Chelsea ke perlawanan akhir UEFA Champions League !

Posted by KampungChelsea On Wednesday, April 25, 2012

Dendam 3 tahun lepas akhirnya terbalas juga selepas Barcelona tumbang kepada Chelsea di depan ribuan penyokong mereka sendiri. Seri 2-2 di Nou Camp tadi memastikan The Blues melangkah ke final, menerusi kemenangan aggregat 3-2.

Seperti yang aku beritahu sebelum ini, permainan cantik itu tidak penting. Apa yang penting ialah taktikal. Sebagai contoh lihat sahajalah perlawanan tadi, Barcelona yang mewarisi 11 pelakon terbaik gagal juga menumbangkan 10 pemain Chelsea.

Berapa ratus kali mereka passing, berapa puluh kali mereka shoot, nak dibandingkan dengan Chelsea yang hanya 1/2 shoot & 2/3 kerat passing pun berjaya merobek sebanyak 2 kali gawang Barca. Aku sentiasa berpegang teguh dengan strategi yang dibuat oleh RDM, Guus Hiddink & Jose Mourinho iaitu menentang Barca, anda harus lebihkan bertahan & serang bile perlu. 99% defend, 1% counter attack = jawapannya menang.

Ini satu pengajaran buat Barcelona & para peminat mereka. Pasukan terbaik tidak akan selalu menang, kerana bola itu bulat dan ini ialah buktinya.

Namun begitu, ada satu fakta yang harus anda tahu :

Sejak Messi lahir sehinggalah sekarang, dia gagal menjaringkan sebarang gol ketika menentang Chelsea. Statistik 8 match Messi vs Chelsea (0 goal, 100x tiang, 100x palang)

Apa guna dapat anugerah pemain terbaik dunia tapi gagal score lawan Chelsea. Sepak penalti pun tak masuk.


Walaupun Terry dibuang padang, Cahill mengalami kecederaan dan Barca sempat menjaringkan dua gol pendahuluan namun benteng pertahanan Chelsea tetap gah, mengekang asakan sengit pasukan The Catalan. Sebelum itu, Chelsea bangkit dari ketinggalan dua gol sebelum menyamakan kedudukan 2-2, hasil daripada jaringan Ramires & Fernando Torres. Gol Ramires sangat cantik. Menerima umpanan bijak dari Super Frankie, Ramires kemudiannya melepaskan rembatan lob (chip) menerjah jaring pihak lawan. Gol tersebut penting kerana ia dikira sebagai away goal rules. Dan saat-saat yang paling nantikan oleh seluruh warga The Blues ialah pada minit terakhir perlawanan, yang mana pada waktu itu, semua pemain Barca berada di kawasan Chelsea dan tinggal lah Torres keseorangan diri membawa bola dari tengah padang lagi & mengelirukan Victor Valdes untuk kedudukan 2-2. Chelsea menang aggregat 3-2 dan mara ke final.

Suka aku menyebut perkataan ini "Dengan berbekalkan 11 pemain, Barca masih lagi gagal menewaskan 10 pemain Chelsea."

Seperti mimpi rasanya dapat melangkah ke perlawanan akhir ini. RDM telah melakukan tugas dengan baik. Begitu juga dengan semua pemain Chelsea yang sejak dari mula lagi, telah berusaha keras untuk mencapai impian yang pada mulanya dianggap mustahil.


Blues is the colour, football is the game. Tahniah Chelsea, good job RDM. KTBFFH.

P/S
: Sayang seribu kali sayang kerana 4 pemain utama kita akan terlepas pada aksi final di Munich nanti. Kapten marvel, Terry sah tidak akan bermain ekoran daripada kad merah yang diterimanya selepas didakwa menyepak lutut Alexis Sanchez. Begitu juga dengan Meireles, Ivanovic & Ramires yang masing2 mengutip kad kuning kedua. Keadaan Cahill & David Luiz pun belum dapat dipastikan lagi.

