dr supporter pengumuman penilaian pemain perutusan hari raya Peter Kenyon Petr Cech piala dunia Piala FA player ratings post-match pra-musim Pra-Perlawanan pre-match pre-season match Preview Match Preview Match Malam Ini profile Quaresma quote rafa benitez Ramires rasmi raul meireles Ray Wilkins Ricardo Carvalho roberto di matteo Roman Abramovich romelu lukaku Ron Gourlay Ross Turnbull rumours news rumours or not ryan bertrand Salomon kalou sam hutchinson samuel eto'o Scott Sinclair selebriti senarai pemain siri SiteMap sketsa Sketsa Perlawanan Skuad England stadium stamford bridge Statistik perlawanan Steven Gerrard suka-suki Sumber Rujukan table taktikal teka-teki terhangat dari kem sebelah thibaut courtois thorgan hazard tiket tips title race tomas kalas topik Transfer News UEFA Champions League uefa super cup ulasan aku Ulasan Perlawanan Ulises Davila Undian/Vote video Video Highlights/Gol willian world cup Yossi Benayoun youngster Youtube Yuri Zhirkov
 photo imagetxt-3183125.png