Piala FA : Chelsea 1 City 2

Posted by KampungChelsea On Monday, April 15, 2013

1. Aku ni bukannya jenis yang suka menyalahkan pengadil tapi sudah banyak kali Chelsea mendapat keputusan yang berat sebelah. Aguero patut dibuang padang dengan tekel gilanya terhadap David Luiz. Kedua, Kompany jelas menarik baju Torres dan ia seharusnya penalty kick. Waktu itu, kita berpeluang untuk menyamakan kedudukan menjadi 2-2. Harus diingat, sudah banyak kali insiden seperti ini menimpa kepada Chelsea. Chelsea selalu tidak mendapat keputusan yang adil dalam perlawanan2 besar.

2. First half sangat awful, City memanipulasi sistem permainan kita. Second half Chelsea cuba bangkit, namun 40 minit terakhir tidak cukup untuk menyelamatkan kita.

3. Kemasukan Torres memang memberi impak. Sejurus sahaja selepas dia masuk, Ba terus menjaringkan gol.

4. Siapa tak kecewa kalah kalah. Kita sudah sampai sejauh ini, hanya selangkah sahaja lagi untuk mara ke final.

5.City menurunkan hampir kesemua pemain terbaik mereka sedangkan Chelsea, beberapa pemain utama kita dihimpit kecederaan. Dalam perlawanan besar seperti ini, kita perlukan pemain yang berpengalaman tapi tengoklah dua kapten, Lampard & Terry diletakkan di-bench. Salah siapa ?

Satu demi satu trofi melepas, apa boleh buat kan ? Benda sudah berlaku. Kredit kepada semua pemain Chelsea. Meskipun ketinggalan, kita tetap bersemangat untuk melawan balik, itu yang aku dengan Chelsea. Musim2 yang terdahulu Chelsea banyak bergantung kepada old guard tapi musim ini, lain ceritanya kerana kita membawa muka2 baru yang kebanyakannya terdiri daripada pemain2 muda. Pemain2 muda ini dalam proses untuk menyesuaikan diri. Apa yang berlaku sepanjang musim ini, mereka akan belajar dari kesilapan.

KTBFFH

5 Response to 'Piala FA : Chelsea 1 City 2'

  1. kakak jahat Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2013/04/piala-fa-chelsea-1-city-2.html?showComment=1365989261065#c1198191206581255631'> April 15, 2013 at 9:27 AM

    bila masukkan torres,definitely bagi impak..apa yang aku perhatikan,bila torres masuk,2 dan 3 player mak siti akan marking torres..jadi secara tak langsung,memberikan ruang untuk midfield bergerak dan melancarkan serangan.aku memang suka pairing 2 strikers tapi apakan daya..dgn match yang berlambak2 bulan ni,player rotation mmg perlu.tapi yang aku agak frust,kenapa tak masukkan moses untuk gantikan oscar yang obvious nampak sgt letih terutama masa 2nd half.bab ref,malas nk komen,org buta je tak sedar tang tu..kesimpulannya,aku tak rasa ralat sangat chelsea tak layak ke final dengan permainan baik yang ditunjukkan terutama dalam 20-30 minit terakhir,cuma aku harap next transfer,tambahkan striker jadi kita boleh selalu gunakan formasi 4-4-2 dalam permainan..

     

  2. estilo2707 Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2013/04/piala-fa-chelsea-1-city-2.html?showComment=1365998414500#c9120958030248196399'> April 15, 2013 at 12:00 PM

    Sama juga, kita semua tak ralat andai kalah kerana menang kalah adat permainan... tapi yang menjadi ralat dan sakit hati pabila referee macam chris foy merosakkan game... sudah berapa kali game Chelsea hancur kerana dia, masa lawan QPR, lawan Swansea dan last sekali, game malam tadi... tapi biarlah mereka bangga menang dengan cara yang tak sihat...

    Berbalik kepada Chelsea, yes we need another striker so we can play two striker from the beginning of the game... we cannot wait until at the end of game or when we already concede two goal, to put two striker play together... dan tolonglah pergi lepuk kepala Rafa tu 10 kali untuk aku, hanya guna 1 sahaja pertukaran, bangang abadi yang tak hilang sejak keluar dari Liverpool... pape pn, kita masih ada 1 cup lagi, moga Chelsea menang untuk mencipta rekod dunia hehe..

     

  3. http://kampungchelsea.blogspot.com/2013/04/piala-fa-chelsea-1-city-2.html?showComment=1366021634149#c594919655077925325'> April 15, 2013 at 6:27 PM

    @kakak jahat + Estillo
    - sebab utama rafa tak guna formasi 4-4-2 ialah kerana chelsea hanya ada dua striker. Macam musim lepas boleh guna pasal ada 4 striker. Kalau ada 2 striker, susah skit sebab chelsea akan tempuh banyak match, jadi rotation sgt diperlukan. Semalampun dalam keadaan terdesak je guna dua striker.

    Ya, aku setuju tentang Oscar. Sepatutnya Oscar digantikan dengan Moses. Oscar semalam memang flop, passing pun tak sampai. Macam letih. Aku expect Lampard akan main dalam 10/5 minit terakhir kerana Lampard sgt useful dalam situasi genting.