15 Response to 'Chelsea ke perlawanan akhir UEFA Champions League !'

  1. far Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/04/chelsea-ke-perlawanan-akhir-uefa.html?showComment=1335313967938#c3600400110577691363'> April 25, 2012 at 8:32 AM

    tahniah Chelsea sbb pegi final..barca plak cuba lagi tahun depan..walaupun match ni tak seimbang lgsung dr segi pguasaan bola dan jumlah shoot,tapi nice to watch Chelsea di asak bertubi-tubi mcm tu.. :)
    1. selepas je habis 1st half,walaupun kedudukan agg. memihak kpd Chelsea,aku tengok mood pemain Chelsea mcm mengatakan "mereka menyerah kalah"..terutamanya waktu reaksi wajah Petr Cech bolos gol Iniesta..
    Pada waktu ni,MUNGKIN segelintir fans Chelsea mula gelisah memikirkan berapa gol yg akan Barca score 2nd half.Tapi mungkin dh dengar arahan RdM time rehat diorg jd optimis balik n bertahan dengan cukup baik.

    2.fans Chelsea jgn marah aku tak tentu pasal sbb aku cakap benda yg benar, tindakan John Terry yg seolah2 menyepak Sanchez dari belakang menggunakan lututnya walaupun time tu takde ball contact adalah jelas tindakan bodoh dari seorang pemain senior..So jgn pertikaikan kad merah tu.,seorang yg di anggap tulang belakang pasukan melakukan satu tindakan mementingkan diri sendiri YANG TIDAK PERLU DI LAKUKAN sehingga memnyebabkan seluruh pasukan terpaksa menanggung beban bermain 10 orang.Tindakan yg tidak perlu sbegini selalunya d lakukan oleh pemain2 yg masih berusia muda dn belum cukup matang pemikiran mcm Mario Balotelli..So,tindakan John Terry itu mungkin menyebabkan beliau sendiri berfikir untuk hari2 yg mendatang "apa yg saya fikirkan yg telah saya lakukan pada waktu itu sehingga saya tidak bermain di final?"..Tanya sendiri n jwb la sendiri.

    2. Gol kedua Chelsea dari Torres aku tak kisah ada ke takde,sbb kalah 2-1 pun masih lagi layak away goal..

    3.Ramai fans Chelsea harap Chelsea vs RM mungkin sbb Mourinho coach nye..Tapi aku harap Bayern yg akan g final..kalo Chelsea vs Bayern,n menang plak kat final,tu satu petunjuk yg Chelsea mmg ada kualiti sbg juara sbb Bayern main kat stadium sendiri...OK Switzerland 50-50

     

  2. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/04/chelsea-ke-perlawanan-akhir-uefa.html?showComment=1335316105850#c6837401749177132903'> April 25, 2012 at 9:08 AM

    hahahaha...chelsea ke final kot..ape2 pn barca ttp gagal bila bertemu chelsea..messi sepak palang goal boleh la..sepak msk jaring..hampeh..cm pemain junior lak messi ni..hahahahaha...tp aq x phm..asl terry wt cm tuh ye..hermmm..by the way..chelsea ke final..n kami berharap akn bertemua dgn Real madrid..jumpa couch lme mereka iaitu JM..berbekal kn 10 pemain barca ttp gagal..aq tw ape sbb barca gagal..sbb pertama skali..xde support dr ref..hahahahaha!!!..see what happen..jika anda bermain dgn jujur anda akn menang..aq arap chelsea akn menang UCL thn ini..satu persoalan dlm minda aq..korg rse2 kn..RDM kekal x next season..sbb aq tgk dy ni bgus org nye..hermmm
    good job chelsea squad..
    good job Roberto di matteo..
    KTBFFH!!!!!!!!!!!!

     

  3. Mista Maman Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/04/chelsea-ke-perlawanan-akhir-uefa.html?showComment=1335316648304#c7872321083566854486'> April 25, 2012 at 9:17 AM

    Haha... Lantak la @far nak ckp ape, yg menangnya ttp Chelsea, for many years, UEFAlona a.k.a BarShitlona selalu dimenangkan Referees, pulak lagi HEBAT diving especially Fabregas (mmg patut pun kene sepak dgn Lampard), Busquets & Alves, si divers2 Drogba pun bukannya target dalam kotak penalti, malu sial.

