Full-post : Terjaga dari tidur

Posted by KampungChelsea On Sunday, August 21, 2011


Tak sangka match kedua pun perit bagi Chelsea kan ?

Sempat ketinggalan 1-0, namun berjaya dibalas balik dengan 2 gol comeback dari Anelka & Malouda.

Walaupun menang, tapi cara kemenangan yg dicapai itu bukanlah mudah. Kite bermula dengan lembab, especially di separuh masa pertama. Second half better skit kerana mental kite masih ada. Kalau tak, nanti tak pasal2 kena direct sound dengan AVB. 


AVB seorang manager yg mempunyai fast mind. Sempat ketinggalan 1-0 dgn rentak permainan yang semakin haprak, NAMUN daya pemikiran manager muda kite itu sangat brilliant. Beliau cepat2 tukarkan sedikit taktikal ketika keadaan dah nak mencapai tahap nazak. Di samping membuat substitution player yg bleh change the game. Malouda for Kalou. Kalou memang betul2 flop. Tak heranlah habis game, die diumumkan sebagai flop of the match. Nilah jadinya bile main ikut kepala sendiri(tamak).

Pertukaran Ivanovic dengan Alex juga betul2 menjadi. Alex punya first half defend mmg teruk. Gol Shane Long(name cam Cheng Long,player badminton china) hasil daripada kesilapan die yg teragak2 nak substance ball. Ivanovic masuk pada separuh masa kedua dan memulakan perfomance baik dengan membuat crossing cun kepada Drogba.


Pujian juga perlu diberikan kepada 3 mamat underdog. Mikel,Hilario & Bosingwa. Kenapa aku cakap diorg underdog ? Kerana tidak siapa yang menyangka mereka mampu memberikan perfomance yg terbaik dalam match ni. Mikel control midfield & membuat beberapa set-up kepada striker. Runsing juga mengingatkan Essien yang cedera 6 bulan, namun melihatkan cara defensive Mikel, membuatkan aku rasa "Fuh, lega". Bosingwa membuat assist untuk gol Malouda a.k.a gol kemenangan Chelsea. Pergerakan bijak melepasi dua benteng West Brom serta membuat hantaran lintang menarik kepada Malouda telah meyakinkan aku bahawa mamat Portugal ni boleh "pakai" rupernya. Tidak lupe, kredit juga untuk Hilario. Die telah menyelamatkan beberapa percubaan bahaya dalam match ni. Dengan Cech injured sebulan, boleh lah die berbakti sementara waktu untuk kem kite.

Kalau nak ikutkan perfomance last season, 3 player tu memang tak bleh pakai. Tapi ye lah, ini semuanya berpunca dari taktikal coach. Kalau coach tak create taktikal yg bagus, masakan player nak perform bagus juga kan ?

Anelka pun bagus. Bukan sebab die score 1st goal utk Chelsea, tapi die ni rajin & selalu menaikkan semnagat moral sepasukan. Wlpn ade bazir beberapa peluang keemasan, tapi ini bulan puasa, kire bolehlah maafkan die,hehe. (termasuk Kalou sekali)

Torres ? Drogba ? Diorg ni memang tak boleh berganding bersama-sama. Sebab masing2 nak buat haluan sendiri. Itu pasal AVB selalu letak salah satu di antara mereka untuk mengisi positon in centre forward. 1 hal lagi, macam biase bahagian midfield kite tak kreatif. Kesian kat Torres. Sampaikan die sendiri yang create chance untuk score gol. Aku heran, Lampard buat keje ape erk kat atas padang ? Seorang striker perlukan passing yg menarik dari team-matesnya, tapi benda tu die tak dapat. So, aku xmenyalahkan Torres.Die ade skill, die ade penyudah yg mantap, tapi 1 sahaja yang menjadi masalah sekarang ini ialah midfield tak support die. Bile Chelsea nak beli Juan Mata, memang aku agree sangat2 lah.