    Bab2 striker tu sebelum ni aku dah cakap byk kali, chelsea perlu beli 1/2 striker utk ambil alih tempat drogba. tapi last2 beli midfield juga, semata-mata nak support torres. Kalau awal2 musim dulu chelsea beli 2/3 striker, keadaan tak akan jadi macam skrg.

     

  4. Arul chelsea Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2013/04/piala-fa-chelsea-1-city-2.html?showComment=1366028378586#c6629910261318425205'> April 15, 2013 at 8:19 PM

    time zorres menjadi la bg dia main awal2.. dia da gol 2gme sblum ni..jd kyakinan dia tinggi.. buat apa letak BA dlu..

    pluang bnyak tp nasib tk mnyebelahi chelsea.. cuba lagi thn depan..

     

  5. Mista Maman Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2013/04/piala-fa-chelsea-1-city-2.html?showComment=1366088429356#c269631748927316324'> April 16, 2013 at 1:00 PM

    Sebenarnya, if nak kental dgn 4-5-1 ni, Rafa sepatutnya guna formasi:

    ----------------Cech-----------------
    Azpi-------Brana--------JT-------Luiz
    ----------Rami---------Mikel---------
    Hazard---------------------------Mata
    ---------------Lampard---------------
    --------------Ba/Torres--------------

    Sub: Turnbull, Ferreira, Betrand, Ake, Moses, Oscar, Torres/Ba

    If dah kene bocor, utk kembali garang, formasi 4-4-2 perlu dibuat;

    ----------------Cech---------------
    Azpi-----Brana----------JT-----Luiz
    Mata------Rami-----Lampard----Hazard
    -----------Ba-------Torres---------

    Mikel ditukar dgn either Ba/Torres

    #Chelsea sebenarnya xboleh main 1 striker. Tradisi Chelsea yg hebat biasanya 4-4-3 & 4-4-2. Kelemahan supporting striker di depan menyebabkan perthanan lwn steady & boleh terus fokus on counter-attack bila dh rmpas possession Chelsea.

     


 photo imagetxt-9495669.png



 photo imagetxt-70216036.png

 photo 0617889c-c804-4db4-b933-4d1a5ca82661.jpg


2 In 1 Alex analisis André Schürrle andre villas-boas Andriy Shevchenko anugerah Ashley Cole avram grant azpilicueta big london derby biografi blablabla blues legends Branislav Ivanovic bruce buck capital one cup carling cup Carling Cup Preview Carlo Ancelotti carlo ancelotti dalam kenangan Cartoon Of The Week cesc fabregas chelsea tour Chit-Chat claudio ranieri community shield Daniel Sturridge david luiz Deco Didier Drogba diego costa dokumentari eden hazard Eksklusif erland johnsen europa league ex-player FA Youth Cup Fabio Borini facebook fair play fakta fernando torres Fesyen/Style Fifa Club World Cup fixture Flash Back Florent Malouda formasi Franco Di Santo Frank Lampard Friendly Match gael etock Gael Kakuta Galeri/Foto gambar gary cahill gol Guus Hiddink hangat hangit Head To Head Hilario Hot Discussion Info Kelab info kelab luar Injury News internationaleleh interview Islam Feruz istimewa Isu Panas Jack Cork Jadual Pra-Perlawanan Jeffrey Bruma jersi Joe Cole John Obi Mikel John Terry jose mario rocha Jose Mourinho Joseph Bosingwa Josh McEachran juan cuadrado Juan Mata Juliano Belletti kedudukan liga kelakar kem U-19 kenangan terbaik kevin de bruyne kontrak news kuala lumpur lari topik line-up LiveScore loic remy luahan hati lucas piazon Luiz Felipe Scolari malaysia friendly marco van ginkel mark schwarzer marko marin match international Match Stats Matej Delac Michael Ballack Michael Essien Michael Mancienne Miroslav Stoch Nemanja Matic Nicolas Anelka no more fa cup off-topic Official oriol romeu Oscar patrick van aanholt Paulo Ferreira pendapat dr supporter pengumuman penilaian pemain perutusan hari raya Peter Kenyon Petr Cech piala dunia Piala FA player ratings post-match pra-musim Pra-Perlawanan pre-match pre-season match Preview Match Preview Match Malam Ini profile Quaresma quote rafa benitez Ramires rasmi raul meireles Ray Wilkins Ricardo Carvalho roberto di matteo Roman Abramovich romelu lukaku Ron Gourlay Ross Turnbull rumours news rumours or not ryan bertrand Salomon kalou sam hutchinson samuel eto'o Scott Sinclair selebriti senarai pemain siri SiteMap sketsa Sketsa Perlawanan Skuad England stadium stamford bridge Statistik perlawanan Steven Gerrard suka-suki Sumber Rujukan table taktikal teka-teki terhangat dari kem sebelah thibaut courtois thorgan hazard tiket tips title race tomas kalas topik Transfer News UEFA Champions League uefa super cup ulasan aku Ulasan Perlawanan Ulises Davila Undian/Vote video Video Highlights/Gol willian world cup Yossi Benayoun youngster Youtube Yuri Zhirkov
 photo imagetxt-3183125.png