    Pulak tu, si Messi dah badi habis dgn Chelsea, dah xdpt gol, main "peluk2" lak dgn Lampard. Ingat Chelsea main "PARKING TRAIN" kat gawang xleh gol ke? Dua2 gol tu bukan gol biasa ye. Hahaha..

    Tercapai dendam 3 tahun lepas. Jgn risau pasal Chelsea nak jumpa siapa ye, Chelsea ttp akan berjuang sebaiknya even without Captain JT, the will & full-determination can help us winning & keep winning..

     

  4. mannerohardy Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/04/chelsea-ke-perlawanan-akhir-uefa.html?showComment=1335321396540#c8468665604095664666'> April 25, 2012 at 10:36 AM

    tahniah kepada the blues......kita melangkah ke final ....
    dan ini jangkaan aku ....kita akan jumpa munich d final dan bukanya madrid seperti yang hangat d perkatakan sekarang ini ...

    walaupun d asak berulang kali dan d belasah sampai ke tahap maksimum ...kita tetap mempertahankan kem kita dr di bolosi ole barca ehheheh
    cuba korang tgk semua pemain barca naik ke atas seolah2 yg defend tu pun nak trip sangat jadi striker .....kesian abg torres solo kat atas ehheheh dan akhirnya torres menjaring gol yg d nantikan oleh fans chelsea utk memastikan chelsea tidak kalah d nou camp kali ini .....

    tahniah kepada chelsea ....walaupun ada beberapa pemain x dpt turun final nanti ...kita akan tetap bermain habis habiskan utk menjulang piala eufa 2011-2012 kali ini ......

    dont worry kita masi ada abg essien yg bole bermain posisi sebagai defender ...bertand bosingwa fereira dan cahil luiz pun masi ada bersama kita untuk parking bas sekali lagi ;) ....lain2 bole jadi jet pejuang utk menjaringkan gol ...


    good luck ....God Bless Us

     

  5. SHAH345 Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/04/chelsea-ke-perlawanan-akhir-uefa.html?showComment=1335322651409#c6912484182946632772'> April 25, 2012 at 10:57 AM

    menarik dlm permainan 1st and 2nd ni sbb Chelsea bagi gol airmata n berdarah pada Barca,Gol last minit pada masa pertama dan kedua,walaupun main x seberapa hebat dari segi serangan berbanding Barca tapi Chelsea dapat gol hanya dengan sekali serangan sahaja dr Barca berkali2 serang pun xdpt gol,geli hati tgk coach Barca x senang duduk ko...
    2. biar pun banyak team dah kalah dgn juara dunia ni..tapi dia masih x leh makan Chelsea,dulu menang pun away goal je..harap Chelsea berjaya di final n akan setanding spt Barca juga...

     

  6. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/04/chelsea-ke-perlawanan-akhir-uefa.html?showComment=1335354141663#c5324755689919102420'> April 25, 2012 at 7:42 PM

    @far
    - ya berkenaan dengan terry, aku setuju dengan ko...terry tak sewajarnya buat tekel macam tu...tapi ape boleh buat, benda dah jadi..yang penting after insiden berkenaan, dia minta maaf balik dan mengaku kesilapan die..die mohon maaf kepada semua pemain chelsea & seluruh fans chelsea...nak harap kan diver2 barca nak apologise ? kehkeh..sebab itu JT is a professional..buat salah n minta maaf...