Kenapa tahun lepas kite menang 6-0, tapi tahun ni menang 2-1 je ? Ini kerana West brom versi season 2011-2012 bermain dengan cukup baik. Pertahanan diorang sangat solid dan mereka membuat counter-attack yg bijak. Roy Hogdson sesuai manage team cam West Brom sebab gaya permainan kelab bawahan ni memang sesuai dengan citarasa yang beliau nak. Kesian gak, untuk 1st match dengan 2nd match diorang terpaksa lawan team top 2 in the league, kehkeh. So, bile diorg kalah dalam match minggu ni dengan minggu lepas, Roy tak kesah sangat.

Harapan aku untuk next match(lawan Norwich), semua player kena wake-up. Janganlah jadi macam lawan West Brom ni. Takkan nak tunggu sampai separuh masa kedua baru nak bangkit. Yang penting, mental kena kuat. Bak kate AVB, "kunci permainan ada pada player itu sendiri. Jika mereka mampu berfikir dengan baik, dan mengekspresikan sesuatu situasi itu dengan cepat, maka kemenangan akan tercapai."

6 Response to 'Full-post : Terjaga dari tidur'

  1. delarocha Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/08/full-post-terjaga-dari-tidur.html?showComment=1313923973890#c5079934165687827102'> August 21, 2011 at 6:52 PM

    paolo ferreira is better than bosingwa.

     

  2. Skype Crew Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/08/full-post-terjaga-dari-tidur.html?showComment=1313935894127#c4104719326117867065'> August 21, 2011 at 10:11 PM

    50% ak stuju dgn delarocha & 50% lg ak xstuju.

    sbb dua2 player nie ade klbhihan & kekurangan masing2. so nk kata ferreira better dr semua segi tak jgk tp adela klbhan yg dia ada tapi xde kt bosingwa.

    lampard lak ak tgk dah xde function kt tgh2 tu. ak rse performance dia da smpi limit kot. better bagi kat mchearan or other young player. kata nk create young playerkan so kena bagi peluangla kat dorang.

    tapi nie just game kedua..meb AVB msh dlm proses nak nilai player..so kita tgkla cane nti..

     

  3. http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/08/full-post-terjaga-dari-tidur.html?showComment=1313938836993#c7779120145336493126'> August 21, 2011 at 11:00 PM

    bagi aku, bosingwa much more better than p.ferreira,hehe...ferreira maybe hebat di zaman jose mourinho dulu tapi skrg tak...nak laripun xlarat..cross die je yg aku nampak okey skit, yg lain bese je..bosingwa lebih aggresif n cekap bab2 defensive...ferreira xnampak macam right back sgt pasal die nampak slow...cross die je yg bagus...

    di bawah pimpinan ancelotti, bosingwa tidak diberi kepercayaan penuh, yelah right back asyik ivanovic je..sedangkan ivanovic lebih power main centre back...

    ini semua kerana berkat dari AVB..steady je die tukar n change taktikal dalam keadaan huru-hara semalam...kalau ancelotti, nak tunggu sampai 2 minit habis game baru nak tukar strategi...

     

  4. galileo Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/08/full-post-terjaga-dari-tidur.html?showComment=1313939067438#c8805567152020221731'> August 21, 2011 at 11:04 PM

    pasal bosingwa,ak tak hairan lagsg kalo dia perform mcm game smlm,game lwn team bawahan,kalo lawan big team,kompem flop mamat tu

    kesimpulana dr game smlm,"Same faces, same style, means same result"..huuhu

     

  5. ~Aril~ Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/08/full-post-terjaga-dari-tidur.html?showComment=1313964029179#c7734011107481992382'> August 22, 2011 at 6:00 AM

    bagi aku, lebih suka bosingwa.1st year die dtg chelsea dlu, antara right back terbaik.tp lps injured lama itu hari, dia dh xdpt nk smpai level yg dulu. harap2 lps game ni performance die maintain mcm smlm.