    @maman
    - even without meireles, aku still rasa chelsea boleh main bagus juga di final..tapi without captain, ivanovic & especially ramires memang sangat2 menyakitkan..sebab 3 pemain ni boleh change the game..by the way, aku harap rdm akan cari penyelesaian bagi ketiadaan 4 pemain chelsea itu

    @aslam
    - chelsea vs real ? chelsea vs bayern ? aku tak kesah nak jumpe sape2..yg penting kita beat diorg & juara ucl buat kali pertama dalam sejarah kelab bola sepak chelsea...rdm seperti yg aku beritahu banyak kali sebelum ni, memang wajar beliau diberi habuan lumayan & mohon roman lantik beliau jadi full-timer manager chelsea musim depan

    @mannerohady
    - ya ,essien boleh main cb & rb kalau cahill masih injured...cume ferreira tak boleh main cb, hancur dibuat nanti,kehkeh

    @shah345
    - kelemahan barca ialah bile pihak lawan buat counter attack, mase tu diorang akan jadi kalut.. tgk kepada gol ramires dengan torres lah,hehe...

    barca kononnya ni total football...bile serang semua naik atas, bile defend, semua turun bawah..diorang tak sedar, bek diorang puyol ni memang dah tua bangka & tak larat nak defend banyak2 dah... 3 tahun lepas layakpun sebab pengadil...kalau tak diorang main semi final je tiap2 tahun...musim lepas pun lawan real, pengadi tolong diorang gak..

     

  7. SHAH345 Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/04/chelsea-ke-perlawanan-akhir-uefa.html?showComment=1335357590066#c8734823523438424942'> April 25, 2012 at 8:39 PM

    ISU PENGADIL mmg la x dinafikan begitu jgk bila AC MILAN kena...ape yang penting...walaupun Parking Bus...bila keluar dari Parking ianya berhasil....

     

  8. http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/04/chelsea-ke-perlawanan-akhir-uefa.html?showComment=1335361894253#c2360092910673535875'> April 25, 2012 at 9:51 PM

    btl gk..janji we win..tp ssh la klu captain marvel xde nanti..lps 2 ramires lak xde..dy tu dh la harapan chelsea utk long pass pd dy..sbb dy kn lari laju..xpe2..RDM mst tengah cari idea utk beat..Real or bayern..aku arap2 la sgt next season RDM jd couch..dy mmg terbaik..aku suka gler tgk goal torres..dy cm tw2 je yg kwn dy akn passing kt dy..sbb 2 time barca serang..dy g naik ats sorg2..hahahaha..sorg pemain barca pn x jage dy(kecuali valdes)..

     

  9. Mista Maman Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/04/chelsea-ke-perlawanan-akhir-uefa.html?showComment=1335405193053#c2189055055817796462'> April 26, 2012 at 9:53 AM

    Essien also a big games player. But please do not use Malouda at the final, as Romeu & Essien could good options for center-back post.

    Let's say, we using this formation (if Cahill & Luiz could not make it);

    ------------------Cech----------------
    Jose------Essien-------Romeu------ACole
    -----------Mikel-------Lampard-------
    Sturridge---------Mata---------Kalou
    ----------------Torres/DD------------

     

  10. Mista Maman Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/04/chelsea-ke-perlawanan-akhir-uefa.html?showComment=1335405244202#c2429418673453678594'> April 26, 2012 at 9:54 AM

    BELIEVE & DETERMINATION are the KEY now!!!

     

  11. mannerohardy Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/04/chelsea-ke-perlawanan-akhir-uefa.html?showComment=1335407449636#c4931052875511950963'> April 26, 2012 at 10:30 AM

    kita akan layan bayern munich d final nanti.....kita mesti turunkan pemain yg d tahap level lebih dr 100% .....jom bawa piala ucl ...

    1.kalau kita menang ucl kita x perlu susa payah nak qualify next season d uefa sbb kita akan tetap layak..
    2.kalau x menang ucl kita mesti dptkan tempat ke -4 utk mara ke ucl next season ...


    so jawapannya....
    kita mesti menang ucl dan pastikan kedudukan d tempat ke-4 utk layak ke ucl musim depan...


    good luck

     

  12. ~Aril~ Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/04/chelsea-ke-perlawanan-akhir-uefa.html?showComment=1335432224338#c3649439971272565213'> April 26, 2012 at 5:23 PM

    perasan x..

    da dua kali chelsea ke final UCl, dua2 bawah interim coach.

    avram grant & RDM.

    maknanya...?

     

  13. Mista Maman Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/04/chelsea-ke-perlawanan-akhir-uefa.html?showComment=1335491588875#c8894232445685685745'> April 27, 2012 at 9:53 AM

    ALAMAK...!!! Ape maknanya @~Aril~?

     

  14. ~Aril~ Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/04/chelsea-ke-perlawanan-akhir-uefa.html?showComment=1335495826865#c6021820271715692602'> April 27, 2012 at 11:03 AM

    maknanya, tiap kali mid season, kena tukar manager..haha

     

  15. Mista Maman Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2012/04/chelsea-ke-perlawanan-akhir-uefa.html?showComment=1335576534769#c2285941600003530337'> April 28, 2012 at 9:28 AM

    hehehee

     


 photo imagetxt-9495669.png



 photo imagetxt-70216036.png

 photo 0617889c-c804-4db4-b933-4d1a5ca82661.jpg


2 In 1 Alex analisis André Schürrle andre villas-boas Andriy Shevchenko anugerah Ashley Cole avram grant azpilicueta big london derby biografi blablabla blues legends Branislav Ivanovic bruce buck capital one cup carling cup Carling Cup Preview Carlo Ancelotti carlo ancelotti dalam kenangan Cartoon Of The Week cesc fabregas chelsea tour Chit-Chat claudio ranieri community shield Daniel Sturridge david luiz Deco Didier Drogba diego costa dokumentari eden hazard Eksklusif erland johnsen europa league ex-player FA Youth Cup Fabio Borini facebook fair play fakta fernando torres Fesyen/Style Fifa Club World Cup fixture Flash Back Florent Malouda formasi Franco Di Santo Frank Lampard Friendly Match gael etock Gael Kakuta Galeri/Foto gambar gary cahill gol Guus Hiddink hangat hangit Head To Head Hilario Hot Discussion Info Kelab info kelab luar Injury News internationaleleh interview Islam Feruz istimewa Isu Panas Jack Cork Jadual Pra-Perlawanan Jeffrey Bruma jersi Joe Cole John Obi Mikel John Terry jose mario rocha Jose Mourinho Joseph Bosingwa Josh McEachran juan cuadrado Juan Mata Juliano Belletti kedudukan liga kelakar kem U-19 kenangan terbaik kevin de bruyne kontrak news kuala lumpur lari topik line-up LiveScore loic remy luahan hati lucas piazon Luiz Felipe Scolari malaysia friendly marco van ginkel mark schwarzer marko marin match international Match Stats Matej Delac Michael Ballack Michael Essien Michael Mancienne Miroslav Stoch Nemanja Matic Nicolas Anelka no more fa cup off-topic Official oriol romeu Oscar patrick van aanholt Paulo Ferreira pendapat dr supporter pengumuman penilaian pemain perutusan hari raya Peter Kenyon Petr Cech piala dunia Piala FA player ratings post-match pra-musim Pra-Perlawanan pre-match pre-season match Preview Match Preview Match Malam Ini profile Quaresma quote rafa benitez Ramires rasmi raul meireles Ray Wilkins Ricardo Carvalho roberto di matteo Roman Abramovich romelu lukaku Ron Gourlay Ross Turnbull rumours news rumours or not ryan bertrand Salomon kalou sam hutchinson samuel eto'o Scott Sinclair selebriti senarai pemain siri SiteMap sketsa Sketsa Perlawanan Skuad England stadium stamford bridge Statistik perlawanan Steven Gerrard suka-suki Sumber Rujukan table taktikal teka-teki terhangat dari kem sebelah thibaut courtois thorgan hazard tiket tips title race tomas kalas topik Transfer News UEFA Champions League uefa super cup ulasan aku Ulasan Perlawanan Ulises Davila Undian/Vote video Video Highlights/Gol willian world cup Yossi Benayoun youngster Youtube Yuri Zhirkov
 photo imagetxt-3183125.png