    aku pn nmpk lampard dh makin xde sumbangan membanggakan akhir2 ni. sekadar skor goal penalti je.chelsea da kena mula build up josh utk ganti lampard.tp mgkn pressure dlm game smlm, AVB nk player yg lebih experience. kalo tgh leading @ da control game, mgkn boleh mskkn josh.

    berita baik, chelsea da agree terms ngan valencia utk dptkn MATA

     

  6. Adam Said,
    http://kampungchelsea.blogspot.com/2011/08/full-post-terjaga-dari-tidur.html?showComment=1314015096117#c4350375382252314349'> August 22, 2011 at 8:11 PM

    Chelsea amat2 memerlukan seorang midfielder yang kreatif.. ak rase lampard dah x cam dulu, nampak sedikit sellfish dan kreativiti dia pn dah kurang. harap2 ada pengganti nya nanti, untuk kebaikan striker kita jugak seperti lukaku dan torres..

     


 photo imagetxt-9495669.png



 photo imagetxt-70216036.png

 photo 0617889c-c804-4db4-b933-4d1a5ca82661.jpg


2 In 1 Alex analisis André Schürrle andre villas-boas Andriy Shevchenko anugerah Ashley Cole avram grant azpilicueta big london derby biografi blablabla blues legends Branislav Ivanovic bruce buck capital one cup carling cup Carling Cup Preview Carlo Ancelotti carlo ancelotti dalam kenangan Cartoon Of The Week cesc fabregas chelsea tour Chit-Chat claudio ranieri community shield Daniel Sturridge david luiz Deco Didier Drogba diego costa dokumentari eden hazard Eksklusif erland johnsen europa league ex-player FA Youth Cup Fabio Borini facebook fair play fakta fernando torres Fesyen/Style Fifa Club World Cup fixture Flash Back Florent Malouda formasi Franco Di Santo Frank Lampard Friendly Match gael etock Gael Kakuta Galeri/Foto gambar gary cahill gol Guus Hiddink hangat hangit Head To Head Hilario Hot Discussion Info Kelab info kelab luar Injury News internationaleleh interview Islam Feruz istimewa Isu Panas Jack Cork Jadual Pra-Perlawanan Jeffrey Bruma jersi Joe Cole John Obi Mikel John Terry jose mario rocha Jose Mourinho Joseph Bosingwa Josh McEachran juan cuadrado Juan Mata Juliano Belletti kedudukan liga kelakar kem U-19 kenangan terbaik kevin de bruyne kontrak news kuala lumpur lari topik line-up LiveScore loic remy luahan hati lucas piazon Luiz Felipe Scolari malaysia friendly marco van ginkel mark schwarzer marko marin match international Match Stats Matej Delac Michael Ballack Michael Essien Michael Mancienne Miroslav Stoch Nemanja Matic Nicolas Anelka no more fa cup off-topic Official oriol romeu Oscar patrick van aanholt Paulo Ferreira pendapat dr supporter pengumuman penilaian pemain perutusan hari raya Peter Kenyon Petr Cech piala dunia Piala FA player ratings post-match pra-musim Pra-Perlawanan pre-match pre-season match Preview Match Preview Match Malam Ini profile Quaresma quote rafa benitez Ramires rasmi raul meireles Ray Wilkins Ricardo Carvalho roberto di matteo Roman Abramovich romelu lukaku Ron Gourlay Ross Turnbull rumours news rumours or not ryan bertrand Salomon kalou sam hutchinson samuel eto'o Scott Sinclair selebriti senarai pemain siri SiteMap sketsa Sketsa Perlawanan Skuad England stadium stamford bridge Statistik perlawanan Steven Gerrard suka-suki Sumber Rujukan table taktikal teka-teki terhangat dari kem sebelah thibaut courtois thorgan hazard tiket tips title race tomas kalas topik Transfer News UEFA Champions League uefa super cup ulasan aku Ulasan Perlawanan Ulises Davila Undian/Vote video Video Highlights/Gol willian world cup Yossi Benayoun youngster Youtube Yuri Zhirkov
 photo imagetxt-3183125.png